Zo verslaat het ‘als-dan-plan’ jouw verlangen

Blogs

Zo verslaat het ‘als-dan-plan’ jouw verlangen

Gepubliceerd op: 15-02-2022 16:01

Je hebt honger en loopt langs een bakkerij en ruikt ineens een heerlijk vers saucijzenbroodje, maar wacht… je bent bezig met afvallen! Wat doe je nu? Je hebt honger, maar wilt niet te veel ongezond eten. I got you! Ik heb een hulpmiddel voor je, het ‘als- dan- plan’.


De definitie van het als- dan- plan

Een als-dan-plan is een instructie die je aan jezelf geeft en die luidt als volgt: “Als situatie x zich voordoet, dan zal ik doelgericht gedrag y uitvoeren”. Dit helpt jou om in een verleidelijke situatie je verlangens te beheersen. 


Gebruiksaanwijzing

Door zo’n als-dan-plan voor jezelf op te stellen ben jij de verleiding voor. Neem voorzorgsmaatregelen: Zorg voor een regelmatig eetpatroon: ontbijt, lunch en diner op min of meer vaste tijden. Een appel en/of mueslireep in je tas ter voorkoming van buikhonger. Tel tot 50 als je langs de bakker loopt. Na 50 tellen heb je de geur waarschijnlijk achter je gelaten en wordt het weer gemakkelijker te focussen op andere gedachten. Je als- dan- plan luidt hierbij als volgt: “Als ik verleid wordt door een saucijzenbroodje dan loop ik door en tel ik tot 50.”


Voorwaarden 

Het ‘als-dan-plan’ werkt onder drie voorwaarden:

1. Je bent committed aan je doel en staat er helemaal achter.
2. Het ‘als’-deel vormt een een obstakel bij het behalen van jouw doel.
3. Het ‘dan’-deel is concreet gedrag dat je helpt  jouw doel behalen.


Obstakels overwinnen

Als-dan-plannen kunnen ook worden gebruikt om de obstakels te overwinnen die het realiseren van jouw doel in de weg staan. Een voorbeeld: stel dat je gezonder wilt eten, maar je vindt het moeilijk om niet toe te geven aan de druk van je familie/vrienden tijdens een bijeenkomst. Je doel is om gezonder te zijn tijdens de bijeenkomst en het obstakel is de sociale druk die je voelt. Een als-dan-plan kan dan zo klinken: “Als ik de druk voel om vlees te eten, glimlach ik en zeg ik: "Nee, ik eet graag wortels met hummus" en verander ik het onderwerp.”

Beginnen met je als- dan- plan

Kies een klein doel waar je toegewijd aan bent. Je wilt bijvoorbeeld een goede gewoonte ontwikkelen, je wilt namelijk geen fastfood eten. Denk dan aan een situatie waarin je het moeilijk vindt om deze goede gewoonte aan te houden. Maak een als-dan-plan voor deze specifieke situatie en schrijf het op. Kijk over een paar weken hoe het als-dan-plan jouw heeft helpen deze gewoonte te behouden.

ps: Jij kunt meer dan je denkt, heb vertrouwen in jezelf. Jij kunt worden wie jij wilt!

Meer blogs:  
Herken je honger type
Cookies Contact en afspraak