Wat zou 't?

Blogs

Wat zou 't?

Gepubliceerd op: 12-02-2012 21:36

Door: Mara Looij

Heb je het gelezen in het nieuws? In één op de vier boterhammen zit te veel zout.  Persoonlijk vind ik het zout op de verkeerde slak want de reden waardoor mensen te veel zout binnenkrijgen zit hem doorgaans niet in het brood. Misschien overmatig gebruik van kaas óp het brood of de plakjes worst bíj het brood. Of de cup a soup, de zakken chips, de Franse kaasjes, de sausjes, de pakjes/ zakjes met ‘kruiden’ mixen  (m.a.w. ‘ zout’mixen). Maar vergis je ook niet in ijs, koekjes, snoep. Overal wordt zout aan toegevoegd, al dan niet om de zoete smaak ‘op te halen’. En hoe meer zout je steeds proeft, hoe meer je nodig hebt voor dezelfde smaakbeleving. En zo krijgen we gemiddeld tien gram zout per dag binnen waar we aan drie gram genoeg zouden hebben. (Zes gram wordt geadviseerd als maximum door de hartstichting.)

Zout heb je dus ook nodig . Zout is belangrijk voor het bewegen van je spieren, prikkelen van je zenuwen en regelen van de vochtbalans en bloeddruk. Maar te veel verhoogt de bloeddruk en dat kan weer leiden tot andere gezondheidsproblemen.
Hoe zorg je nou dat je niet je zoutintake binnen de perken houdt?:  Eet vooral verse, onbewerkte productengroenten, fruit, aardappelen, rijst en onbewerkt vlees. En wees matig met het zelf toevoegen van zout aan de maaltijden.  En, neem liever lekker bruin brood bij je lunch  in plaats van dat saucijzenbroodje in de kantine. En neem bij je 16 uur dip ook een lekkere bruine boterham in plaats van dat zakje chips! 
Cookies Contact en afspraak