Amaranth of amarant

Blogs

Amaranth of amarant

Gepubliceerd op: 30-07-2015 11:08

Door: Mara Looij

Wat is amaranth?

Amaranth is eigenlijk geen graan, maar het  zaad van een kruidachtige plant. Omdat het om een graan lijkt kan je het ook als zodanig gebruiken. Amaranth komt uit Zuid Amerika. De Inca's en Azteken gebruikten Amaranth al!  Het behoort tot dezelfde familie als quinoa en dat proef je ook wel een beetje. Het woord amaranth betekent 'onsterfelijk' in Indianentaal.


Wat kan je doen met amaranth?

Je kunt amaranth kopen als vlokken, hele zaden, als meel en in de gepofte variant. Je kunt van de korrels of vlokken pap maken. Zoals dit amaranth ontbijt met frambozen-kokossaus. Ook kan je de korrels gebruiken ter vervanging van rijst (houdt er rekening mee dat de korrels niet zo droog worden als rijst). Je kunt met amaranthmeel brood bakken of het zaad verwerken in een stoofpot. En gepofte amaranth is lekker bij het ontbijt of door een salade. 


Waarom is amaranth gezond?

Amarant is rijk aan proteine, vitamine B, magnesium, fosfor en zink. Amaranth is (samen met Teff) het meest calciumrijke graan-achtige product.  (eigenlijk niet helemaal eerlijk want zoals gezegd is amaranth een zaad en geen graan. En hetzelfde geldt voor teff). Amaranth bevat per 100 gram wel 47 mg calcium. Maar het telt zeker mee. Ook bevat amaranth veel vezels waardoor het verzadigend is en je bloedsuikers lang stabiel blijven. 
 
(ongekookt) (per 100 gram) vezels proteine calcium
zilvervliesrijst 4 7.5 20
amaranth (hele korrel) 9.3 14.5 47

                

Voor wie is amaranth geschikt?

Amaranth is geschikt voor iedereen. Ook voor mensen die geen gluten verdragen omdat amaranth glutenvrij is. Let op; amaranth wordt door sommige fabrikanten verwerkt/ verpakt in dezelfde ruimtes als de glutenbevattende granen en kunnen daarom sporen van gluten bevatten. Check daarom altijd de verpakking goed. Vanwege het relatief hoge calciumgehalte wordt amaranth ook wel gebruikt door mensen die geen zuivel gebruiken. Let op; er moet nog flink wat amaranth gegeten worden om aan de aanbeveling van 1000 mg calcium per dag te komen. Maar; alle beetje helpen :-).


Waar koop je amarant?

Amaranth kan je kopen bij de natuurwinkel en de supermakten hebben het inmiddels vaak ook in huis. 


Hoe smaakt amaranth?

Vergelijkbaar met quinoa, een beetje nootachtig. Als je hele korrels gebruikt, week deze dan een nacht voordat je ze gaat gebruiken. De amaranth wordt dan al zachter en makkelijker gaat te koken. Ook komen de voedingsstoffen al vrij. 


Het nadeel van amaranth

Hoewel amaranth gezond, lekker en veelzijdig is, willen we ook het nadeel belichten. Door de grote vraag vanuit het westen en de daardoor stijgende prijzen, wordt amaranth (en ook bijvoorbeeld quinoa) onbetaalbaar voor de lokale bevolking die er al jaren van leeft. Gebruik daarom de producten van fairtrade merken (met het fairtrade logo).
Cookies Contact en afspraak