8 tips overeten en eetbuien voorkomen tijdens de feestdagen

Tips

8 tips overeten en eetbuien voorkomen tijdens de feestdagen

Gepubliceerd op: 21-12-2018 13:42

Door: Laura van der Meijden, diëtist Beesd, diëtist Leerdam, diëtist Tilburg

Wanneer je gevoelig bent voor eetbuien en overeten kunnen de feestdagen een moeilijke periode zijn om door te komen zonder jezelf compleet te laten gaan. Alle speciale kerst hapjes die je de hele maand verleiden en misschien zijn het voor jou wel emotionele tijden die het lastig maken om niet naar zoetigheid te grijpen. Nu kerst en oud & nieuw alweer bijna voor de deur staan delen wij graag onze tips om deze dagen te overleven zonder volledig door te slaan.

8 tips


1. Stel doelen voor jezelf
Welke verwachtingen heb je van jezelf? Op welke manier wil jij met jouw valkuilen omgaan deze dagen? Probeer dat voor jezelf te bepalen zodat je doelen voor jezelf kan maken. Als je een soort “plan” hebt voor jezelf creëer je namelijk rust in je hoofd. Maak afspraken met jezelf en probeer daarbij niet te streng te zijn. Momenten die vóór de decembermaand al moeilijk voor je zijn hoeven tijdens de feestdagen niet ineens allemaal opgelost te zijn.

Jouw plan van aanpak
  • Bepaal voor jezelf welke porties je aan wilt houden. Als je het lastig vindt om te bepalen wat gezond is voor jou, bespreek dit dan met iemand die je daarbij kan helpen zoals bijvoorbeeld je diëtist. Op moeilijke momenten kun je terugvallen op de portiegroottes die je voor jezelf gesteld hebt.  
  • Bepaal je balans en spreek met jezelf af wanneer je jezelf iets extra’s gunt. Door te streng te zijn voor jezelf riskeer je namelijk dat je op andere momenten doorslaat met eten. Door af en toe die extra momentjes te pakken kun je beter in balans blijven. Als je onwijs veel zin hebt in een lekker chocolaatje of koekje bij de koffie, neem dit dan en geniet er volop van. Houdt daarnaast je (gezonde) structuur aan.
  • Breng structuur aan in je dag. Probeer zoveel mogelijk op de tijden te eten die je gewend bent, start met een voedzaam ontbijt, probeer rond de middag te lunchen en neem op vaste tijden iets tussendoor. Als anderen dat niet doen, probeer dit dan voor jezelf wel aan te houden, doe wat goed voor jou voelt. Een vast patroon aanhouden helpt om de controle te bewaren.
2. Houdt je aan jouw vaste structuur
Wanneer je een regelmatig eetpatroon voor jezelf gesteld hebt, houdt je daar dan ook aan! Verlies je niet in de valkuil om te compenseren gedurende deze dagen. Jezelf bijvoorbeeld uithongeren zodat je later op de dag ruimte overhoudt zal er voor zorgen dat je uiteindelijk jezelf veel minder goed onder controle kunt houden. Het gevolg: je eet nog veel meer dan je had gewild. Eet juist voedzame maaltijden gedurende de dag volgens jouw vaste structuur, ook als je later een kerstdiner of receptie hebt. Een schuldgevoel achteraf kan makkelijk ontstaan wanneer je de gedachte krijgt dat je teveel of te calorierijk gegeten hebt. Door jezelf daarna te gaan beperken door minder te gaan eten en/of méér te gaan sporten kan het zijn dat je juist eetbuien uitlokt door het beperken van jezelf. Sla dan ook geen maaltijden over als je je schuldig voelt, de kans dat je juist verder aankomt is alleen maar groter.
De gedachte “die extra kilo’s werk ik er in januari wel weer af” is denken in ‘alles of niets’. Je gaat jezelf in december te buiten om vervolgens in januari alles te moeten geven om weer wat te kunnen afvallen. Ben eerlijk tegen jezelf op het moment dat je dit soort gedachten herkent. Want het beperken van jezelf zal je uiteindelijk niet van je eetbuien afhelpen, een vaste structuur voor jezelf aanhouden wel.

3. Wees lief voor jezelf
Kerstkransjes, kerst chocolaatjes en koekjes horen bij de tijd van het jaar. Vind je het moeilijk om uit die snoepkast te blijven als je weet dat deze vol met lekkers ligt? Of ben je onwijs geprikkeld door die schaal met heerlijke schuimpjes op tafel? Maak je het jezelf dan niet onwijs moeilijk door alles in huis te halen? Wees lief voor jezelf en breng jezelf niet voortdurend in de verleiding door al dat snoep te kopen. De gezelligheid haal je ook in huis met leuke kerstversiering en lampjes! En als er bezoek komt, haal dan speciaal wat voor de visite en vergeet vooral ook niet om jezelf af en toe te trakteren op iets lekkers. Als jij jezelf aan jouw gezonde patroon houdt dan is daar zeker ruimte voor deze maand.

4. Eet Mindful
Blijf je bewust van wat je eet en hoe je eet. Het is niet nodig om jezelf overvol te eten tot je je achteraf opgeblazen en schuldig voelt. Probeer van eten te genieten, van elke hap die je neemt en doe dit bewust bij alle maaltijden en hapjes. Laat al je zintuigen je helpen om de smaken te kunnen proeven. Neem kleine hapjes en kauw goed. Door te focussen op wat je aan het eten bent, wordt de behoefte om te snel en teveel te eten een stuk minder.

5. Drink voldoende gedurende de dag
Dorst kan namelijk voelen als een hongerprikkel en dus voor extra trek zorgen. Drink dus volop water, thee of koffie (max. 3) zonder suiker. En probeer de wijntjes op dat feestje eens af te wisselen met wat water. Scheelt je calorieën, en als bonus: dan voelt je hoofd de volgende ochtend ook een stuk lichter ;)

6. Accepteer dat je niet altijd zelf kan bepalen wat je eet
Wanneer je bent uitgenodigd om bij iemand te komen eten, dan heb je zelf niet altijd controle op de maaltijden die verzorgd worden. Door te piekeren en je zorgen daarom te maken kan je geneigd zijn om juist in slecht eetgedrag te vallen, zoals bijvoorbeeld te streng worden voor jezelf de dagen daarvoor. Als je bekend bent met emotie-eten kan deze extra spanning juist eetbuien uitlokken. Probeer daarom los te laten waar je geen controle over hebt. Je kan wellicht niet bepalen wat er gegeten wordt, maar wel hoeveel er gegeten wordt.  

7. Licht mensen in
Misschien herken je de gedachte wel “wat zullen ze van me denken als ze mij zo zien eten?” of heb je weinig vertrouwen in jezelf om deze dagen zonder eetbuien door te kunnen komen. Laat een bepaalde angst of focus op eten je er niet van weerhouden om onder de mensen te komen. Juist sociaal contact kan heel goed helpen om met deze gevoelens om te gaan. Isoleren daarentegen helpt je uiteindelijk niet. Het kans soms prettig zijn om mensen in te lichten over onzekerheden die je hebt wat betreft het eten. Het maakt het wellicht gemakkelijker voor je om ‘nee’ te zeggen als je bepaalde hapjes beleefd wilt afwijzen, wanneer mensen op de hoogte zijn. Sommigen vinden het prettig om iemand in te lichten die een beetje met je mee kan kijken of je niet jezelf helemaal te buiten gaat of juist te weinig eet.

8. Geniet!
Het is een gewoonte dat een groot gedeelte van kerst rondom het samen eten draait. Als je hierdoor veel zorgen krijgt rondom het eten, merk je misschien dat je minder van kerst kunt genieten. Probeer het los te laten en te genieten van alles wat deze dagen ons nog meer biedt! Zoals de kadootjes, jezelf optutten of je foute kersttrui aantrekken, het huis gezellig maken, kerstfilms kijken en genieten van vrienden en familie :)

Fijne dagen allemaal!
Cookies Contact en afspraak