Waarom dieten niet werken
Gepubliceerd op: 28-07-2016 10:42
Door: Naomi Hoekstra
Dieetboeken, dieetgoeroes en celebrities die de heilige graal voor je hebben op het vlak van afvallen; het zijn er plenty. Toch blijkt dat in 99% van dieetpogingen het effect slechts tijdelijk is. Hoe kan dat?
Doelen
Het is natuurlijk positief als iemand van 100 kg graag 20 kg wilt afvallen. Dat is mogelijk, maar kost wel (veel) tijd. Dat is natuurlijk niet iets wat je wilt horen op het moment dat je besloten hebt je leefstijl aan te pakken en daarom komen velen al snel uit bij de diëten waar ik het over heb. Die je beloven snel gezond, slank en gelukkig te zijn.
Een suiker- en vetvrij leven
Hoe mooi een suiker- of vetvrij leven ook klinkt, haalbaar is het niet. Allereerst omdat zowel suiker als vet van nature in bepaalde producten voorkomen en daarnaast omdat vet essentieel is voor je lichaam. Plus - heel praktisch - de meeste mensen eten ook nog wel eens iets buiten de deur. Het is moeilijk en niet leuk als je niet mee kan doen vanwege een dieet. De meeste diëten zijn om deze redenen niet geschikt om je hele leven te volgen. Wanneer het te moeilijk wordt, val je al snel terug in je oude patroon. Om vervolgens weer aan een nieuw dieet te beginnen.
Mentale gevolgen van snel en veel afvallen
De basisreactie op te weinig eten en/ of ondervoeding (ja, ook in geval van overgewicht) bestaat uit het sneller ervaren van depressieve gevoelens, sneller denken dat je dik bent, jezelf makkelijker verwaarlozen in naam van het dieet, sneller ervaren van angst en nervositeit en je sneller isoleren van je omgeving. Dit wordt versterkt doordat gezonde voeding het middelpunt van je leven is geworden. Iemand die af wilt vallen moet vaker stil staan bij de voedingskeuzes die gemaakt worden, in vergelijking met iemand op gezond gewicht. Tegenwoordig is dat extra moeilijk door de obesogene omgeving waar wij ons in bevinden.
Fysieke gevolgen van snel en veel afvallen
Het is gebleken dat een dieet van 1500 kcal/dag gedurende 3 maanden al zorgt voor een verzwakt lichaam: De spierkracht en het uithoudingsvermogen gaan achteruit. De lichaamstemperatuur en het metabolisme in rust daalt. Mensen ervaren duizeligheid, tintelingen, buikpijn, hoofdpijn, slapeloosheid, haaruitval en een droge huid. De interesse in seks verminderd en er is een versnelde veroudering zichtbaar. Maar misschien wel het vervelends van allemaal: Het honger- en verzadigingsgevoel raakt verstoord! Het volgen van een streng dieet veroorzaakt naderhand vaak een onverzadigbare eetlust, die erg lang aan kan houden. Dit maakt het extra lastig om de prikkels vanuit de (obesogene) omgeving te weerstaan en heeft mede daarom ook een wisselwerking met het mentale gestel.
Vicieuze cirkel
In feite raak je in een vicieuze cirkel door het diëten. Het begint met gevolgen op je gesteldheid die veelal omkeerbaar zijn. Maar door bijvoorbeeld een niet functionerend honger- en verzadigingsgevoel, kom je uiteindelijk weer aan en worden bepaalde gevolgen steeds moeilijker terug te draaien. Denk hierbij met name aan de mentale gevolgen.
Conclusie
Misschien een beetje gek uit de mond van een diëtist, maar (crash)diëten werken dus niet. Helaas lukt het maar zelden om na een periode van afvallen het gewicht te behouden. Zelfs wanneer een dieet met succes is gevolgd, zijn de meeste mensen na verloop van tijd weer terug bij af en soms zelfs zwaarder dan voor het gewichtsverlies. Wanneer je begint bij het begin en kijkt wat er op het moment van overgewicht gegeten wordt (en waarom), kun je een voeding creëren die haalbaar is, bij jezelf past en tegelijkertijd gezond is. Een diëtist kan je daarbij ondersteunen en je uiteindelijk een hoop onzin besparen: Een gezonde voeding die bij jou past is namelijk haalbaar en daardoor duurzaam!