Fermenteren; hip, leuk en goed voor je darmen

Blogs

Fermenteren; hip, leuk en goed voor je darmen

Gepubliceerd op: 03-02-2016 10:57

Door: Vivian Meijer

Yoghurt, kaas, wijn, zuurkool, bier, brood en sojasaus zijn allemaal zo lekker geworden door fermentatie. Bij fermentatie zorgt een schimmel, gist of bacterie voor een verandering in het voedsel. Hierdoor verandert de houdbaarheid van het voedsel. Net als de smaak, geur en kleur.
 

Waarom fermenteren?

Vroeger waren er geen koelkasten. Toen waren weckpotten een échte must have en was fermenteren nodig. Tegenwoordig is voedsel bewaren in weckpotten hip en is fermenteren dé culinaire trend van 2016. En het is gewoon super leuk om te doen!
 

Gezonde beestjes

Gefermenteerd voedsel is goed voor je darmen. Tijdens de fermentatie van groenten worden (een heleboel) melkzuurbacteriën (-ook wel probiotica genoemd-) gevormd. Dit zijn gezonde beestjes die zorgen voor een betere verteerbaarheid van het voedsel. Ze versterken de goede bacteriën in je darm en daarmee je immuunsysteem. En je immuunsysteem wordt voor 70%  bepaald door je darmflora.
 

Tips bij Kimchi (gefermenteerde groenten) maken

  • Koop biologische groenten. Bespoten groenten veranderen niet in een fermentatie succes.
  • Zorg voor schone handen en een schone weckpot. Je wilt graag dat alleen de gezonde bacterieën hun werk doen.
  • Melkzuurbacteriën doen hun werk alleen in een zuurstofarme omgeving. Daarom moeten de groenten onder water staan en goed aangedrukt worden in de weckpot.
  • De bubbeltjes in het groentensap zien is een teken dat het goed gaat! Door de fermentatie onstaat er koolzuur in de weckpot. Dit koolzuur zorgt voor het friszure, tintelende smaakje van de Kimchi.  
  • Tip tegen ontploffingsgevaar: Laat het koolzuurgas 2 keer per dag ontsnappen uit je weckpot. (Mijn keuken was roze van het rode kool sap toen ik na 2 dagen de weckpot opende! ;) 
Klik hier voor het recept om zelf gefermenteerde groente (Kimchi) te maken.
Cookies Contact en afspraak