Superfoods

Blogs

Superfoods

Gepubliceerd op: 30-06-2017 12:57

Door: Bianca Jutte, diëtist Den Haag

De laatste tijd horen we het woord ‘superfood’ niet meer zo vaak. Er zijn nog wel veel aanhangers en aanbieders van deze voedingsmiddelen, maar het lijkt erop dat men toch al iets nuchterder is geworden in de overtuiging dat je ‘superfoods’ echt nodig hebt om gezond te blijven. Waar zijn de chiazaden, gojibessen, hennepzaden gebleven?


De definitie van superfoods

Een superfood zou door een hoog gehalte aan goede voedingsstoffen en antioxidanten speciale voordelen voor de gezondheid hebben. Er worden allerlei gezondheidsvoordelen aan toegeschreven; zoals goed voor het immuunsysteem, voor een gezond gewicht, tegen veroudering. Vaak met weinig wetenschappelijk bewijs overigens. Het is opmerkelijk dat 'gewone' gezonde producten die zeer rijk zijn aan voedingsstoffen, deze veelbelovende benaming niet krijgen toebedeeld. Wie bepaalt of een superfood een superfood wordt genoemd?


Wanneer mag een voedingsmiddel 'superfood' heten?

De term 'superfood' mag in de EU officieel alleen gebruikt worden als er een officiële verklaring met een duidelijk medisch voordeel aan het product wordt bijgevoegd en er uit wetenschappelijk onderzoek onomstotelijk is gebleken dat er daadwerkelijk een heilzame werking aan is verbonden. Voor zover ik weet is er dan ook geen enkele officiële superfood te benoemen. Zelfs blauwe bessen, die erg veel antioxidanten bevatten en heel erg gezond zijn, voldoen niet aan deze classificatie. Marketeers noemen het dus nu heel slim een superfruit.
Kijk ook eens naar de Nederlandse betekenis’ super voeding’.  Niets mis mee als je het heel letterlijk neemt: natuurlijke voedingsmiddelen die bijzonder rijk zijn aan voedingsstoffen en daardoor supergoed zijn voor de gezondheid. 
 

Welke voedingsmiddelen zijn superfood?

Een aantal jaar geleden dacht je bij ‘superfoods’ aan de volgende voedingsmiddelen: chiazaad, gojibessen, quinoa, rauwe cacao, hennepzaad, tarwegras en bijenpollen. Vandaag de dag worden ook spinazie, boerenkool, zeewier, avocado, bessen, knoflook, olijfolie, vette vis, noten etc. als ‘superfoods’ aanbevolen. Inderdaad, allemaal hele gezonde voedingsmiddelen die wat ons betreft allemaal in een gezond en gevarieerd eetpatroon mogen voorkomen. We weten toch ook wel dat groente, fruit, olijfolie en noten erg gezond zijn? Daarnaast blijft het natuurlijk een totaalplaatje van je hele leefstijl. Blijf letten op een goed uitgebalanceerd eetpatroon met eiwitten, koolhydraten en vetten in de juiste verhouding. Maar ook genoeg rust, ontspanning en beweging. Ook die leveren een bijdrage aan je gezondheid!
 

Ik vind je super, food!

Laten we al die voedingsmiddelen die zijn rijk aan voedingsstoffen en antioxidanten 'zeer gezonde voedingsmiddelen' noemen. Zo heb je ongezonde, neutrale, gezonde en zeer gezonde voedingsmiddelen en ook daar kunnen we eindeloos over discussiëren. Wat maakt een voedingsmiddel gezond of zeer gezond?! Variatie blijft het toverwoord, zolang je gevarieerd en gezond eet krijg je alle goede voedingsstoffen die je nodig hebt wel binnen. 

 
Cookies Contact en afspraak