Voeding en endometriose

Blogs

Voeding en endometriose

Gepubliceerd op: 27-08-2015 15:12

Door: Ingrid Kop

Wat is endometriose?

Endometriose is een chronische ziekte waarbij het baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoederholte bevindt. De cellen kunnen zich hechten aan het buikvlies, de eileiders, eierstokken, baarmoeder, blaas en de dikke darm. Dit veroorzaakt veel pijn en is een belangrijke oorzaak van onvruchtbaarheid. Endometriose komt bij 7 tot 10% van de vruchtbare vrouwen voor en 20 tot 25% van de onvruchtbare vrouwen heeft vermoedelijk endometriose.
 

Risicofactoren endometriose

Het lijkt er op dat het krijgen van endometriose erfelijk bepaald is. Maar er zijn meer risicofactoren. Door stress ontstaan eerder ontstekingsreacties in de dikke darm. In Westerse landen komt vaker endometriose voor dan in ontwikkelingslanden. Waarschijnlijk hebben bepaalde (voedings)stoffen invloed. Een menu met veel groente (minimaal 300 gram per dag  verlaagd het risico op endometriose met 70% en een menu rijk aan fruit (2 a 3 stuks per dag) verlaagd het risico met 40%.


Bewijzen voor dieet bij endometriose

Het dieet bij endometriose is niet wetenschappelijk bewezen. Er lopen momenteel meerdere onderzoeken.Wel worden er al positieve resultaten geboekt in de praktijk. 
 

Voeding en endometriose

In het dieet bij endometriose worden een aantal voedingsstoffen vermeden of beperkt gebruikt. Hieronder lees je welke dat zijn en waarom.

Ontstekingbevorderend
Tarwe en gluten kunnen de darmen irriteren; 80% van de endometriosepatienten is tarwe-intolerant!
Tarwe wordt volledig afgeraden binnen dit dieet, gluten kunnen met mate worden gegeten. 

Hormoonverstorend
 • Caffeine: hoog gebruik van koffie verhoogd het risico op endometriose. Dat komt omdat koffie oestrogeenverhogend werkt.
 • Suiker: suiker verhoogt het bloedsuiker direct waardoor het insulinegehalte in je bloed stijgt. Als dat lang zo is raakt de hormoonbalans verstoord en wordt teveel oestrogeen geproduceerd.
 • Alcohol: verstoord de hormoonbalans.
 • Rood vlees: bevat hormonen in de vetten en vaak antibiotica en toxines. Veel rood vlees eten verdubbeld de kans op het ontstaan van endometriose;
 • Vetten: het verhitten van vetten veroorzaakt een verandering in de vetten waardoor ze ontstekingsverhogend werken. Kokosolie wordt aangeraden, deze blijft stabiel bij verhitting. 
 • Soja: soja bevat fyto-oestrogenen en heeft daardoor invloed op de oestrogeenhuishouding.
Toxines/ gifstoffen
Gifstoffen ontstaan ten gevolge van milieuvervuiling en slaan zich op in dierlijke vetten. Maar ook resten van pesticiden op groenten en fruit spelen mogelijk een rol. Vette vis wordt afgeraden vanwege de toxines. Zuivel dient vermeden te worden vanwege de slijmvorming, daarnaast de toxines en hormonen in vette melkproducten.


Het endometriose dieet

Puur eten, geen kant en klaar producten en biologisch i.v.m. de hoeveelheid toxines en hormonen.Daarnaast is het van belang om regelmatig over de dag te eten om te grote schommelingen in je glucose-spiegel te voorkomen. 
 • 300 gram groente en 3 stuks fruit per dag
 • (ongebrande)noten (geen pinda's) en zaden, (geen lijnzaad), kokos;
 • granen waar geen gluten in zitten: havermout, gierst, quinoa, boekweit, havermout en
 • zilvervliesrijst en aardappelen;
 • notenmelk, rijstmelk, dus plantaardige melksoorten behalve sojamelk;
 • met mate geiten- en schapenkaas;
 • peulvruchten met mate, liever geen kikkererwten en humus;
 • gedroogd fruit, rauwe cacao en biologische eieren;
 • weinig vlees en geen rood vlees. Magere vleessoorten zoals biologische kip, kalkoen zijn geschikt.
 • met mate bepaalde soorten vis + visoliecapsules. Geschikte vissoorten zijn o.a. Sardines, makreel, haring, biologisch gekweekte zal en zalm uit de Atlantische Oceaan. In Nederland en Belgie biologisch gekweekte vis met het MSC-keurmerk zijn ook geschikt. Omega-3 vetten werken ontstekingsremmend.

Hoe de dietist kan helpen met een dieet bij endometriose?

Het dieet bij endometriose is niet gemakkelijk. Veel producten worden gemeden, daardoor ontstaat kans op tekorten. De diëtisten van DieetPlaneet ondersteunen bij het endometriose dieet met praktisch advies en zorgen voor een volwaardig menu ondanks de beperkingen.
Cookies Contact en afspraak