Wat kan je zelf doen bij reuma?

In de spreekkamer van de reumatoloog wordt vaak de vraag 'wat kan ik zelf doen?' gesteld. En wat blijkt: je voeding en leefstijl hebben invloed op de ernst van je klachten.


Whole food, plant based

Een volwaardig plantaardig voedingspatroon kan een goede aanvulling zijn op de huidige medische behandeling van reumatoïde artritis en artrose. Wat houdt een plantaardig voedingspatroon in? Vooral onbewerkte voeding, rijk aan vezels: veel groenten, peulvruchten, noten en zaden en fruit. Wanneer je plantaardig eet, krijg je veel meer vezels binnen. Vezels komen alleen voor in plantaardige voeding. Vezels in groenten, fruit, peulvruchten, noten en volkoren producten hebben een positief effect op de darmen. En gezonde darmen zijn belangrijk voor het immuunsysteem en vermindert ontstekingen in het lichaam. Ook beweging en stress hebben effect op de reumaklachten. Het gaat om het de hele leefstijl.


De dietist/ leefstijlcoach adviseert en coacht bij reuma

Overschakelen naar een meer plantaardig (volwaardig) eetpatroon vraagt aandacht. Een gespecialiseerde dietist helpt je hierbij. Samen met jou analyseert zij je eetpatroon en geeft advies en begeleiding op maat,  zodat jij alle voedingsstoffen binnenkrijgt en er geen tekorten ontstaan. Ze inspireert je tot het maken van lekkere, vernieuwende recepten. Een hele wereld gaat voor je open.


Wat is reuma?

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen aan de gewrichten, pezen en gewrichten. Het immuunsysteem van het lichaam raakt ontregeld. Hierdoor treden chronische ontstekingen op. Reuma veroorzaakt doorgaans pijn en stijfheid in gewrichten of spieren. 

Dietisten gespecialiseerd in reuma

Diëtiste Mees  Stegeman

Diëtiste Mees Stegeman

Aandachtig, open-minded, invoelend en positief. Doordat zij met aandacht luistert voel jij je snel vertrouwd bij Mees. Een gezonde leefstijl benadert zij door middel van een integrale benadering. Voeding en beweging? Natuurlijk. Maar ook psyche, gedrag en emotie spelen belangrijke rollen. Je mind beïnvloedt namelijk je gevoelens en (dus) ook je eetgedrag. Mees heeft in het verleden zelf een verstoorde relatie met voeding gehad, zij begrijpt daardoor als geen ander de noodzaak van bewust (leren) zijn van je denkpatronen en gevoelens. 
Mees werkt in : Amsterdam
Diëtist  Selina  Korthof

Diëtist Selina Korthof

Intuïtief, creatief, empathisch, gedisciplineerd en oplossingsgericht. Als kind bedacht ze al oplossingen voor problemen van mensen in haar omgeving. Het vinden van passende oplossingen zit dus echt in haar DNA. Voor haar is elk probleem als een puzzel; er is altijd een oplossing. Elk lichaam heeft zijn eigen gevoeligheden, bij ieder persoon gaat zij een unieke ontdekkingstocht aan naar de ideale oplossing(en) op maat. Selina heeft zelf een aantal jaren terug ernstige darm-, huid- en hormoonklachten gekregen en kon bijna niets meer eten. Daarnaast zit reuma bij haar in de familie en kreeg Selina zelf op jonge leeftijd al te maken met reumatische klachten. Het juiste voedingspatroon hielp om van al deze klachten af te komen en haar lichaam te herstellen. Dit inspireerde haar om voor dit vak te kiezen en anderen te helpen. Naast haar holistische aanpak met focus op hormoon- en ontstekingsklachten heeft Selina ook veel ervaring met voeding bij autisme. Selina heeft haar zusje met autisme van jongs af aan begeleid om volwaardig te eten. Met succes, haar voedingspatroon is compleet veranderd :)
Selina werkt in : Amsterdam , Utrecht en Diemen
Diëtist/ leefstijlcoach Alicia  Izeboud

Diëtist/ leefstijlcoach Alicia Izeboud

Als ervaringsdeskundige op gebied van overgewicht, begrijpt Alicia welke rollen eten kan vervullen. Nadat de diagnose PCOS (polycysteus ovariumsyndroom) bij haar gesteld werd, heeft zij de impact van gezondere voeding en leefstijl ervaren. Een aangepast voedingspatroon verminderde de klachten (die door het syndroom veroorzaakt werden). Daarbij raakte Alicia gewicht kwijt én leerde ze begrijpen hoe haar lichaam werkt. Deze ervaring motiveert haar om ook jou, wanneer je worstelt met met soortgelijke uitdagingen, te adviseren en coachen.
Alicia werkt in : Amsterdam en Purmerend
Diëtist Jennifer  Plein (online)

Diëtist Jennifer Plein (online)

Jennifer, een dijk van een dietist met 25 jaar ervaring! Tijdens haar loopbaan in Nederland en Suriname heeft ze afwisselend in een ziekenhuis als in haar eigen praktijk gewerkt en is sinds 2020 aangesloten bij DieetPlaneet. Jennifer heeft veel mensen met de meest uiteenlopende gezondheidsproblemen al naar een betere gezondheid begeleidt, en zeker weten dat dit bij jou ook gaat lukken! 
Jennifer werkt in : Amsterdam
Cookies Contact en afspraak