FODMaP’s zijn suikers die niet goed opgenomen worden in de dunne darm en in de dikke darm terecht komen. Door de bacteriën in de dikke darm worden deze suikers gefermenteerd (oftewel opgegeten). Dat gaat vaak snel en in grote hoeveelheden waardoor er gas vrijkomt. Hierdoor kun je winderigheid en een opgeblazen gevoel ervaren. Je kan ook diarree of een verstoorde stoelgang krijgen omdat er meer vocht wordt aangetrokken in de dunne en dikke darm. 

Waar staat FODMaP voor?

F Fermenteerbare 
O Oligosachariden (fructanen en galactanen, komen voor in tarwe, rogge, gerst, peulvruchten en bepaalde groentesoorten)
D Disachariden (lactose, deze komen voor in melkproducten)
M Monosachariden (fructose, deze komen voor in fruit en groenten)
a and
P Polyolen (suiker alcoholen, deze komen voor in zoetstoffen en sommige fruit en groentensoorten 


Wat is het FODMaP-beperkt dieet?

FODMaP’s worden niet goed opgenomen in onze darmen. Als ze in de dikke darm terecht komen, worden ze door bacteriën afgebroken. Hierbij komt gas vrij. Voor de meeste mensen is dit geen enkel probleem en ontstaan er geen klachten. Maar bij sommige mensen veroorzaakt dit een opgeblazen gevoel, krampen en winderigheid. Door producten (tijdelijk) te vermijden die hoog in FODMaP’s zijn, kunnen de klachten verminderen. De mate van gevoeligheid voor de verschillende FODMAP’s kunnen per persoon erg verschillen. 
Door het dieet 6-8 weken strikt te volgen met voldoende resultaat kan er onderzocht worden welke producten, in welke mate, wel of niet kunnen worden verdragen.
 

Voor wie is het FODMaP-beperkt dieet geschikt?

Het FODMaP-beperkt dieet kan iets voor jou zijn als je last hebt van prikkelbare darmen. Je kunt dan bijvoorbeeld (periodes) niet goed naar de wc en hebt harde ontlasting. Het kan ook dat je juist diarreeklachten hebt. Daarbij heb je met grote regelmaat een opgeblazen buik, winderigheid en buikpijn- of krampen. Vaak wordt verbetering bereikt bij een regelmatiger eetpatroon met genoeg voedingsvezels, vet en vocht en meer beweging. Soms helpt dit niet en zijn er nog steeds klachten. Dan zou het FODMaP-beperkt dieet uitkomst kunnen bieden.
 

Hoe werkt het FODMaP-beperkt dieet?

Het FODMaP- beperkt dieet bestaat uit 2 fases; de eliminatiefase en herintroductiefase.

Eliminatie
Tijdens het FODMaP-beperkt dieet laat je voor 2 tot 6 weken producten die veel FODMaP’s bevatten weg uit je eetpatroon. De dietist legt uit welke producten zijn toegestaan en welke producten je tijdelijk niet mag eten. De dietist speelt een belangrijke rol;  ze zorgt dat je ondanks de beperkingen tóch volwaardig kunt eten. Daarnaast krijg je handvatten m.b.t. het lezen van etiketten. Het bijhouden van een eet- en klachtendagboek is onderdeel van deze fase. De eliminatie fase is even wennen. Maar in de praktijk vaak goed vol te houden als de klachten merkbaar minder worden. 

Herintroductie
Na 2 tot 6 weken van eliminatie met klachtenvermindering als gevolg, worden één voor één van de FODMaP’s geintroduceerd. Telkens wordt één groep gedurende één week opnieuw gegeten. De dietist geeft aan welke dat is en in welke hoeveelheden. 

Afronding
In de praktijk wordt, als iemand reageert op FODMaP's, vaak een overgevoeligheid gezien voor één à twee groepen. Als je eenmaal weet waarop je reageert ga je samen met de dietist verder onderzoeken in welke hoeveelheden je de FODMaPS eventueel wél kunt verdragen. De dietist maakt een voedingsadvies op maat voor je. Zodat je ondanks de beperking toch volwaardig en lekker kunt eten. Het is zeer raadzaam het FODMaP-beperkte dieet met behulp van een dietist uit te voeren. Zij zorgt ervoor dat je eetpatroon volwaardig blijft en dat je niet onnodig beperkt blijft eten. 

Tip’s bij het volgen van een FODMaP-beperkt dieet 
 1. Knoflook is een van de producten die je moet vermijden bij het FODMaP-beperkt dieet. Wat je wel kan doen is de knoflook even fruiten in olie of laten weken in olie zodat je het aroma mee kan nemen in je gerecht. De knoflook zelf niet eten!
 2. Er zijn ook supplementen die je kan gebruiken voor speciale gelegenheden, gerechten of producten. Deze maken het verteren van bepaalde FODMaP’s makkelijker. Als je bijvoorbeeld weet dat je uit eten gaat en het is moeilijk om melkproducten te vermijden kun je een lactase-supplement gebruiken. De diëtist kan je hier meer over uitleggen. 
 3. Experimenteer met het bakken met andere meelsoorten, want tarwe kan je bij dit dieet niet gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor glutenvrije bloem, boekweitmeel, rijstmeel of havermeel. 
 4. Neem een kijkje op onze receptenpagina met FODMaP- beperkte recepten!

Klik verder naar onze FODMaP folder.

Dietisten gespecialiseerd in Het FODMaP beperkt dieet

Diëtist/ leefstijlcoach Irene Wassink

Diëtist/ leefstijlcoach Irene Wassink

Irene is dietist sinds 2003 en werkt sinds 2012 bij DieetPlaneet. Enthousiast met een frisse blik, met deze woorden beschrijf je haar het best. Haar werkwijze is helemaal van deze tijd; betrokken, puur, professioneel en servicegericht.Bij Irene draait alles om de cliënt. Helemaal zoals wij bij DieetPlaneet bedoelen!
Irene werkt in : Amsterdam
Diëtist/ leefstijlcoach Sarah Chorho

Diëtist/ leefstijlcoach Sarah Chorho

Sarah is een doelgerichte, behulpzame diëtiste met sterke communicatieve vaardigheden. Persoonlijk advies en betrokkenheid staan bij Sarah hoog in het vaandel. Zij geniet, als haar clienten met een blij gezicht de praktijk uit lopen. Sarah vindt het belangrijk dat haar adviezen aansluiten op de persoonlijke situatie en wensen van haar cliënt.Sarah is met haar Marokkaanse roots bekend met de Arabische cultuur en beheerst, naast perfect Nederlands, ook de Marokkaanse taal en Berberse dialecten.
Sarah werkt in : Amsterdam
Diëtist/ leefstijlcoach Tugce Tuzgol

Diëtist/ leefstijlcoach Tugce Tuzgol

De sterke affiniteit met eten en gezondheid is de belangrijkste drijfveer geweest om voor het vak dietetiek te kiezen. En nog steeds is ze zeer tevreden met deze keuze. Haar doel? Jou helpen bij het behalen van je doelen. Naast het geven van informatie en (altijd persoonlijk en praktisch) advies is zij gedurende het traject jouw steun- en motivatie punt. Zelf leeft en beweegt Tucze ook gezond.
Tugce werkt in : Amsterdam
Diëtist/ leefstijlcoach Eline Bijlsma

Diëtist/ leefstijlcoach Eline Bijlsma

Eline zich gespecialiseerd in maag-, darm- en leverziekten en diabetes en ervaring met zeer complexe patiënten en ziektebeelden opgedaan. Eline’s passie voor voeding is ontstaan na een studiejaar in Amerika. Daar kwam ze in aanmerking met verscheidene gezondheidsproblemen veroorzaakt door ongezonde eet- en leefgewoonten.
Eline werkt in : Amsterdam
Diëtist/ leefstijlcoach Nurcan Topal

Diëtist/ leefstijlcoach Nurcan Topal

Nurcan houdt ervan om iets te kunnen betekenen voor haar medemens én van alles wat met voeding en gezondheid te maken heeft. Het beroep dietist is haar dan ook op het lijf geschreven.Nurcan schept hierin duidelijkheid en geeft bruikbare en persoonlijke handvatten. Haar luisterend oor, empathie en positiviteit zet ze hierbij in.Nurcan spreekt Nederlands en Turks.
Nurcan werkt in : Amsterdam
Diëtist Anisa Pilon

Diëtist Anisa Pilon

Anisa heeft veel affiniteit met verschillende eetculturen. Zelf is zij opgegroeid met twee culturen: Iraans en Nederlands. Zij heeft de eerste jaren van haar carrière met veel plezier in een dietistenpraktijk in Suriname gewerkt. Eten ziet Anisa als krachtig middel om te verbinden, verrijken en te verdiepen. Zoveel meer dus dan brandstof alleen.
Anisa werkt in : Amsterdam
Diëtist Hoi Sun Snoek

Diëtist Hoi Sun Snoek

Van jongs af aan heeft Hoi Sun een grote interesse voor voeding en gezondheid. Wat ooit begon als nieuwsgierigheid, groeide uit tot een ware passie. Hoi Sun is enorm gedreven om anderen te coachen naar een gezondere leefstijl. Haar missie is om jou gelukkig in je lijf te laten voelen door een persoonlijke begeleiding in je eetgedrag.
Hoi Sun werkt in : Utrecht
Diëtist Elham Jarideh

Diëtist Elham Jarideh

Elham is enthousiast, betrokken, motiverend en goed op de hoogte van de laatste trends op gezondheidsvlak. Daarbij is zij sportief en heeft een liefde voor vers en eerlijk eten. Haar doel is, om haar kennis met je te delen en je op weg te helpen naar een lekkere eet- en leefstijl die bij je past. Met haar Midden-Oosterse komaf en met werkervaring op Curaçao, heeft Elham brede kennis van eetculturen.
Elham werkt in : Utrecht
Diëtist/ leefstijlcoach Vivian Meijer

Diëtist/ leefstijlcoach Vivian Meijer

Vivian is sinds 2015 aangesloten bij DieetPlaneet. Een eigentijdse, betrokken diëtist met een groot inlevingsvermogen. Dát is Vivian. Op coachende wijze helpt ze je bij het het veranderen van jouw eetgedrag en daarmee; het behalen van je doelen. Mensen de energie laten ervaren van een gezond en energiek lichaam én geest, dat is haar missie.

Vivian werkt in : Utrecht
Diëtist/ leefstijlcoach Robin van Rhenen

Diëtist/ leefstijlcoach Robin van Rhenen

Robin is spontaan en empathisch. Zij houdt van koken en is van mening dat gezond eten ook makkelijk kan zijn! Robin is diëtist geworden om twee passies te verbinden: voeding en mensen helpen. Zien dat jij je beter voelt, daar wordt Robin heel erg gelukkig van. Zij zoekt graag samen met jou naar een prettige weg om gezonder te leven.
Robin werkt in : Utrecht
Diëtist/ leefstijlcoach Naomi Hoekstra

Diëtist/ leefstijlcoach Naomi Hoekstra

Al zolang als Naomi zich kan herinneren is gezonde voeding ‘key’ in haar bestaan. Ze is een enthousiaste diëtist die werkt vanuit de overtuiging dat iedereen kan genieten van een gezonde leefstijl. Op jonge leeftijd begon Naomi met fanatiek sporten en al gauw bleek gezond eten een noodzaak. Hierdoor ontstond de interesse in de invloed van voeding op (sport)prestaties en wist zij al op jonge leeftijd dat zij later (sport)diëtist wilde worden.
Naomi werkt in : Utrecht
Diëtist/ leefstijlcoach Shari Groot

Diëtist/ leefstijlcoach Shari Groot

Shari luistert graag en goed. Ze is empathisch maar doelgericht. Shari is van mening dat kleine aanpassingen in het eet- en bewegingspatroon zorgen voor een grote verandering op lange termijn. Omdat iedereen anders en uniek is, besteedt zij aandacht aan persoonlijke wensen en smaken, rekening houdend met culturele verschillen.
Shari werkt in : Amsterdam
Diëtist/ leefstijlcoach Saskia Peters

Diëtist/ leefstijlcoach Saskia Peters

Met veel energie, interesse en geduld helpt zij mensen met voeding- en of bewegingsproblemen door gezamenlijk een haalbaar plan op te stellen waarbij de nadruk ligt op balans. Dit alles met als doel de gezondheid te verbeteren.In haar vrije tijd traint ze voor de marathon, houdt ze van het uitproberen van verschillende restaurantjes door heel Amsterdam maar kookt ze daarnaast ook graag met verse producten die ze vindt tijdens het struinen over de markt.
Saskia werkt in : Amsterdam , Amstelveen en Haarlem
Diëtist Laura van der Meijden

Diëtist Laura van der Meijden

Haar manier van begeleiden valt het best te omschrijven als enthousiast, geduldig en op een informele manier. Als een echte Foodie vind je haar vaak in de keuken en kan ze soms urenlang op internet surfen om de lekkerste recepten te vinden, waar ze dan haar eigen hand aan draait om deze zo gezond mogelijk te maken.
Laura werkt in : Den Bosch , Beesd , Leerdam en Zaltbommel
Cookies Contact en afspraak