Sportvoeding - eten rondom een triathlon

Blogs

Sportvoeding - eten rondom een triathlon

Gepubliceerd op: 21-01-2014 09:00

Ik hou van sport. En hoe. Niet één, niet twee, maar wel drie sporten. Oftewel: triathlon. Om dat te kunnen volbrengen is goed eten essentieel. In mijn blog lees je hoe ik dit aanpak.

 

Hoe ik begon met triathlon

Ik doe sinds 2 jaar aan triathlon. Sportief was ik altijd al, maar nadat ik verrassend goed presteerde bij een 1/8ste triathlon, waar ik toevallig een keer aan meedeed, was ik  'om'! Inmiddels train ik bij een triathlonvereniging, ben ik teamcaptain van het eerste divisie damesteam en train ik onder begeleiding van een coach om mijn eigen doelen na te streven. Mijn doel voor komend jaar is; steeds sneller worden op de 1/8 triathlons.


Eten als vierde discipline

Triathlon is een combinatie van drie sporten; zwemmen, fietsen en hardlopen.  Eten zie ik als vierde discipline. Elke week train ik 5 tot 8  uur (afhankelijk van het seizoen) en zonder goede voeding is dit niet te doen. En dan bedoel ik niet alleen goed eten rondom een training maar  evengoed in de rest van mijn (dagelijks)leven. Bepakt en bezakt met een grote tas vol met tupperware bakjes vol fruit, brood, mueslirepen, noten en gedroogd fruit ga ik dagelijks op pad. Wie veel sport heeft ook in het dagelijks leven meer energie nodig. Logisch.
 

Koolhydraten geen dikmakers

Koolhydraten zijn mijn beste vrienden! En zeker geen beangstigende dikmakers, zoals de laatste tijd voor veel mensen wel het geval is. Voor duursporters zijn koolhydraten dé belangrijkste  energiebron. Door het eten van genoeg van deze rakkers kan ik een goede prestatie leveren én krijg ik genoeg energie binnen. Normaliter kies ik meestal voor de varianten die  mij zo lang mogelijk energie geven. Dus bijvoorbeeld volkoren(spelt)brood, volkorenpasta en zilvervliesrijst.
 

Eten rondom een triatlon

Rondom wedstrijden loopt het allemaal even anders met eten. Ik doe vooral korte afstanden. Dit houdt in: 500 - 750 meter zwemmen, 20 km fietsen en 5 km lopen). En dit doe ik dan allemaal het liefst zo snel mogelijk. Mijn hartslag is hierdoor erg hoog (en ik zeg het maar eerlijk, dat komt ook een beetje door de zenuwen) dus verbrand ik vooral koolhydraten. Voor een wedstrijd eet ik daarom bruine én witte boterhammen, krentenbollen,  bananen en sportdrank. Op die manier krijg ik lekker veel koolhydraten binnen.
 

Eten ná het sporten

Voeding ná het sporten is voor het herstel minimaal zo belangrijk! Ik combineer dan koolhydraten met eiwitten. Ik eet dan kwark met fruit of brood pindakaas, hummus of smeerkaas en drink volle chocolademelk.  Zo voel me snel weer fit.
 

Op een fiets met vierkante wielen

Ook ik heb wel een de fout gemaakt om te weinig te eten voor het sporten. Stom! Je wordt direct afgestraft. Het was alsof ik op een fiets met vierkante wielen reed en vervolgens door stroop moest zwemmen. Te weinig eten of drinken gaat zeker ten koste van de prestatie en is zo’n onaangenaam gevoel, dat leer je snel af!
 

Goed sportvoedingsadvies is persoonlijk

Sportvoeding is erg persoonlijk want iedereen heeft zijn eigen behoeftes en voorkeuren. Wat  voor de één werkt kan een ander soms niet verdragen! Ik werk graag met sporters en zoek samen met hen uit hoe zij hun sportprestaties én sportplezier door middel van voeding kunnen optimaliseren. De combinatie voedingsdeskundige/ ervaringsdeskundige zie ik als een groot voordeel. Ik begrijp andere sporters én ik kan op mijzelf testen wat goed werkt!

Door: diëtist Daniëlle van der Meulen.

Cookies Contact en afspraak