Voeding en ouder worden

 We worden allemaal ouder. Daarbij verandert er veel in ons leven. Zo ook ons lichaam. Hieronder de verandering die het lichaam met de tijd ondergaat.
 

Afname spiermassa

In ons 'jongere' jaren bevat het lichaam vooral spiermassa, maar dit neemt met de leeftijd van ongeveer 40 jaar al af. Hiervoor in de plaats krijgen we steeds meer lichaamsvet. Een veranderde lichaamssamenstelling vraagt ook een veranderde energiebehoefte (minder calorieen nodig).
 

Zintuigen

Één van de veranderingen is de zintuiglijke waarneming. We beschikken over 5 zintuigen: smaak, reuk, gezicht en gehoor dit zijn er 4. Bij de waarneming en waardering van voedsel zijn al deze 5 zintuigen betrokken, maar smaak en geur zijn toch de twee belangrijkste. Naarmate we ouder worden, kan de interesse in voeding afnemen. Hier spelen ook de zintuigen een rol in. Dit kan onder andere komen doordat de waarneming van de zintuigen afneemt. Simpelweg het reuk- en smaakvermogen neemt af, waardoor het voedsel kan gaan tegenstaan.
 
De huid
De huid wordt dunner, daardoor meer vocht nodig? Zorg dat je adviezen/ tips betrekking hebben op wat je in je verdere blog schrijft.
 
Voedselbewerking in de mond
De vertering van voedsel begint al in de mond. Bij het kauwen wordt er door de kauw- en tongbewegingen voedsel kleiner gemaakt. Dit wordt bevochtigd en verteerd door het speeksel. Het eten van voedsel kan bij het ouder worden moeizaam verlopen. Dit kan komen door slikproblemen, een niet goed passend kunstgebit, een verminderde speekselproductie en/ of moeizaam kauwen. Dit heeft een gevolg op de voedselvoorkeur.
 
Verzadiging
Ook het hongergevoel en de mate van verzadiging speelt een rol bij het ouder worden. Het hongergevoel neemt af en het verzadigingsgevoel neemt toe. Dit is een gevolg van hormonale veranderingen en een verminderde werking van het maagdarmstelsel.  
 
Sociale factoren
Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend, maar de sociale omgeving is ook een belangrijk factor bij de voedselinname. Naarmate we ouder worden, verandert de sociale omgeving ook. Denk bijvoorbeeld aan een verminderde mobiliteit en het wegvallen van familieleden en vrienden. Dit kan lijden tot eenzaamheid en sociale isolatie, waardoor de voedselinname negatief beïnvloed kan worden.
 
Je tips zijn veelal gericht op voldoende intake. Misschien is het voor de volledigheid nog goed hierboven iets (kort) te schrijven over het risico op ondervoeding bij het ouder worden? We kunnen van daaruit linken naar https://www.dieetplaneet.nl/nieuwsgroep/blog/ondervoeding en/ of https://www.dieetplaneet.nl/ondervoeding
 
Tips
Hierboven heb ik een klein stuk beschreven wat er gebeurd bij het ouder worden en de invloed op de voedselinname. Ik geef hieronder een aantal (voedings)tips die de voedselinnamekunnen verhogen en belangrijk zijn bij het ouder worden.
  • Dek de tafel gezellig met een bloemetje, kaars en/ of een placemat etc. Ook als je alleen eet! En zoek mensen op waar je mee samen kan eten.
  • Eet ongeveer 5 (kleinere) porties per dag, sla geen maaltijden over om pieken en dalen van de bloedsuiker te voorkomen.
  • Breng variatie in voedsel als kleur, smaak, geur, textuur en temperatuur. Eet bijvoorbeeld de ene dag wortelen en de dag bloemkool.
  • Gebruik verschillende kruiden en specerijen om voedsel op smaak te brengen.
  • Indien het kauwen en slikken moeizaam gaan, kies dan voor zachte producten als bijvoorbeeld aardappelpuree en koolsoorten. Of eet een stamppot.
  • Neem voldoende eiwitten. Eiwitten zijn nodig omdat ze het immuunsysteem, de spiermassa en botmassa. Producten waar eiwit inzit zijn mager vlees, gevogelte, vis, ei, peulvruchten, magere en halfvolle melk.
  • Calcium is onder andere nodig voor de botten en het gebit. Het bouwt en onderhoud ze. Calcium zit vaak in producten waar ook eiwitten in zit. Dus neem tussendoor bijvoorbeeld een lekker glas melk, yoghurt, kwark of een stukje kaas uit het vuistje! Heb je twee vliegen in één klap.
  • Drink ongeveer 1,7 liter per dag om uitdroging te voorkomen. Dat zijn ruim acht grote glazen (200ml) per dag!  Om dit makelijker te maken, neem bij elke maaltijd een glas drinken. Dan heb je al vijf glazen op een dag.
  • Probeer voldoende te bewegen, mits de mobiliteit dit toelaat. De norm is om elke dag 30 minuten te bewegen, en dit mag opgesplitst worden over de gehele dag. Denk aan wandelen of fietsen. Als je voor het eten beweegt, heeft dit ook nog eens positief invloed op de eetlust.
 
Cookies Contact en afspraak