Wat is endometriose?

Endometriose is een chronische ziekte waarbij het baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoederholte bevindt. De cellen kunnen zich hechten aan het buikvlies, de eileiders, eierstokken, baarmoeder, blaas en de dikke darm. Dit veroorzaakt veel pijn en is een belangrijke oorzaak van onvruchtbaarheid. Endometriose komt bij 7 tot 10% van de vruchtbare vrouwen voor en 20 tot 25% van de onvruchtbare vrouwen heeft vermoedelijk endometriose.


Risicofactoren endometriose

Het lijkt er op dat het krijgen van endometriose erfelijk bepaald is. Maar er zijn meer risicofactoren. Door stress ontstaan eerder ontstekingsreacties in de dikke darm. In Westerse landen komt vaker endometriose voor dan in ontwikkelingslanden. Waarschijnlijk hebben bepaalde (voedings)stoffen invloed. Een menu met veel groente (minimaal 300 gram per dag  verlaagd het risico op endometriose met 70% en een menu rijk aan fruit (2 a 3 stuks per dag) verlaagd het risico met 40%.


Bewijzen voor dieet bij endometriose

Het dieet bij endometriose is niet wetenschappelijk bewezen. Er lopen momenteel meerdere onderzoeken. Wel worden er al positieve resultaten geboekt in de praktijk. 


Voeding en endometriose

In het dieet bij endometriose worden een aantal voedingsstoffen vermeden of beperkt gebruikt. Hieronder lees je welke dat zijn en waarom.


Ontstekingsbevorderende stoffen

Tarwe en gluten kunnen de darmen irriteren; 80% van de endometriosepatienten is tarwe-intolerant. Tarwe wordt daarom volledig afgeraden binnen dit dieet, gluten kunnen met mate worden gegeten. 


Hormoonverstorende stoffen

Caffeine: hoog gebruik van koffie verhoogd het risico op endometriose. Dat komt omdat koffie oestrogeenverhogend werkt.
Suiker: suiker verhoogt het bloedsuiker direct waardoor het insulinegehalte in je bloed stijgt. Als dat lang zo is, raakt de hormoonbalans verstoord en wordt teveel oestrogeen geproduceerd.
Alcohol: verstoort de hormoonbalans.
Rood vlees: bevat hormonen in de vetten en vaak antibiotica en toxines. Veel rood vlees eten verdubbelt de kans op het ontstaan van endometriose;
Vetten: het verhitten van vetten veroorzaakt een verandering in de vetten waardoor ze ontstekingsverhogend werken. Kokosolie wordt aangeraden, deze blijft stabiel bij verhitting. 
Soja: soja bevat fyto-oestrogenen en heeft daardoor invloed op de oestrogeenhuishouding.


Toxines/ gifstoffen

Gifstoffen ontstaan ten gevolge van milieuvervuiling en slaan zich op in dierlijke vetten. Maar ook resten van pesticiden op groenten en fruit spelen mogelijk een rol. Vette vis wordt afgeraden vanwege de toxines. Zuivel dient vermeden te worden vanwege de slijmvorming, daarnaast de toxines en hormonen in vette melkproducten.


Het endometriose dieet

Binnen het endometriose dieet past puur eten: geen kant en klaar producten en biologisch i.v.m. de hoeveelheid toxines en hormonen. Daarnaast is het van belang om regelmatig over de dag te eten om te grote schommelingen in je glucose-spiegel te voorkomen. 
 • 200 gram groente en 3 stuks fruit per dag
 • (ongebrande)noten (geen pinda's) en zaden, (geen lijnzaad), kokos;
 • granen waar geen gluten in zitten: havermout, gierst, quinoa, boekweit, havermout en
 •   zilvervliesrijst en aardappelen;
 • notenmelk, rijstmelk, dus plantaardige melksoorten behalve sojamelk;
 • met mate geiten- en schapenkaas;
 • peulvruchten met mate, liever geen kikkererwten en humus;
 • gedroogd fruit, rauwe cacao en biologische eieren;
 • weinig vlees en geen rood vlees. Magere vleessoorten zoals biologische kip, kalkoen zijn geschikt.
 • met mate bepaalde soorten vis + visoliecapsules. Geschikte vissoorten zijn o.a. Sardines, makreel, haring, biologisch gekweekte zal en zalm uit de Atlantische Oceaan. In Nederland en Belgie biologisch gekweekte vis met het MSC-keurmerk zijn ook geschikt. Omega-3 vetten werken ontstekingsremmend.

Hoe de dietist je helpt bij endometriose

Je dietist adviseert en begeleidt je bij het volgen van het dieet bij endometriose. Het is geen gemakkelijk dieet, veel producten worden gemeden. Om de kans op tekorten te voorkomen, rekent de dietist uit wat je kunt eten en in welke hoeveelheden. Je krijgt een persoonlijk plan op maat en praktisch advies.

Dietisten gespecialiseerd in Endometriose

Diëtist/ leefstijlcoach Robin van Rhenen

Diëtist/ leefstijlcoach Robin van Rhenen

Robin is spontaan en empathisch. Zij houdt van koken en is van mening dat gezond eten ook makkelijk kan zijn! Robin is diëtist geworden om twee passies te verbinden: voeding en mensen helpen. Zien dat jij je beter voelt, daar wordt Robin heel erg gelukkig van. Zij zoekt graag samen met jou naar een prettige weg om gezonder te leven.Robin is ervan overtuigd dat langdurig resultaat ontstaat wanneer je gezond en lekker eten combineert met ontspanning en beweging.
Robin werkt in : Utrecht
Diëtiste Mees Stegeman

Diëtiste Mees Stegeman

Aandachtig, open-minded, invoelend en positief. Doordat zij met aandacht luistert voel jij je snel vertrouwd bij Mees. Een gezonde leefstijl benadert zij door middel van een integrale benadering. Voeding en beweging? Natuurlijk. Maar ook psyche, gedrag en emotie spelen belangrijke rollen. Je mind beïnvloedt namelijk je gevoelens en (dus) ook je eetgedrag. Mees heeft in het verleden zelf een verstoorde relatie met voeding gehad, zij begrijpt daardoor als geen ander de noodzaak van bewust (leren) zijn van je denkpatronen en gevoelens. 
Mees werkt in : Amsterdam
Cookies Contact en afspraak