Variatie is het sleutelwoord

Blogs

Variatie is het sleutelwoord

Gepubliceerd op: 12-09-2016 13:26

Door: Naomi Hoekstra

Dat groente en fruit gezond zijn en dat variëren in kleur en soort belangrijk is, is geen nieuws. Maar waarom ook alweer? Een kleine opfrissing!

 

You gotta catch them all!

Er is niet één soort groente of fruit die alle voedingsstoffen bevat die je nodig hebt. Elke kleur bevat zijn eigen soort vitamines en mineralen. Zo zijn groene groente bijvoorbeeld belangrijk voor je botten, tanden en gezichtsvermogen. Rood-oranje groenten en fruit zijn weer belangrijk voor een gezonde huid en krachtig afweersysteem. Variatie is het sleutelwoord!
 

Wisselwerking

Sommige vitaminen en mineralen hebben een wisselwerking met elkaar. Waar de één de opname van de ander bevorderd, kan de ander de opname juist belemmeren. Vitamine D is bijvoorbeeld nodig voor de opname van calcium. Vitamine C bevordert de opname van ijzer. Variatie in groenten en fruit zorgt ervoor dat de eventueel belemmerende stoffen opgeheven worden met bevorderende stoffen. Zo kun je tekorten voorkomen. We hebben in de recepten rekening gehouden met een goede combinatie van vitaminen en mineralen zodat de opname ervan optimaal is!
 

Bescherming

Wanneer je veel groente en fruit eet, heb je een verminderd risico op hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker en diabetes type 2. Hoe groente en fruit het lichaam precies beschermen tegen ziekten is nog niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk gaat het om de inname van verschillende voedingsstoffen en de samenwerking ervan. Dit is dan ook de reden dat een synthetische vitamine pil niet als vervanging kan dienen van je dagelijkse portie groentjes.
 

Smaak(ontwikkeling)

Altijd hetzelfde eten wordt op den duur hartstikke saai. Variatie in kleur, geur, smaak, uiterlijk en textuur zorgt voor een stimulerend effect op je smaak(ontwikkeling) en vermindert de trek naar ongezond eten. Variëren is dus niet alleen belangrijk voor de gezondheid, maar zorgt er ook voor dat je gezonde leefstijl leuk en afwisselend blijft!
Cookies Contact en afspraak