Rose is nu orthomoleculair dietist!

DieetPlaneet

Rose is nu orthomoleculair dietist!

Gepubliceerd op: 26-02-2019 19:30

Door: Rose Runderkamp-Schouten

Hoera! Ik ben geslaagd. Na een periode keihard leren mag ik mezelf orthomoleculair therapeut/diëtiste noemen. Ik volgde de versnelde opleiding bij Ortho Health Foundation. Deze is bedoeld voor BIG-geregistreerde professionals (denk aan fysiotherapeuten/ diëtisten/ artsen) die in korte tijd worden opgeleid.
 

De betekenis van orthomoleculair

Ik heb deze weken heel vaak de vraag gekregen ‘maar wat is nou orthomoleculair!?’, dus het leek me leuk om hier wat over te vertellen. De term ‘orthomoleculair’ is afgeleid van het Griekse woord orthos wat ‘juist, recht of gezond’ betekent en moleculair wat staat voor ‘de moleculen betreffende’. In deze geneeskunde streven wij er door eigenlijk naar om het lichaam de stoffen aan te bieden, die het optimaal kan gebruiken en verwerken om gezondheid te behouden of te herstellen.


Ik heb geen astmamedicatie meer nodig

Deze opleiding heeft mij wel veranderd. Na de vierjarige opleiding Voeding & Diëtetiek weet je de basis en ben je bereid een mening te vormen en een ‘kant op te gaan’. Ik weet nu; orthomoleculaire geneeskunde, dat is mijn richting! Heel veel is op z’n plek gevallen en ik kan nu veel beter denken in systemen en hoe het lichaam ECHT werkt. Zo ben ik bewust geworden wat vlees en zuivel met mijn lichaam deed en hoe dit mijn astma jarenlang verergerde. Na een astma-aanval werd mij geadviseerd om de medicijnen nooit meer te vergeten. Ik kreeg nog een prednisonstoot toe en ik zou daarna weer het vrouwtje zijn. Ik heb dit precies een maand volgehouden tot ik twee keelontstekingen kreeg. Aan alles voelde ik dat dit ook anders kon. Met de kennis van mijn opleiding heb ik alles geëlimineerd tot ik erachter kwam dat als ik een biefstukje at, ik met ademtekort ’s nachts in bed lag. En als ik gesport had, was dit minder. Bijzonder. Ook zette ik er 1 kg groente en fruit tegenover. Nu ging het nog beter! Enfin, mijn medicijnen liggen vanaf augustus al in de kast en ik hoop ze nooit meer nodig te hebben. En dit is slechts één verandering die ik heb doorgevoerd.
 

Elk mens is anders

Dat wil niet zeggen dat mensen maar moeten experimenteren en moeten stoppen met medicijnen. Dat zal en mag ik nooit aanraden en moet altijd in goed overleg. Maar ik zie het wel als mijn missie om te laten zien hoe het OOK kan. Ieder lichaam is anders en het is echt een puzzel soms welke voeding het beste bij mensen past, maar er zijn manieren.
 

Ongezonde cellen

Tijdens de opleiding kreeg ik ook een grafiek te zien, waardoor ik beseft heb waarom voeding NU belangrijker is dan ooit. De levensverwachting neemt namelijk toe bij zowel mannen als bij vrouwen. Maar de kwaliteit van onze gezondheid en daarom dus de gezonde levensverwachting gaat in de laatste jaren drastisch achteruit. Zie de foto in dit bericht.
Hoe kan dit?  Het lijkt er dus op dat de kwaliteit van het lichaam achteruitgaat, dat noemen wij celdegeneratie. Oftewel; achteruitgang van de werking van de lichaamscellen. Dit kan een gevolg zijn van langdurige tekorten aan vitale voedingsstoffen- en natuurlijk spelen stress en de slaapkwaliteit ook een grote rol. Het is een geleidelijk proces en dit hoeft ook niet direct tot klachten te leiden. Iemand met diabetes kan al heel lang problemen hebben in het lichaam maar hoeft niet direct iets te voelen van de achteruitgang van zijn of haar lichaam. Vaak wordt de verslechtering van de celkwaliteit pas na jaren merkbaar in de vorm van één of meer chronische aandoeningen. Naast de cellen kan het weefsel ook achteruitgaan. De langetermijnresultaten van orthomoleculaire voeding zijn vooral te danken aan het feit dat cel- en weefselachteruitgang en daarmee aandoeningen worden voorkomen.


Meer plantaardig

In het geval van chronische aandoeningen, denk aan reuma of suikerziekte, zou het júist goed zijn om een duurzame oplossing te vinden voor deze aandoening. Hiervoor moeten we terug naar de basis; waarom worden we ziek? Hoe kunnen we de ziekte voorkomen? En wat moeten we doen als aandoeningen uit de hand lopen? Wat eigenlijk jammer is, is dat de geneeskunde zich vaak beperkt tot stabilisatie van de toestand. Vaak door het geven van medicijnen. Denk aan mijn voorbeeld met de astma. Wanneer we stoppen met deze medicijnen, blijven de symptomen toch aanwezig. Tot we de oorzaak aanpakken, in mijn geval; meer plantaardig en minder dierlijk eten en heel goed kijken hoe ik dit kan compenseren. Ik had veel minder klachten.
 

Hetzelfde DNA, een andere leefomgeving

Nu weten we dat wij als mens steeds ouder worden, maar er steeds minder mensen zijn zonder chronische ziekten. Maar hóe kan voeding dan zo’n grote rol spelen in het ziek worden of niet? Als wij kijken naar onze verre voorouders is er volgens wetenschappers weinig veranderd aan ons DNA. Volgens hen zijn ons lichaam en onze genen en vooral onze voedingsbehoefte weinig verschillend met toen. Maar ons eetpatroon is compleet veranderd! Bij de jager-verzamelaars stonden voornamelijk plantaardige producten op het menu, groente en fruit maakte het grootste deel uit van de voeding. Nu hebben we moeite om echt aan die 200 gram groente te komen per dag. Als je de gemiddelde Nederlandse inname bekijkt op het CBS schrik je echt! We zouden veel meer groente moeten eten om gezond te blijven. Vroeger moesten we op zoek naar ons eten, nu kost het ons geen inspanning meer behalve een ritje van de auto naar de Vomar of Deen en weer terug. Of we laten even een pizzaatje bezorgen.  Vroeger was er geen geconserveerd en bewerkt voedsel. Maar nu schuiven we een kant-en-klaarmaaltijd de magnetron in en hebben we potjes groente in de kast staan die lang houdbaar zijn. Dat is toch vreemd als je erover nadenkt.  Het grootste verschil is 200 jaar geleden begonnen. Vanaf toen was de mens in staat om voedingsstoffen massaal te bewerken. Voedingswaren zoals meel, suiker en vetten konden we raffineren en daardoor worden essentiële stoffen beroofd. Zout, pesticiden, antibiotica, hormonen, medicijnen, kleurstoffen en conserveringsmiddelen worden toegevoegd. We wisten toen nog niet wat dit zou doen met onze cellen? En onze gezondheid? Zou hier geen link kunnen liggen met onze celachteruitgang en dat ons lichaam hiervan flink in de war raakt? Denk ook aan hormonale klachten bij vrouwen en ga zo maar door. Als je beseft dat het genetisch materiaal van de mens al moeite heeft om zich tijdens een periode van 200.000 jaar aan te passen aan ingrijpende veranderingen in zijn leefomstandigheden, dan is het duidelijk dat we zeker nog moeten wennen aan de veranderingen van de laatste 200 jaar!
 

Wat heeft je lichaam daadwerkelijk nodig?

Binnen de orthomoleculaire geneeskunde gaan we terug naar de essentie; wat hebben onze cellen organen en weefsels nu werkelijk nodig? Vergelijk het met je auto die een benzinemotor heeft. Je denkt er toch niet aan om hier diesel in te gooien. Je weet dat hij dan niet meer rijdt en naar de garage moet. Als je dit een keer gedaan hebt, doe je het geen tweede keer. Waarom doen we dit dan wel met ons lichaam? We weten dat suiker niet goed voor ons is, maar we eten wel 17 suikerklontjes aan ‘vrije suiker’ per dag. Dus suiker die is toegevoegd (geen fruit). Voor kinderen is dit 80% te veel. En dan vinden we het gek dat we ons steeds minder fit voelen, onze darmen minder worden en we sneller ziek worden?


Goede voeding is the key.

Het mooie is, je kunt met goede voeding, kijken naar de oorzaak en aanvullen van voeding en stoffen zóveel bereiken. Meer dan we denken! Het is belangrijker dan ooit, vooral nu!


Cookies Contact en afspraak