Suikervrij eten. Kan dat? Moet dat?

Blogs

Suikervrij eten. Kan dat? Moet dat?

Gepubliceerd op: 14-02-2015 12:45

Vaak horen we van mensen die suikervrij willen eten. Of zeggen suikervrij te eten. Maar suikervrij eten, kan dat wel? En moet het? 
 

Een versuikerde maatschappij

We eten over het algemeen te veel suiker. Dat komt doordat suiker is toegevoegd aan allerlei producten. Zoals aan vleeswaren, ketchup en zelfs thee! Maar toch vooral omdat we te veel snoepen, sapjes en frisdrank nuttigen. Omdat we zo veel suiker binnenkrijgen, zijn we massaal gewend aan een zoete smaak. En als je aan zoet bent gewend is iets wat niet zoet smaak als snel ‘niet lekker’.
 

Hoeveel suiker per dag?

De World Health Organisation scherpte de maximaal aanbevolen hoeveelheid suiker (suiker die niet van nature in producten zit) aan naar maximaal 25 tot 35 gram per dag, dat is 5 tot 7 eetlepels. 
 

Gefopt!

Als iets zoet smaakt zit er suiker of een vervanger van suiker in. Zo simpel is het doodgewoon. ‘Geen suiker toegevoegd’ betekent misschien wel dat er geen tafelsuiker in zit maar wél bijvoorbeeld honing, glucosesiroop of moutstroop. De consumentenbond vond wel 50 verschillende benamingen voor suiker! 
 

Suikervrije taart, niet te doen!

In zogenaamde ‘suikervrije’ taarten worden vaak ‘natuurlijke’ alternatieven gebruikt zoals agavesiroop of honing. Of kokosbloesemsuiker of palmsuiker. Logisch ook, want taart hoort zoet te zijn. De calorieën in de suikeralternatieven zijn gelijk aan onze good oldfashion tafelsuiker.  Je lichaam merkt echt geen verschil. Suiker is  suiker! De eerlijkheid gebied ons wel te zeggen dat sommige suikervervangers in heel kleine hoeveelheden vitaminen en/of mineralen bevatten. Deze hoeveelheden zijn echter zo laag dat je je af kunt vragen of je er ook maar één dag langer door leeft.
 

Heb je suiker nodig?

Suiker niet, glucose wel. Glucose is het suiker in je bloed alias; je bloedsuiker. (Zit behalve in bloed in je lever en spieren). Glucose is de energie die onze hersenen nodig hebben. Als koolhydraten worden afgebroken in ons lichaam, ontstaat glucose. Om je lichaam van glucose te voorzien heb je geen suiker nodig maar koolhydraten. Je lichaam wil  ‘complexe koolhydraten’ ; volkorenbrood, havermout, linzen (en andere peulvruchten), zaden, noten, fruit en groente. Je lichaam verwerkt dit langzaam waardoor de glucose langzaam vrij komt. En ze zijn gewoon gezond voor je omdat ze rijk aan gezonde stoffen zijn. 
 

Is suiker uit fruit gezonder?

Fruitsuiker is, zoals gezegd, voor je lijf min of meer hetzelfde als suiker uit de suikerpot. Maar. Fruit levert veel méér dan suiker alleen. Vitamines, mineralen, anti-oxidanten. En daardoor is het toch goed om het te eten. Als het even kan mét de schil. Sap is minder handig omdat je daarmee in een paar slokken (de suikers van) drie sinaasappels wegtikt. 
 

Kies natuurlijk

Zoals gezegd wordt aan veel producten suiker toegevoegd. Elk etiket bestuderen lijkt ons zó vermoeiend. Wij hebben een andere manier. Kies vooral voor natuurlijk. Natuurlijk betekent ‘uit de natuur’ Wij vertalen dat in: zo min mogelijk bewerkt. Minder bewerkt betekent meestal ook: minder toevoegingen. Als je vooral kiest voor naturel yoghurt, volkorenbrood, volkorenpasta, onbewerkte noten, fruit, aardappelen, kikkererwten, thee, water ben je een heel eind.  En zoals wij het zien, taart is gemaakt om lekker te zijn en niet om je gezond te maken. 

Door: Danielle van der Meulen en Mara Looij.
Cookies Contact en afspraak