Zelfbeheersing en discipline - dietist Sarah over de Ramadan

Blogs

Zelfbeheersing en discipline - dietist Sarah over de Ramadan

Gepubliceerd op: 23-06-2016 09:36

Door: Sarah Chorho, diëtist Amsterdam

Zelfbeheersing en discipline

De dagen vliegen voorbij! We zitten al op de helft. Super snel naar mijn gevoel. Het had wel even tijd nodig, maar ik kan nu wel zeggen dat mijn lichaam er helemaal aan gewend is. Honger en dorst, daar praat ik niet meer over. Wat ik gedurende de ramadan vooral heb ontwikkeld is zelfdiscipline. Ik word bewuster van wat ik eet. Daarnaast kan ik mezelf ook veel beter beheersen op momenten dat ik wel mag eten. Dit leidt tot het makkelijker afslaan van ongezonde producten wat me een geweldig gevoel bezorgt. Ik ben immers niet uit het niets 2,2 kg afgevallen! Hierdoor voel ik me krachtiger, zowel fysiek als mentaal.


Dag 15 van de Ramadan

02:40 It’s time again! Dit keer word ik gewekt door mijn moeder. Verschrikt kijk ik naar mijn telefoon en zie dat het al kwart voor 3 is. Waarom is mijn wekker niet afgegaan? Heb ik er weer doorheen geslapen? Dat heb je dus als je een uur voor de suhoor in slaap valt. Op dat moment dacht ik: opstaan of gewoon lekker doorslapen? Vermoeid sta ik op terwijl ik mezelf de belofte doe om de volgende dag op tijd naar bed te gaan. Ik was mijn gezicht in de badkamer en vervolg mijn weg naar de keuken. De slapende hoofden zien er al veel minder verward uit. Dit keer staan er gekookte eieren, brood, thee en fruit op tafel. Verder staat er nog een klein bordje met wat loempia’s van de vorige dag. Mijn biologische klok is inmiddels zodanig ingesteld dat ik alles kan eten rond dit tijdstip. Daarom neem ik 1 gekookt ei met 2 sneetjes volkorenbrood en thee. Alhoewel ik weet dat ik overdag totaal geen honger of dorst krijg, werk ik uit angst toch nog een handje druiven en 2 glazen water naar binnen. Alsof dat veel zou uitmaken… Maar het zit tussen de oren! Vervolgens poets ik mijn tanden, verricht ik mijn gebeden en duik ik mijn bed weer in.
09:30 Eigenlijk nog best vroeg voor iemand die vast en een dagje vrij is van werk. Maar helemaal vrij ben ik niet. Vandaag ga ik bikkelen voor mijn examen over diabetes dat ik binnenkort ga afleggen. Ik heb koffie nodig! Anders kan ik niet studeren. Althans, dat maak ik mezelf wijs.  Hoe combineer ik, met mijn koffieverslaving, het vasten en studeren? Ik weet van mezelf dat mijn concentratie in de avond behoorlijk afneemt. Ik sta eerder op dan ik gewend ben om goed gebruikt te maken van de ochtenden. Mijn motto is: ontdek je leermomenten, verdeel je werkzaamheden goed en begin op tijd!
17:00 Studeren vreet mijn energie op! Gapend sluit ik mijn laptop af. Ik ga een dutje doen!
18:30 Dit keer word ik wakker gemaakt door twee zusjes die ruzie staan te maken om de dinoplaatjes. Ach ja, het is half zeven, een mooie tijd om te beginnen met koken. Er is gelukkig nog genoeg harira (maaltijdsoep) van de vorige dag over, dus dat hoef ik niet meer te maken. Vandaag wordt het gegrilde kipfilet met groente. Ooh, hier heb ik echt zin in! De verleiding is zo groot, maar ik houd me in bedwang. Sinds de eerste dag van de ramadan ben ik trouwens 2,2 kg afgevallen waar ik ontzettend blij mee ben! Om op de gezonde tour te blijven maak ik er een salade bij met komkommer, tomaat, sla en geraspte wortels. De chebakia (honingkoekjes heb ik al gehad deze week, dus die sla ik vandaag over.
22:07 Iedereen racet weer naar de keuken, want over 2 minuten mogen we weer aanvallen! Ik doe het toch liever rustig aan en neem 3 dadels met een halve kom harira. Daarna verricht ik weer mijn gebed om vervolgens aan de salade en overheerlijke gegrilde kipfilet en groente te kunnen beginnen. Maar nu heb ik er eigenlijk minder trek in dan toen ik aan het koken was.


Mijn persoonlijke ramadan tips

  • Het is een korte periode waarin je mag eten. Zorg er dus voor dat je in het tijdsvlak dat je mag eten binnen krijgt wat noodzakelijk is voor jouw lichaam. Denk hierbij vooral aan groente, fruit, vezels en vocht.
  • Eet niet meer eet dan je nodig hebt. Het helpt om, hoe moeilijk ook, rustig te eten.
  • Neem kleine porties. Let erop dat je niet méér neemt dan je buiten de ramadan gewend bent. Schep 1 keer op.
    Beperk de portiegrootte tot 1 dinerbord: met bijvoorbeeld 200 gr groente, 100 gram vlees (want er zit ook al vlees in soep) 
  • Tijdens het vasten ontwikkel je manieren om je honger te onderdrukken. Deze strategieën kun je ook goed gebruiken bij het verbreken van het vasten waardoor je meer controle hebt over wat en hoeveel je van iets eet. Maak afspraken met jezelf over wat je eet en hoeveel. Dat helpt echt!
  • ​Voel je je fysiek wat minder fit en is je concentratie minder dan je gewend bent, doe dan wat rustiger aan gedurende de dag. 
Cookies Contact en afspraak