10 tips om genoeg water te drinken

Tips

10 tips om genoeg water te drinken

Gepubliceerd op: 31-07-2017 15:01

Door: Bianca Rakhorst

Water in je lichaam

Het vrouwelijk lichaam bestaat gemiddeld voor 52% uit water en het mannelijk lichaam voor 63%. Dit water zit verdeeld in je cellen en weefsels en in de ruimtes tussen je cellen en in het bloed. Per dag verlies je 1,5 -2 liter water in de vorm van urine, ontlasting, uitademing en zweten. Deze hoeveelheden variëren per leeftijd, omgevingstemperatuur, lichamelijke activiteit en ziektes. Het is nodig dit verlies aan water dagelijks aan te vullen door voldoende water te drinken.
 

Hoeveel water heb je per dag nodig?

Per dag heb je 1,5 – 2 liter vocht nodig. Dit kan in de vorm van water, thee, melk, vruchtensap of limonade. De gezondste keuze hierin is water omdat het geen toegevoegde stoffen bevat en geen calorieën levert.Water heeft veel belangrijke functies in je lichaam, het is o.a. nodig voor de opname van voedingsstoffen in je darmen, transport van voedingsstoffen en afvalstoffen in je lichaam, het regelen van je lichaamstemperatuur, om te kunnen ademen en je huid mooi te houden. Wist je dat je wel 100 dagen zonder eten kunt maar slechts 3 dagen zonder water? Belangrijk dus om voldoende water te drinken. Maar hoe doe je dit? Met onderstaande 10 tips heel makkelijk!
 

Tips om voldoende water te drinken

  1. Test jezelf! Je eigen urine is de beste indicator of je voldoende water drinkt. Is je urine heel lichtgeel? Dan drink je genoeg. In de ochtend is je urine altijd iets donkerder. Continu donkere urine geeft aan dat je niet genoeg water drinkt.
  2. Start de dag met water. Tijdens de nacht verliest je lichaam water. Belangrijk dus om dit verlies aan te vullen. Begin je dag met twee glazen lauw water. Dit bevordert gelijk je spijsvertering en afvalstoffen van de nacht worden afgevoerd. Je krijg veel meer energie.
  3. Drink water met regelmaat. De hoeveelheid water kun je het beste verspreid over de dag drinken. Zo blijft je lichaam de hele dag goed gehydrateerd. Begin met twee glazen direct na het opstaan, gevolgd door een glas na het ontbijt, voor en na de lunch, tussendoor en voor en na het avondeten.
  4. Maak je eigen natuurlijke smaakwater. Ben je niet zo dol op water of gaat water je tegenstaan? Voeg dan eens vers fruit (citroen, limoen, grapefruit, sinaasappel, aardbei, blauwe bessen, appel…), groenten (wortel, komkommer…) en/of kruiden (basilicum, rozemarijn, tijm, munt, gember…) toe aan je water. De variaties hierin zijn eindeloos, er zit vast iets tussen wat je lekker vindt!
  5. Stel een doel op en houd het doel bij. Niet gewend om water te drinken? Begin met een haalbaar doel om mee te beginnen voor een kleine periode, bijvoorbeeld 4 glazen water per dag voor een week. Maak een schema waarin je bijhoudt hoeveel glazen water je hebt gedronken. Elke keer als je een glas water hebt gedronken, streep dit dan af. Stel je doel vervolgens omhoog, naar 6 glazen en vervolgens naar 8 glazen water per dag.
  6. Wees voorbereid. Ben je veel onderweg? Neem een flesje met water mee in je tas. Deze kun je vervolgens bijvullen. Ben je op kantoor of thuis? Zet het flesje naast je neer of zorg voor een kan met water.
  7. Koppel het water drinken aan een activiteit. Leer jezelf aan om water te drinken bij bepaalde activiteiten, zoals voor en na de maaltijdmomenten of nadat je naar het toilet bent geweest. Zo wordt het een gewoonte.
  8. Vervang vruchtensap, limonade, frisdrank of alcohol door water. Drink je standaard sap, frisdrank of alcohol? Vervang dit deels door water, door de helft van een glas te vullen met vruchtensap, limonade of frisdrank en de andere helft met water. Bouw dit vervolgens op tot je gewend bent een volledig glas met water te drinken. Alcohol onttrekt vocht, belangrijk dus om voor elk glas alcohol dat je drinkt een glas water te drinken.
  9. Herinner jezelf. Vergeet je ondanks deze tips te drinken? Zet een herinnering op je telefoon in de vorm van een alarm op vaste tijden. Gaat het alarm af? Drink een glas water. Of vraag je familie/vrienden je te helpen herinneren.
  10. Neem na elke plas een glas. Zo vul je je vocht meteen weer aan.

 
Cookies Contact en afspraak