Voel je je moe?

Blogs

Voel je je moe?

Gepubliceerd op: 06-10-2022 15:26

Door: Hafssa El Kanfoudi

Vermoeidheid is normale reactie op (lichamelijke) inspanning, slechte eetgewoonten, (emotionele) stress en een gebrek aan slaap. Voel jij je zowel fysiek als mentaal vermoeid, met een gebrek aan energie dat op rustmomenten niet verbetert? Dat kan te maken hebben met jouw gewoontes en routines op gebied van voeding en leefstijl. Breng de vitaliteit terug in je leven met onderstaande adviezen. 


Slaap genoeg en ontspan je

Wist je dat slecht slapen en stress zorgen voor meer stresshormonen (adrenaline en cortisol) in het lichaam? Dit zorgt o.a. voor een hogere bloeddruk en bloedglucose. Beide niet gunstig voor de bloedvaten. Maar te weinig of slechte slaap beinvloed jouw gehele welzijn. En ook in praktische zin; wie vermoeid is, kiest sneller voor gemaksvoedsel, meestal niet de meeste gezonde opties. Zorg dus voor voldoende ontspanning en slaap. Je lichaam maakt minder cortisol aan, op momenten dat jij ontspannen bent. Cortisol is het ‘stresshormoon’ dat vrijkomt als je een stressvolle situatie ervaart. Sporten, met vrienden afspreken, wandelen, uitgebreid koken... waar ontspan jij van? Doe dat zoveel mogelijk :). Ook de (korte) (adem)pauzes over de dag, hebben invloed op jouw nachtrust. En heb je weleens van yoga nidra gehoord? Dit is een vorm van meditatie die je in staat van diepe ontspanning brengt, een aanrader voor als je moeilijk in slaap komt. Slaap in elk geval 7 uur per nacht. Minder slaap is voor niemand goed.

Kies langzame koolhydraten 

Geraffineerde suikers veroorzaken grote pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. Suikers uit snoep, chocola, koek, gebak, witbrood (en andere producten die van witmeel gemaakt zijn) en alcohol worden razend snel opgenomen in je bloedbaan, opgevolgd wordt door een vliegensvlugge daling. Snelle koolhydraten zorgen zo voor een korte energieboost, en vervolgens voor een dip. Je houdt je bloedsuikerspiegel in balans door langzame koolhydraten te eten, die rijk zijn aan vezels. Denk aan volkorenbrood, peulvruchten, groenten, noten, quinoa, (zoete) aardappel. 


Kies (zoveel mogelijk) onbewerkt voedsel

Helemaal onbewerkt eten, is in onze huidige maatschappij schier onmogelijk, tenzij je fulltime wildplukker bent misschien. Maar je kunt wél zoveel mogelijk voor onbewerkt voedsel kiezen. Voorbeelden van onbewerkt voedsel: fruit, groenten, peulvruchten, noten, een verse haring. Voedsel dat gemaakt is door moeder natuur en waar in principe geen etiket op zit. Kies bijvoorbeeld in plaats van vruchtenyoghurt uit de fabriek dus naturel yoghurt waaraan je zelf vers fruit toevoegd, en kies liever ongebrande noten dan borrelnootjes. Een andere tip: hoe korter de ingedientenlijst op het etiket, hoe onbewerkter het product. Een gevarieerd, zoveel mogelijk onbewerkt eetpatroon, levert je de voedingsstoffen voor optimale energie; C, vitamine B12, ijzer, jodium, mangaan en magnesium.


Jouw ideale portiegrootte

Een dipje na het eten? Je lichaam is op dat moment hard aan het werk om je eten te verwerken. Raak je erg vermoeid na een maaltijd? Dan heb je misschien te veel gegeten. De energie gaat op zo’n moment grotendeels naar je spijsverteringsorganen. Schep kleinere porties op, en ervaar eens hoe dat voelt. In plaats van drie grotere maaltijden per dag te eten, kun je zes mini maaltijden eten. Dat helpt ook voor stabiele bloedsuiker- en insulinespiegels. Probeer uit wat voor jou het beste werkt.


Eet rustig, kauw goed

Door goed kauwen en langzaam eten verteer je het eten makkelijker en overeet je veel minder snel. Helpt het dipje na het eten voorkomen :)


Drink!

Je kunt je moe gaan voelen, simpelweg omdat je gedehydrateerd bent. Door een klein vochttekort kan je concentratievermogen al afnemen, en je vermoeidheid toenemen. Je lichaam bestaat voor meer dan 50% water, wat via je urine, ontlasting, ademhaling en zweet verloren gaat. Dat vocht in je lichaam regelmatig aanvullen dus. Drink minimaal 1.5 liter per dag. Kies bij voorkeur water en thee zonder suiker.


Cafeïnevrij(er)

Cafeïne heeft een oppeppend effect van maar liefst 6 uur, wat kan verdubbelen als je koffie na koffie drinkt. Door de caffeïne kan het moeilijker zijn om in slaap te vallen of door te slapen. Koffie remt de aanmaak van melatonine, en deze stof is essentieel voor goede slaap. Teveel cafeïne kan ook rusteloosheid, angstgevoelens, slaapproblemen of hoofdpijn veroorzaken of verergeren. Hoeveel koffie drink jij? Zou je dit willen en kunnen afbouwen? 

Roken: begin er niet aan of stop ermee

Je lichaam heeft energie nodig om glucose met zuurstof te combineren, als je rookt wordt een deel van het beschikbare zuurstof in je bloed vervangen door koolmonoxide. Funest voor je conditie, uithoudingsvermogen en algehele gezondheid. Je krijgt gewoon niet genoeg zuurstof op de plekken waar het nodig is. 


Beweeg zoveel je kunt

Van teveel zitten wordt je een moe mens. Lichaamsbeweging heb je nodig voor een gezond lichaam en een gzonde en gelukkige geest. En het helpt je om 's nachts beter te slapen.


Vermijd het drinken van alcohol

Door alcohol kan je slaperig worden, je lichaam wordt namelijk extra aan het werk gezet.  Zo doet je lever er ongeveer één tot anderhalf uur over om een glas alcohol af te breken. Dit kost niet alleen voor je lever, maar ook voor de rest van je lichaam extra energie en dit kan zorgen voor een vermoeid gevoel.  Na het drinken van alcohol slaap je minder diep en vaak onrustig. Je rust hierdoor minder goed uit, waardoor zowel je lichaam als hersenen niet volledig kunnen opladen. Kies dus liever voor een kopje koffie om wakker te blijven, dan voor een glas alcohol.


Bovenstaande adviezen kunnen veel doen voor je gevoel van fitheid. Leef je gezond, maar blijf je je moe voelen, ga dan naar je huisarts.
Cookies Contact en afspraak