13 tips om meer groente te eten

Tips

13 tips om meer groente te eten

Gepubliceerd op: 12-09-2016 15:56

Door: Bianca Rakhorst

Het is inmiddels een half jaar geleden dat het Voedingscentrum de nieuwe schijf van vijf presenteerde (maart 2016). Eén van de veranderingen in deze nieuwe schijf is het eten van meer groenten. Het advies van 200 gram per dag is verhoogd naar 250 gram per dag. Lukt jou dit? Nee? Je bent niet de enige! Slechts 5% van de Nederlanders eet voldoende groenten. Toch is het raadzaam om je groenten inname eens onder de loep te nemen.
 

Groenten zijn gezond!

We weten namelijk allemaal dat het eten van groenten bijdraagt aan een goede gezondheid. Groenten zijn dan ook onmisbaar in onze dagelijkse voeding. Maar waarom eigenlijk? Groenten bevatten een breed scala aan gezonde voedingsstoffen, zoals koolhydraten, voedingsvezels, vitaminen, mineralen, vocht en antioxidanten die beschermen tegen verschillende welvaartsziekten zoals hart- en vaatziekten en diabetes, zorgen voor een betere stoelgang en maken je fit en energiek. Daar tegenover bevatten groenten weinig vet. Om al deze gezondheidsvoordelen optimaal te benutten, is het belangrijk zowel te variëren in verschillende soorten groenten maar ook in verschillende kleuren groenten.
 

Méér dan 250 gram,? Ja, graag!

De aanbeveling voor groenten verschillen van land tot land en zijn niet allemaal gebaseerd op dezelfde richtlijnen. In Nederland is bij het bepalen van de groenten aanbeveling gekeken naar de hoeveelheid waarvan is aangetoond dat deze bijdraagt aan de gezondheid en die past binnen de Nederlandse eetcultuur. Het ontbijt en de lunch bestaat in veel Nederlandse gezinnen uit brood. Het eten van groenten komt vaak alleen bij het avondeten aan bod. Het is dan ook niet gek dat slechts een klein percentage van de Nederlandse bevolking de groenten aanbeveling haalt. Er zijn aanwijzingen dat een hogere consumptie van groenten bijdraagt aan een nog betere gezondheid. Méér groente dan de aanbevolen 250 gram per dag is dus nog beter!
 

13 tips voor het eten van meer groenten

 1. Vul je keuken met groenten! In en buiten de koelkast en diepvries, geef groenten een prominente plek zodat je ze wel moét gebruiken. Doe dat ook, en trust me, op een gegeven moment kun je niet meer zonder!
 2. Maak eens vaker een groenten smoothie als ontbijt of als tussendoortje. Veel groenten zijn een vezelrijke en vullende toevoeging aan je smoothie. Je smoothie is gelijk een bommetje aan voedingsstoffen! Komkommer, spinazie, (veld)sla en boerenkool zijn prima rauw te gebruiken en wortelen, venkel, pompoen of zoete aardappel zijn ook een heerlijke toevoeging, wel eerst even zacht laten koken.
 3. Verrijk je boterham met plakjes tomaat, komkommer, courgette, champignon, paprika, spinazie , (veld)sla en kiemen. Of vervang je broodmaaltijd eens door een eigen gemaakte maaltijdsalade van diverse groenten.
 4. Neem groentesnacks als tussendoortje. Deze maak je makkelijk zelf door stukken komkommer, wortel, paprika, bleekselderij, radijsjes en cherrytomaten mee te nemen naar school of naar je werk of als je thuis zit op ooghoogte in de koelkast te leggen. Dip ze eventueel lekker door hummus.
 5. Verdubbel het aantal groenten bij de warme maaltijd: vul minimaal de helft van je bord met groenten.
 6. Groenten saai? Breng op smaak met kruiden. Experimenteer om te ontdekken wat jij lekker vindt bij bepaalde groenten.
 7. Serveer het avondeten standaard met een salade van diverse slasoorten en bladgroenten. Deze salade kun je aanvullen met in stukken gesneden groenten, zoals tomaat, komkommer, courgette, champignons, paprika en kiemen. Maak een dressing van azijn en olijfolie.
 8. Maak je pasta of lasagne met tomatensaus? Voeg of pureer extra groenten toe aan de saus, zoals een tomaat-paprika-aubergine saus. Heerlijk met Italiaanse kruiden.
 9. Kook je veel met recepten? Verdubbel standaard het aantal groenten.
 10. Maak je een soep? Voeg ook daar standaard extra groenten aan toe.
 11. Heb je een ‘ongezonde’ pizzadag of patatdag? Maak deze dan een stuk gezonder door extra groenten toe te voegen aan je diepvries pizza of maak je eigen pizza boordevol groenten. En eet je patat standaard met een salade van diverse slasoorten en groenten.
 12. Ben je een bakker/ bakster? Voeg groenten toe! Wat dacht je van courgette, wortel of bieten taart, cake of muffins?
 13. Eet vaker plantaardig. Deze keuken vraagt om meer groenten, zodat je vanzelf al meer groenten gaat eten.   
Cookies Contact en afspraak