Probeer niet perfect te zijn!

Blogs

Probeer niet perfect te zijn!

Gepubliceerd op: 31-01-2017 17:01

Door: Naomi Hoekstra

De fixatie op een perfecte voeding en een perfect uiterlijk wordt steeds erger. Er is een groeiende neiging om het perfect te willen doen; alleen maar gezonde voeding en een perfect uiterlijk zijn nieuwe doelen die gesteld worden. De lichamelijke functies worden voor lief genomen, en men is meer dan ontevreden als het lichaam niet voldoet aan de gestelde (hoge) eisen.
 

Waar ligt de focus?

Stel je voor; je zit in de klas en tijdens een rekenles schrijf ik de tafel van 8 als volgt op het bord:
1 x 8 = 9                 2 x 8 = 16              3 x 8 = 24              4 x 8 = 32              5 x 8 = 40
6 x 8 = 48               7 x 8 = 56              8 x 8 = 64              9 x 8 = 72             10 x 8 = 80
Grote kans dat je samen met anderen begint te lachen om mijn fout; ik heb namelijk opgeschreven dat 1 maal 8 uitkomt op 9, en dat klopt niet. Hoewel ik waarschijnlijk mee zou lachen als ik bovenstaande fout en public zou maken, laat het helaas ook zien hoe er (vaak) beoordeeld wordt. Die 9 goede antwoorden vallen in het niets, door die ene domme fout. Als we weten dat er vaak zo geoordeeld wordt, laten we met z’n allen dan op z’n minst wat liever zijn voor onszelf.
 

Perfect bestaat niet en imperfectie is gezond

Vaak zie ik mensen die ontzettend goed hun best doen voor een gezonde leefstijl. Er wordt gezorgd voor volwaardige brand- en bouwstoffen en er wordt voldoende bewogen. Als diezelfde persoon dan toch een keer iets eet of drinkt wat niet onder de noemer ‘gezond’ valt, een keer een training overslaat of wakker wordt met een puistje op de wang, dan straft hij/zij zichzelf (mentaal) af. Mensen spreken zichzelf streng toe en besluiten een extra rondje hard te lopen, geen tussendoortjes meer te eten of een paar dagen te leven op groente en fruit. Wat de dagen ervoor allemaal wél goed is gegaan en dat een perfecte voeding eigenlijk helemaal niet bestaat, wordt voor het gemak even vergeten.
 

Je bent goed zoals je bent

Voor het uiterlijk vaak net zo. De meeste mensen die ik ken, kunnen wel iets noemen aan hun lichaam waar ze niet zo tevreden mee zijn. Het gras is altijd groener bij de buren, en voor mij gold dat ik andermans benen vaak mooier vond. Mijn moeder zei dan altijd; “tja schat, maar zonder jouw benen had je nooit kunnen dansen”, en naarmate ik ouder (en wijzer J) werd, leerde ik mijn benen te waarderen om wat zij mij allemaal geven: Staan, lopen, springen, fietsen, noem maar op! Dit principe geldt natuurlijk voor alle functionerende onderdelen aan ons lichaam: Van organen binnenin je lichaam, tot aan de wimpers aan de buitenkant. Alle onderdelen zijn belangrijk voor een goed functionerend lichaam en als je het geluk hebt dat deze onderdelen het goed doen, mag jij jezelf gelukkig prijzen. Het lichaam waarderen voor wat het allemaal kan en doet is belangrijk in een wereld waar uiterlijk zo belangrijk lijkt te zijn!
 

You were born to be real

Als je in de basis gezond bent, maakt het niets uit dat je zo nu en dan een avondje op de bank hangt, af en toe een reep chocolade naar binnen werkt en dat je afgelopen weekend misschien iets dieper in het glaasje hebt gekeken dan gepland. Geniet van gezonde voeding en van het lichaam dat jij gekregen hebt; zorg er zo goed mogelijk voor en geniet vooral met volle teugen van het leven!
Cookies Contact en afspraak