Zeven tips voor een topfitte en keigezellige carnaval

Tips

Zeven tips voor een topfitte en keigezellige carnaval

Gepubliceerd op: 26-02-2019 20:10

Door: Laura van der Meijden, diëtist Beesd, diëtist Leerdam, diëtist Tilburg

In het zuiden van ons land staat de carnaval weer voor de deur. 4 dagen lang doorzakken, feesten, weinig slaap en véél alcohol en fastfood. Herken je dat: je kijkt weer terug op de leukste carnaval ooit. Toch moet je er niet aan denken om óóit weer een druppel alcohol aan te raken! Je hoofd knalt bijna uit elkaar, je hebt een droge mond, je voelt je 10 kilo zwaarder en je maag is van streek. Het feest was weer geweldig, maar die enorme kater daarna…. Carnaval is een grote aanslag op je gezondheid besef je maar weer.
Wanneer je dit jaar wat bewuster bezig bent met je gewicht of simpelweg je kater wilt voorkomen: hierbij onze tips om de carnaval heelhuids door te komen.


1. Leg een goede bodem

Alcohol irriteert de maagwand. Wanneer je gaat drinken op een lege maag is de kans groter dat je misselijk wordt en moet overgeven. Ook heb je eerder last van een kater wanneer de maag geprikkelt is. Start daarom de dag met een voedzaam ontbijt wat je voldoende energie geeft om de dag te beginnen.
 

2. Drink water

Alcohol ontregelt je vochtbalans. Je kunt bijvoorbeeld merken dat je bij het drinken van alcohol veel vaker naar het toilet moet. Wanneer het lichaam uitdroogt kunt je last krijgen van hoofdpijn en de volgende dag die bekende nadorst en droge mond. Het vocht dat je door alcohol verliest zul je moeten aanvullen. Wissel daarom alcohol af met glazen water of andere niet-alcoholische drankjes. Ik kan me voorstellen dat je tijdens het feesten daar niet altijd aan zult denken. Zet daarom thuis alvast wat flesjes water langs je bed, zodat je eraan herinnerd wordt om voldoende te drinken voordat je gaat slapen.
 

3. Bewuste keuzes of een vette hap?

Wanneer je alcohol drinkt blijft de bloedsuikerspiegel op een laag niveau. Hier komt het hongergevoel vandaan. Je lichaam wilt namelijk het suikergehalte in het bloed weer omhoog krijgen en geeft daarvoor een hongerprikkel af. Ook tijdens het slapen blijft je lichaam bezig om de bloedsuiker te stabiliseren. Dat verklaart ook waarom je de volgende ochtend met honger op kunt staan terwijl je diezelfde nacht nog een dönerrol en een frikandel speciaal naar binnen hebt gewerkt. Eigenlijk hoort die stop bij de friettent of shoarmatent er ook gewoon bij. Je bent de hele dag van huis en eet buiten de deur. Je bent minder geremd en met een enorme trek in een vette hap zal het lastig zijn om dan een frietje speciaal of kapsalon te laten staan. Met alcohol en vet eten kun je véél calorieën binnenkrijgen. Een glas bier of wijn bevatten ongeveer 110 kcal, een frietje 450 kcal en een broodje shoarma 480 kcal. Als je ná carnaval op de weegschaal gaat staan zul je wellicht aangekomen zijn. Vaak is deze gewichtstoename (gedeeltelijk) door een verstoorde vochtbalans te verklaren. Om een kilo aan te komen moet namelijk ongeveer 7000 kcal extra gegeten worden! Van een paar dagen carnaval zul je dus niet zomaar kilo’s zwaarder zijn. Wanneer je ná de carnaval je gezonde patroon weer oppakt zal het gewicht zich vanzelf weer stabiliseren. Wil je tijdens de carnaval bewust bezig blijven met je gewicht? Gebruik dan deze tips om jezelf goed voorbereiden en thuis zoveel mogelijk je gezonde patroon aan te houden. Je kunt op die manier gerust die vette hap nemen en drankjes. Als je het jezelf toestaat je deze dagen wat meer te “laten gaan” kun je er ook meer van genieten en hoef je je niet schuldig te voelen als je in een dronken bui toch voor pizza bent gegaan in plaats van yoghurt met fruit ;) Na de carnaval pak je je normale routine weer op.  
 

4. Haal gezonde opties in huis

Als je niet lang in de keuken hoeft te staan is het aantrekkelijker om iets gezonds te pakken. Zorg daarom dat je van tevoren wat dingen kookt en klaarzet in de koelkast. Maak bijvoorbeeld een flinke pan soep, hier kun je lekker veel groenten in kwijt. Of je maakt een pasta of stamppot die je kunt invriezen of in porties in de koelkast zet. Haal ‘makkelijk’ fruit in huis, zoals bananen, appels of druiven. Als je thuiskomt na het uitgaan is eieren bakken nog niet zo’n slecht idee. Het is gezellig en bevat minder vet dan wanneer je bijvoorbeeld iets uit de frituur had gekozen. Zorg dat je altijd een voedzaam ontbijt neemt voordat je op pad gaat. Kies voor volkorenproducten en veel vezels. Havermout is bijvoorbeeld een goed vullend ontbijt waar je lang op kunt teren. Neem iets van zuivel(vervanger) voor extra eiwitten en een stuk fruit voor een vitamine C boost.
 

5. Pak je rust

Als je onregelmatig leeft en laat op bed ligt heeft je lichaam al meer moeite om te kunnen herstellen. Zorg er daarom voor dat je toch ongeveer 8 uurtjes slaap kunt pakken, zodat je lichaam in ieder geval voldoende tijd heeft om te rusten.
 

6. Beweeg

Tijdens carnaval kun je volop in beweging zijn, lekker dansen en met de polonaise mee! Wanneer je de mogelijkheid hebt, ga dan in de ochtend of voordat je vertrekt ook nog even een stukje wandelen of iets van sport doen. De stofjes die vrijkomen tijdens bewegen zorgen ervoor dat je weerstand verbetert en hebben een positief effect op je gemoedstoestand. Zo start je de dag verfrist en vol nieuwe energie.
 

7. Snel terug in balans

Volgens Katholieke tradities volgt na carnaval een periode van vasten tot aan pasen. Carnaval was vroeger een eetfestijn en op de woensdag na carnaval start de eerste dag van een vastenperiode van 40 dagen. Tijdens het vasten wordt minder gegeten en sommige dingen zoals luxe eten helemaal niet meer. Door sommigen wordt het vasten elk jaar traditiegetrouw nog gevolgd. Wellicht past het ook bij jou om na flink los te zijn gegaan met carnaval, daarna een periode te vasten om nog wat extra kilootjes kwijt te raken. Of jezelf weer terug in balans te brengen door een aantal dagen extra gezond te eten. Eet deze dagen wat minder. Verlaag de suikers en snacks in je voeding en focus je op het eten van voldoende groente, fruit en volkorenproducten.

Gezellige carnaval allemaal!  
Cookies Contact en afspraak