Wil je je (eet) gedrag veranderen?

Blogs

Wil je je (eet) gedrag veranderen?

Gepubliceerd op: 26-02-2019 20:01

Door: Tesse Leermakers

Elk mens vertoont gedrag. Gedrag verschilt per persoon én situatie. Hoe je je gedraagt, is je voor een groot deel aangeleerd, al sinds je een kind was. Je realiseert je misschien niet altijd dat je je eigen gedrag kunt bepalen en sturen. Wanneer je een bepaald gedrag al een langere tijd toepast in dezelfde situatie kost het moeite om je gedrag hierin te veranderen. Omdat het als het ware is gekoppeld aan deze situatie. Je gedrag is dan een gewoonte geworden.
 

Gedrag veranderen 

Als je een bepaald doel wilt bereiken, zoals afvallen zal je je gedrag/ gewoontes m.b.t. je leefstijl aan moeten passen. Dat kost tijd en moeite omdat de gewoontes die je hebt ontwikkeld er waarschijnlijk al lang geleden in zijn geslopen. En waarschijnlijk beschouw je ze nu als prettig of in elk geval als normaal.
 

Wat is ervoor nodig om gedrag te veranderen?

Tijd en moeite! Het is raadzaam om één gewoonte tegelijk aan te pakken. Per verandering is er namelijk best wat tijd nodig om een nieuwe gewoonte te creëren. Hoeveel tijd? Dat verschilt per persoon en hoe groot de verandering is.  Studies hierover geven verschillende uitkomsten. Een gemiddelde dat gehanteerd wordt is 66 dagen maar dat kan ook langer zijn (of korter maar doorgaans langer). Ik adviseer dan ook om bij het veranderen van je gewoontes, jezelf niet met anderen te vergelijken maar je eigen pad te bewandelen.
 

Gedrag veranderen gaat in stappen

Tijdens het veranderen van gedrag doorloop je verschillende stadia, eerst wordt je bewust van dat je probleem hebt en vervolgens ga je nadenken wat je ermee wilt en investeert hier wat tijd in om dit uit te zoeken en pas dan onderneem je actie. Vaak gaat dat proces onbewust.
 

Wat is je probleem?

'Ik heb helemaal geen probleem'

Merk je wel dat je broek wat strak zit maar vind je het eigenlijk nog geen probleem? Dan heb je ook geen probleem! En wie geen probleem heeft gaat ook niets veranderen.
 
‘Ik heb wel een probleem’
Pas je nu geen enkele broek meer in je kast en merk je dat je hierbij niet meer lekker in je vel zit? Dan begin je je er zorgen over te maken en besef je dat je nu wel een probleem hebt. In dit stadium onderzoek je of je er iets aan wil gaan veranderen en weeg je de voor- en nadelen tegen elkaar af.
 
‘Wat kan ik doen om dit probleem te verhelpen?’
Wegen de nadelen zwaarder dan de voordelen? Wil je er iets mee en heb je het gevoel dat je er iets aan kan doen? Dan sta jij open voor verandering. Je zoekt informatie op en verdiept je in het probleem. Je hebt vaak de eerste daadwerkelijke stappen nog niet gezet maar je hebt hulp gezocht en staat er positief tegenover.
 
‘Ik ga dit probleem verhelpen’
Ben je al begonnen met het aanpassen van je (eet)gedrag? Heb je al actie ondernomen en accepteer je hulp? Yes! Je bent gemotiveerd om het probleem aan te pakken en bent er actief mee bezig.
 
‘Ik blijf de verandering volhouden
Voel jij je goed bij je nieuwe gewoonte? Je merkt dat de verandering jou ten goede heeft gedaan en je wil dit graag behouden! Hier is tijd voor nodig, zoals hier boven al even aangegeven; hoeveel tijd verschilt per persoon en gún jezelf deze tijd. Die oude, ingesleten gewoonte moet plek vrij maken voor de nieuwe gewoonte. Hoe vaker je voor deze nieuwe gewoonte kiest, hoe verder de oude gewoonte weg zal zakken.  
 
‘Vallen en opstaan’
Merk je dat je in je oude gewoonte terug valt? Dat kan. Het kan namelijk voorkomen dat je een stap in stadium terug zet, bijvoorbeeld wanneer het even tegen zit of wanneer het niet lukt om de verandering vol te houden. Zie dit als deel van het proces. Je bent nu terug gevallen naar een eerder stadium dan waar je je hiervoor bevond, maar door dit te beseffen betekent dat ook dat je weer een stap verder kunt zetten!
Cookies Contact en afspraak