14 tips gezond uit eten gaan

Tips

14 tips gezond uit eten gaan

Gepubliceerd op: 17-11-2016 20:13

Door: Nathalie van Beem

Vind je het moeilijk om bij etentjes maat te houden en kom je regelmatig met je broek op knappen het restaurant uit? Deze 10 tips om gezond uit eten te gaan kunnen je helpen. 

 1. Ga niet de hele dag 'sparen' als je 's avonds uit eten gaat. Eet die dag normaal en regelmatig. Eet vlak voordat je van huis weggaat nog wat fruit. Je gaat dan veel rustiger aan tafel en valt niet als een wilde aan op het mandje brood.
 2. Deel gerechten met je tafelgenoot! De meeste porties zijn genoeg voor twee en bijbestellen kan altijd nog.
 3. Als je genoeg gegeten hebt, stop dan met eten. Genoeg gegeten hebben is niet hetzelfde als helemaal 'vol' zitten.
 4. Je hoeft wat over is niet weg te gooien. Wat over is laat je inpakken en neem je mee naar huis. Dan heb je wat lekkers voor morgen als lunch. Heerlijk! En alsnog waar voor je geld.
 5. Bestel extra groente! In elk restaurant is het mogelijk om extra salade of een extra portie groente te bestellen. Staat het niet op de kaart? Vraag het dan aan de ober. Ze kunnen het voor je maken.
 6. Ga je uit eten met het idee 'ik ga bijna nooit uit eten, nu mag ik eten wat ik wil'? Dit is een gedachte die bijdraagt aan overeten (en dus overgewicht). Denk eens serieus na over wat je écht wilt eten en waarom. Maak keuzes.
 7. Vind je het moeilijk maat te houden als je in gezelschap bent en anderen ziet eten? Of blijf je doorgaan met eten zolang er eten voor je neus staat?  Blijf zelf nadenken! Eet je omdat het er staat of vind je het echt lekker/ heb je er echt trek in? 
 8. Van te voren nadenken over het etentje en met een plannetje naar het restaurant gaan helpt ook. Bijvoorbeeld een afspraak met jezelf maken over het aantal glazen wijn of wel of geen voor/ nagerecht. Een plan werkt!
 9. Let op met brood met boter/ tapenade/ aiolie vooraf. Misschien beter van niet? Je hebt zo de calorieën van een extra maaltijd op.
 10. Wat drink je? Spa rood of water. Leer jezelf aan geen frisdrank of sap te bestellen. Ga je Chinees eten? Neem er een potjes Chinese thee bij. 
 11. Rode sauzen bevatten minder calorieen dan witte sauzen. En sommige gerechten zijn ook lekker zonder saus :)
 12. Vraag de saus en dressing in aparte schaaltjes bij het gerecht. Op deze manier kan je deze zelf doseren.
 13. Gekookte, gestoofde of gegrilde gerechten bevatten doorgaan minder vet (dus: calorieen) dan de gebakken of gefritueerde variant.
 14. Eet rustig, kauw goed en geniet!
   

Wil je persoonlijk advies van onze dietisten? Maak dan nu een afspraak.
Cookies Contact en afspraak