Afvallen met kaas, worst, spek en eieren op je menu. Het klinkt haast té mooi. (Hoe) werkt het ketogeen dieet en is het goed voor je? Je leest het hier.


Wat is het ketogeen dieet

Verlagen van koolhydraten en verhogen van vetten in je voeding zijn de basisprincipes van het ketogeen dieet. Doel: in staat van ‘ketose’ komen. Wanneer je (vooral) vetten verteert, schakelt je lichaam over op verbranding uit vetzuren voor energievoorziening. Bij dit proces komen ketonen vrij die je lichaam gebruikt als energiebron. Wanneer je lichaam in ketose is, verbrand je meer vet en val je (sneller) af. 


Hoe werkt het ketogeen dieet

Je komt binnen een week in staat van ‘ketose’ wanneer je maximaal 50 gram koolhydraten per dag eet: een strenge koolhydraatbeperking. Ook een milde of lichte koolhydraatbeperking (50-80 gram koolhydraten per dag) heeft positieve effecten op bloedsuikerspiegel en energielevels. 


Waarom het ketogeen dieet

Door het ketogeen dieet kun je (snel) veel gewicht te verliezen. Erg motiverend. Je bloedsuikerspiegel stabiliseert en je energie neemt toe. Eiwitten en vetten verzadigen goed, waardoor je minder of misschien helemaal geen hongergevoel hebt. Nadelen zijn er helaas ook; door het (langdurig) weglaten van bijvoorbeeld brood en fruit, kan tekort aan vezels, vitamines en mineralen ontstaan. En door de lage hoeveelheid beschikbare glucose (bloedsuiker) kun je hoofdpijn krijgen, je moe voelen of moeite met concentratie hebben. 


Het ketogeen dieet in een notendop 

  • 70-95% (gezonde) vetten
  • 5-10% koolhydraten 
  • Overig: eiwitten
  • Voornamelijk vlees, vis, eieren, avocado, kaas, boter, olie, room, noten, pitten en zaden
  • Veel (koolhydraatarme) groenten
  • Één stuk fruit per dag (bij voorkeur rood fruit) 
  • Water, koffie en thee zonder suiker

Het ketogeen dieet: voor wie

Het ketogeen dieet bestaat al ruim een eeuw, in eerste instantie als alternatieve behandelmethode voor epilepsie: wanneer medicijnen niet (goed) werken. Het dieet kan ervoor zorgen dat de epileptische aanvallen verminderen. Uit wetenschappelijk onderzoek zijn positieve effecten gemeten op diabetes type 2 en multiple sclerosis (MS). Er zijn ook onderzoeken die de positieve effecten van het dieet betwisten. Bepaal samen met arts of dietist of het ketogeen dieet voor jou raadzaam (en veilig) is.


De dietist helpt bij het ketogeen dieet

De dietist brengt je situatie in kaart; ze analyseert je voedingsbehoefte en eventuele beperkingen. Je krijgt een persoonlijk plan en advies en coaching op maat. Duurzaam van je kilo's afkomen is het doel.
 

Dietisten gespecialiseerd in ketogeen dieet

Diëtist Jamila  Saidi

Diëtist Jamila Saidi

Jamila is een gedreven persoon met een passie voor voeding en leefstijl. De combinatie van haar positiviteit, sociale aard, inlevingsvermogen en luisterend oor zorgt ervoor je je bij haar direct op je gemak voelt. Jamila zorgt samen met haar client naar een haalbaar plan, waarmee doelen behaald worden. Naast haar vak houdt Jamila van het uitproberen van nieuwe restaurantjes, het kijken van documentaires, lezen en hardlopen. Jamila spreekt naast Nederlands ook de Arabische en Engelse taal vloeiend. Berberse kan zij goed verstaan. 
Jamila werkt in : Utrecht
Diëtist Bianca  Jutte

Diëtist Bianca Jutte

Met een positieve kijk, enthousiasme en een gezonde dosis nuchterheid begeleidt Bianca je bij het veranderen van je eetgewoonten en -gedrag. Zij vindt het zeer inspirerend en interessant hoe aanpassingen in de leefstijl kunnen bijdragen aan verbetering van de gezondheid. Hierom is zij diëtist geworden.
Bianca werkt in : Den Haag
Diëtist Laura van der Meijden

Diëtist Laura van der Meijden

Haar manier van begeleiden valt het best te omschrijven als enthousiast, geduldig en op een informele manier. Als een echte Foodie vind je haar vaak in de keuken en kan ze soms urenlang op internet surfen om de lekkerste recepten te vinden, waar ze dan haar eigen hand aan draait om deze zo gezond mogelijk te maken.
Laura werkt in : Beesd , Leerdam en Tilburg
Cookies Contact en afspraak