Witbrood met de vezels van bruin

Blogs

Witbrood met de vezels van bruin

Gepubliceerd op: 31-03-2016 13:48

Door: Noor Struik

Met vezels verrijkt witbrood. Dit brood zou perfect zijn voor kinderen en volwassenen die niet van volkorenbrood houden. Witbrood met net zoveel voedingsvezels als volkorenbrood. Is vezel(ver)rijkt witbrood een net zo'n goede keuze als volkorenbrood? Lees het in deze blog!


Brood

Brood wordt gemaakt van tarwekorrels. Die bestaan uit de kiem (bevat vitamines en mineralen), het meellichaam (bevat zetmeel) en de zemel (bevat veel vezels, vitaminen en mineralen).


Hoe komen de vezels in het witbrood?

Voor witbrood wordt alleen het meellichaam gebruikt en bevat dus nauwelijks vezels, vitaminen en mineralen. Door de toevoeging van kleurloze voedingsvezels aan het meel wordt witbrood vezelrijk gemaakt zonder dat de kleur donkerder wordt. Vaak wordt een speciaal soort voedingsvezel (inuline) gebruikt die van nature voorkomt in wortels van planten. Ook worden er vaak vitamines en mineralen toegevoegd die ook in volkorenbrood zitten, zoals magnesium, ijzer en B-vitamines.


Witbrood vs vezelrijk witbrood vs volkorenbrood

Tabel 1. Voedingswaarde per snee brood (35 g)
  Witbrood Vezelrijk witbrood Volkorenbrood
Energie 77 kcal 77 kcal 82 kcal
Eiwit 2,9 g 3,1 g 3,9 g
Koolhydraten 14,4 g 14 g 13,6 g
Vet 0,7 g 0,4 g 0,8 g
Vezels 0,8 g 2,4 g 2,3 g
Magnesium 7 mg 7 mg 23 mg
IJzer 0,3 mg 0,9 mg 0,7 mg
Vitamine B1 0,02 mg 0,09 mg 0,04 mg
Vitamine B2 0,03 mg 0,01 mg 0,02 mg
Vitamine B6 0,02 mg 0,09 mg 0,04 mg
  

Vezels

De vezels die aan vezelrijk witbrood worden toegevoegd zijn fermenteerbare vezels, zoals inuline. Volkorenbrood bevat lignine en hemicellulose, wat niet-fermenteerbare vezels zijn. Voedingsvezels kan je verdelen in twee categorieën, zie hieronder.

Fermenteerbare vezels:
-worden door bacteriën afgebroken in de dikke darm;
-leveren een beetje energie, 2 kcal per gram;
-houden de massa in de darm soepel en zorgen voor een goede stoelgang.

Niet-fermenteerbare vezels:
-worden niet afgebroken in de darmen;
-leveren geen energie;
-vergroten het volume van de darminhoud, wat goed is voor de stoelgang;
-hebben een verzadigende werking;
-kunnen het slechte LDL-cholesterol verlagen.


Conclusie

Als je de voedingswaarde van vezelrijk witbrood en volkorenbrood vergelijkt, lijkt er geen vuiltje aan de lucht: net zoveel vezels en ook qua vitaminen en mineralen komt het vezelrijke brood goed mee. MAAR: volkorenbrood bevat niet-fermenteerbare vezels die zorgen voor een goede stoelgang, een verzadigd gevoel geven en gunsig zijn voor je cholesterol. Fermenteerbare vezels hebben een positief effect op de stoelgang, maar hebben verder weinig voordelen. Vezelrijk witbrood bevat dus wel vezels, maar niet de juiste. Daarom raden wij, van DieetPlaneet, aan om die volkorenboterham te kiezen. En een sneetje (vezelrijk) witbrood op z’n tijd kan best, maar eet het dan omdat je het lekker vindt en niet voor de gezondheidsvoordelen.  
Cookies Contact en afspraak