Vet!

Gepubliceerd op: 22-12-2011 23:23

Door: Mara Looij

Heb je wel eens gehoord van goed vet en slecht vet? Twee van mijn cliënten wel!

Zaïda begon de dag daarom met vers Marokkaans brood met ongeveer een kopje olijfolie. Want: olie is gezond! Dus hoe meer hoe beter … Toch? Niet helemaal. Het zit namelijk zo: goed vet (onverzadigd vet) is stukken beter  voor je hart en bloedvaten dan verzadigd (verkeerd vet) maar beide soorten vet bevatten evenveel calorieën. De goede vetten gaan dus niet helpen om af te vallen.  Wel om je hart en bloedvaten gezond te houden!
Mariska met een hoog cholesterolgehalte deed het andere uiterste. Zij bande alle vetten uit haar voeding. De goede én de slechte. Ik kon haar vertellen dat dat nou ook weer niet hoefde. Sterker nog, dat als je te weinig vet binnenkrijgt, gaat de lever zelf meer cholesterol aanmaken.
Waar ik met bovenstaande op uitkom is: balans, daar gaat het om bij een gezonde leefstijl en een gezond lichaam. Niet te veel en niet te weinig. En dat geldt voor zowel gezonde als minder gezonde producten.
Kies vooral voor de goede, onverzadigde vetten. Deze zitten in o.a. olijfolie, vette vis, noten, halvarine. Maar gebruik ze in de juiste hoeveelheid! Ongeveer per persoon een eetlepel olie om je maaltijd klaar te maken, af en toe een handje noten, 2 x per week een onsje vette vis en op brood  margarine of halvarine.
Een verkeerd-vetvrij leven hoeft van mij niet hoor! Ik adviseer  je alleen om koek, chips, chocola, kaasjes, room, snacks het kleinste  aandeel te laten zijn in je eetpatroon. 

Ps.
verzadigd vet = verkeerd
onverzadigd vet = ok
Cookies Contact en afspraak