Stress en gezond eten

Blogs

Stress en gezond eten

Gepubliceerd op: 08-01-2015 18:41

Als ik aan mensen in mijn omgeving vraag hoe het met ze gaat krijg ik vaak het volgende antwoord; ‘ja, goed, druk!' (soms betrap ik mijzelf hier ook wel eens op). Niet gek natuurlijk, als je werkt, sport, hobby’s hebt, cursussen doet, een sociaal leven hebt, het huishouden doet en misschien ook nog je gezin wilt onderhouden. Wij mensen zijn niet gemaakt om te multitasken en dat we dit toch doen veroorzaakt vaak stress. En laat stress nu in relatie staan met het ontwikkelen van obesitas en daarbij behorende gezondheidsproblemen. De vraag is natuurlijk welke factoren zorgen voor veranderende stofwisseling en een toename (of juist afname) van het gewicht? In deze blog over stressfactoren geef ik inzichten hoe stress je beinvloedt en lees je voorbeelden uit mijn leven. Ik, die zo hard haar best doet minder gestresst door het leven te gaan.
 

Onrust in je leven? Niet in je eetpatroon!

Hoeveel dingen je ook te doen hebt, zorg dat jouw eetpatroon regelmatig blijft. Dus ontbijt dagelijks, neem een gevulde lunchtrommel mee voor onderweg, drink voldoende en eet fruit tussendoor. En maak voor de week een plan hoe jouw avondmaaltijd en eruit gaan zien. Om goed te functioneren is brandstof nodig. Wanneer je met de auto weggaat zorg je ten slotte ook dat je getankt hebt. Als je maaltijden overslaat vertraagt je stofwisseling. En krijg je te maken met een 'inhaalslag' wanneer je wél een moment van ontspanning hebt. Ook zorgt onregelmatig eten voor een dip in je energie. Mijn idee: geen tijd hebben om te eten bestaat niet, tijd maken wel!
 

Rust

Zorg bij de maaltijd voor zo min mogelijk prikkels. Dus tv uit, telefoon en laptop weg, en in alle rust aan tafel eten! Het is toch zonde om niet van een lekker maaltijd te genieten!
 

Rustig blijven ademen

Bij stress ontregelt vaak de ademhaling. Dit betekent dat we veel te vaak inademen! Wanneer je dit doet is er te weinig koolzuurgas in het bloed waardoor je vervelende klachten kunt krijgen. Mensen die veel stress ervaren voelen vaak een gejaagd gevoel, druk op de borst, hartkloppingen, vaak gerelateerd aan jouw ademhaling. Test het eens met een stopwatch als je rustig in de stoel zit. Wanneer je vaker dan 12 keer per minuut inademt kun je wellicht wat meer aandacht aan jouw ademhaling besteden of moet je je misschien iets minder druk maken! Ik testte het eens uit met een gestreste vriendin, die met gemak 21 ademhalingen per minuut haalde! 
 

Stel prioriteiten

Hoewel we vaak denken dat we kunnen multitasken kan het overgrote deel van de mensen dit niet. We zijn er gewoonweg niet voor gemaakt! Ik betrap mezelf vaak ook op een te strakke en te volle planning, en als er dan iets niet helemaal volgens plan loopt (vertraging met de trein, uitgelopen consulten, onverwachts langskomende clienten) dan loopt voor mijn gevoel alles in de soep. Helemaal niet nodig die haast!  Zet daarom kruizen in de agenda. Dus uren, momenten, dagdelen waarop je niets inpland! Zo heb je altijd wat lucht voor onverwachte situaties.
 

Slaap goed, functioneer beter

Ik heb het er weleens met mijn trainingsmaatjes over: ‘rust is de beste training’. Wanneer je veel energie verbruikt heb je ook voldoende rust nodig, minimaal 7 uur slaap per nacht. Slecht geslapen? Doe dan overdag een powernap van maximaal 20 minuten om je weer even helemaal op te laden!
 

Cafeïne

De belangrijkste functie van cafeïne is dat het je centrale zenuwstelsel stimuleert. Hiermee maakt het je alerter, word je minder snel moe en kun je je beter concentreren, klinkt goed toch? Bij drukte betrapte ik me er dan ook eens op dat ik bij het ontvangen van elke cliënt ook voor mezelf een kopje koffie zette. Dat waren over een werkdag makkelijk 7 kopjes koffie! Niet zo handig wanneer je gevoelig reageert op cafeïne (wat overigens voor iedereen anders werkt). Te veel cafeïne maakt je namelijk nogal rusteloos, iets wat je in perioden van stress natuurlijk niet kunt gebruiken. Drink daarom dagelijks niet meer dan 4 kopjes koffie per dag.
 

Beweeg

En wat als je dan toch gestrest thuis komt van een drukke dag? Ga sporten! Er is geen betere manier om je hoofd leeg te maken dan lekker een stukje wandelen, fietsen, zwemmen of een uurtje naar de sportschool. Het reguleert je ademhaling, je slaapt er beter van en het geeft de verbranding een boost! En laten dat nou net belangrijke factoren zijn om stress tegen te gaan!

Door: Danielle van der Meulen, dietist 


 
Cookies Contact en afspraak