Voor altijd jong met macadamianoten

Blogs

Voor altijd jong met macadamianoten

Gepubliceerd op: 03-09-2015 16:29

Noten zijn gezond!

De gemiddelde Nederlander lust er wel pap van, en dat is maar goed ook want noten zijn gezond. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om dagelijks 30 gram noten, zaden en peulvruchten te eten. Ze leveren namelijk ijzer, vitamine E en B-vitamines. En daarnaast kan je je vlees prima vervangen door noten. Maar de ene noot is de andere niet dus vertel ik je in deze blog welke noot waar goed voor is!


Walnoten

Als we de wetenschappers van de universiteit in Pennsylvania moeten geloven is de walnoot de meest gezonde noot die er is! In walnoten zitten veel antioxidanten die het lichaam beschermen tegen ziektes. Behalve die antioxidanten bevatten walnoten ook omega 3 vetzuren, wat goed is voor de hersenen. Kortom; Einstein alom. En dat niet alleen, want omega 3 zorgt ook voor een gezond hart en gezonde bloedvaten. 


Pecannoten

Pecan pie, pecan koffiebroodjes, of wat dacht je van karamel-pecan brownies? Dat deze noot populair is onder de banketbakkers is zeker. Maar deze noot is veel meer dan alleen lekker. Net zoals walnoten zijn pecannoten namelijk goed voor je hersenen. En waar pecannoten ook goed voor zijn is een gezond cholesterolgehalte. Het stofje beta-sitosterol uit pecannoten zorgt er namelijk voor dat het slechte cholesterol in het bloed verlaagt. 


Amandelen 

Er zijn twee soorten amandelen: zoete en bittere. Logisch dat we alleen de zoete eten, want de bittere zijn giftig. Amandelen zijn een lekkere snack, maar worden ook gebruikt om amandelspijs, noga en marsepein van te maken. In amandelen zit, zeker vergeleken andere noten, veel calcium. Calcium zorgt voor gezonde botten en een goede werking van de zenuwen en spieren. 


Cashewnoten 

Ik denk dat er weinig mensen zijn die cashewnoten niet lekker vinden. Ze zitten dan ook ik bijna alle notenmixen die in de supermarkt te vinden zijn. Maar willen we die cashewnoot wel in onze mix? Cashewnoten bevatten, vergeleken met andere noten, net iets minder van het gezonde (onverzadigde) vet. En voor sommigen nog een ander minpuntje: ze bevatten meer koolhydraten dan de andere noten. Maar geen paniek als de cashewnoot jouw favo is, want deze noot zorgt er namelijk voor dat het collageengehalte in je huid optimaal blijft. En laat collageen nou net rimpels tegengaan!


Macademianoten 

Macademianoten lopen qua populariteit in Nederland een beetje achter. Om de noot uit de schil te halen is een druk nodig van 20 kilo en dat zie je terug in de prijs die je betaald voor deze noot. Zijn de macademianoten toch de moeite waard om te kopen? Jazeker, in macademianoten zitten namelijk antioxidanten die beschermen tegen oxidatieve stress. Oxidatieve stress veroorzaakt schade aan de cellen in ons lichaam, wat een belangrijke risicofactor is voor het ontstaan van ziektes en veroudering. Met macademianoten houd je je cellen dus gezond! 


Voedingswaarde van noten

Hieronder kan je het verschil in calorieën, eiwit, koolhydraten en vet zien van de noten die ik besproken heb. Ik heb expres verzadigd vet apart genoemd, omdat dit het zogenoemde ‘slechte’ vet is. In tegenstelling tot onverzadigd vet, dat juist goed is voor de gezondheid. Een handig ezelsbruggetje: verzadigd vet = verkeerd, onverzadigd vet= oké. 

Voedingswaarde per handje (25 gram)
 
Walnoten Pecannoten Amandel Cashewnoten Macademianoten
Energie 177 kcal 175 kcal 165 kcal 154 kcal 196 kcal
Eiwit 4 g 2.3 g 5.4 g 5.3 g 2 g
Koolhydraten 1.4 g 1.5 g 3.5 g 5.2 g 3.4 g
Vet 17 g 17.5 g 14 g 12.2 g 19 g
Verzadigd vet 1.5 g 1.5 g 0.9 g 2.2 g 3 g


Hoe meer noten hoe beter?

Ik wil graag nog een laatste opmerking maken: let op met de hoeveelheid. Zoals je hierboven kan zien levert een handje walnoten namelijk al bijna 180 kcal. Zakken walnoten leegeten voor gezonde hersenen is dus een beetje het gezonde punt voorbijstreven ;). Oh toch nog een allerlaatste noot; neem bij voorkeur de ongebrande en ongezouten variant!
Cookies Contact en afspraak