Zeven tips voor als je gaat snacken

Blogs

Zeven tips voor als je gaat snacken

Gepubliceerd op: 01-02-2019 10:28

Door: Shari Groot, diëtist Amsterdam

Als je bezig bent met afvallen, dan is eten in een snackbar of een fastfoodrestaurant een moeilijk thema. Maar als je af en toe iets neemt dat je heel lekker vindt, houdt je je gezondere leefstijl beter vol dan wanneer je alles verbiedt. Want zeg eerlijk, een patatje met mayo kan gewoon hartstikke lekker zijn. Eet bewust eet en nog belangrijker; geniet van het moment :)


Fastfood/ snacks

Fastfood/ snacks bevatten veel calorieën en weinig voedingsstoffen. Hieronder lees je in de tabel het aantal calorieën van een aantal snacks.

Bamischijf 192
Bitterballen (6 stuks) 330
Broodje kroket 336
Cheeseburger 302
Cola klein 108
Cola medium 168
Cola groot 212
Frietjes klein 231
Frietjes medium 330
Frietjes groot 434
Frikandel 189
Hamburger 253
Ijshoorn 128
Kaassouffle 256
Kipcorn 249
Kipnuggets (6 stuks) 268
Kipcorn 249
Kroket 117
Loempia 272
Milkshake klein 203
Milkshake medium 326
Milkshake groot 407

Tips omgaan met snacken

  1. Óf- óf en niet én- én: Neem bijvoorbeeld alleen een cheeseburger óf een portie friet. Kies datgene waarin je echt het allermeeste zin hebt.
  2. Als je toch een menu neemt, kies dan voor een klein menu of deel een portie friet met je disgenoot. Het verschil tussen een groot en een klein menu is toch al gauw 200 en 300 calorieën. Laat je niet verleiden door het prijsverschil (een groter menu is verhoudingsgewijs soms voordeliger), je gezondheid is onbetaalbaar!
  3. Eet de snack(s)/ het fastfoodmenu in plaats van een ander eetmoment. Dus in plaats van je lunch (en niet ectra erbij) of in plaats van een tussendoortje.
  4. In een fastfood restaurant geluncht of gedineerd? Eet de rest van de dag gezonde maaltijden en neem tussendoor iets gezonds zoals een portie snoepgroenten, een stuk fruit, een handje noten en als je echt trek hebt 1-2 volkoren crackers met beleg of een volkoren boterham met beleg en eventueel rauwkost.
  5. Kies klein maar fijn: Kies bij voorkeur als gewoonte de kleine maten, zoals een kleine portie friet, een kleine hamburger of kleine milkshake. Eet of drink rustig en geniet voluit.
  6. Kies voor caloriearme drank: Omdat je al energie binnenkrijgt door eten, dan kan je het beste caloriearme drank nemen zoals (bruisend) water, thee of koffie (het liefst zonder suiker).
  7. Geniet van het moment Geniet van de lekkere cheeseburger of ijshoorn! Voel je goed bij je bewuste keuze om te snacken want af en toe iets eten dat minder verantwoord is past in een gezond eetpatroon en eetgedrag.
Cookies Contact en afspraak