Heb je een tarwe-allergie of vermoed je dat jij of je kind een allergie voor tarwe heeft?
 
Dat betekent dat je producten waarin tarwe zit (dus onder meer meel en bloem, brood, crackers, pannenkoeken, couscous, gebak en koek) niet goed verdraagt. Je immuunsysteem benadert de eiwitten uit tarwe vijandig. Een tarwe-allergie komt relatief weinig voor en vaker bij kinderen dan bij volwassenen. 

10 tot 60 minuten nadat je tarwe hebt gegeten krijg je huidklachten, vochtophoping (angioedeem), maag-darmklachten, luchtwegklachten en/of anafylaxie (combinatie van ernstige symptomen). Ook een kleine hoeveelheid tarwe kan deze klachten veroorzaken. 

Als je een tarwe-allergie hebt, reageer je misschien ook allergisch op andere voedingsstoffen. Dat komt doordat de eiwitten uit deze voeding soms erg lijkt op de eiwitten in tarwe lijken. De eiwitten in bijvoorbeeld rogge, haver, maïs, gerst en spelt lijken erg op die in tarwe.
 

Diagnose tarwe-allergie

Via een bloedtest wordt gecheckt of je allergisch bent voor tarwe. Met deze test wordt onderzocht of er antistoffen tegen het eiwit in je lichaam zitten.


Een volwaardig eetpatroon bij tarwe-allergie

Producten waar tarwe in voorkomt, zoals volkorenbrood, bevatten veel vitamines, mineralen en vezels. Om tekorten te voorkomen is het belangrijk om brood te vervangen door andere volkoren granen die je wel verdraagt of door andere voedingsmiddelen. De dietist adviseert je hierin.
 

Is tarwe-vrij hetzelfde als glutenvrij? 

Een tarwe-allergie is iets anders dan een glutenintolerantie of coeliakie als is er wel overlapping. Als je een tarwe-allergie hebt, verdraag je geen tarwe en je glutenintolerantie of coeliakie hebt, verdraag je geen gluten. Gluten zitten in tarwe, spelt, kamut, rogge en gerst. Haver, boekweit en quinoa bevatten van nature geen gluten, maar zijn door kruisbesmetting toch ook vaak gluten gaan bevatten. 


Persoonlijk advies en coaching bij tarwe-allergie

De dietist/ leefstijlcoach vertelt je hoe je je eetpatroon tarwe-vrij, lekker én volwaardig houdt op een manier die bij jou past. En coacht je om je nieuwe eetpatroon eigen te maken en vol te houden. 

Dietisten gespecialiseerd in tarwe-allergie

Diëtiste Mees  Stegeman

Diëtiste Mees Stegeman

Aandachtig, open-minded, invoelend en positief. Doordat zij met aandacht luistert voel jij je snel vertrouwd bij Mees. Een gezonde leefstijl benadert zij door middel van een integrale benadering. Voeding en beweging? Natuurlijk. Maar ook psyche, gedrag en emotie spelen belangrijke rollen. Je mind beïnvloedt namelijk je gevoelens en (dus) ook je eetgedrag. Mees heeft in het verleden zelf een verstoorde relatie met voeding gehad, zij begrijpt daardoor als geen ander de noodzaak van bewust (leren) zijn van je denkpatronen en gevoelens. 
Mees werkt in : Amsterdam
Diëtist/ leefstijlcoach Irene  Wassink

Diëtist/ leefstijlcoach Irene Wassink

Irene is dietist sinds 2003 en werkt sinds 2012 bij DieetPlaneet. Enthousiast met een frisse blik, met deze woorden beschrijf je haar het best. Haar werkwijze is helemaal van deze tijd; betrokken, puur, professioneel en servicegericht.Bij Irene draait alles om de cliënt.  
Irene ziet het als haar taak om samen op zoek te gaan naar wat je nodig hebt en het advies te geven wat in je leven kunt integreren, voor nu en op de langere termijn. En ook als het na langere periode minder gaat, ben je altijd weer welkom voor een steuntje in de rug.
Helemaal zoals wij bij DieetPlaneet bedoelen!
Irene werkt in : Amsterdam
Diëtist Bianca  Jutte

Diëtist Bianca Jutte

Met een positieve kijk, enthousiasme en een gezonde dosis nuchterheid begeleidt Bianca je bij het veranderen van je eetgewoonten en -gedrag. Zij vindt het zeer inspirerend en interessant hoe aanpassingen in de leefstijl kunnen bijdragen aan verbetering van de gezondheid. Hierom is zij diëtist geworden.
Bianca werkt in : Den Haag
Cookies Contact en afspraak