Prikkelbare darmen in de praktijk

Blogs

Prikkelbare darmen in de praktijk

Gepubliceerd op: 15-10-2019 14:51

Mevrouw M. 

Mw. M verschijnt bij mij op het spreekuur. Al 6 maanden heeft zij last van haar darmen. Obstipatie, een opgezette buik, krampen en lucht, heel veel lucht. Dit belemmert haar in haar dagelijks leven. Haar omgeving zegt dat zij best wel eens allergisch kan zijn voor gluten, tarwe of lactose, daarom heeft zij dit de laatste tijd alvast vermeden. Omdat ze niet goed weet hoe ze dit kan aanpakken en er daardoor weinig overblijft om wél te eten voelt ze zich erg moe. Van klachtenvermindering is nog geen sprake. Van de huisarts heeft zij ‘zakjes’ gekregen die ervoor moeten zorgen dat de ontlasting zachter wordt, maar hier wil ze niet levenslang aan vastzitten, daarom is ze bij mij op het spreekuur beland.


Prikkelbaar

Een prikkelbaar darmsyndroom is een probleem wat steeds vaker voorkomt. Om precies te zijn; bij 15-20% van alle vrouwen en 5-20% van de mannen. Prikkelbare darmen veroorzaken vooral ongemak! Mensen met een prikkelbaar darmsyndroom hebben een onaangenaam gevoel in de buik en afwisselend diarree en obstipatie. Dan weer gaan ze een week niet en dan weer vijf keer per dag.


Je bent wat je eet

Een gezonde voeding is bij een prikkelbaar darmsyndroom uitermate belangrijk. Zeg gerust: ‘Je bent wat je eet’. Je ontlasting weerspiegelt jouw darmwerking en in ieder geval de gezondheid van jouw darmen. Zorg jij goed voor je darmen? In ons werk zien wij vaak dat darmklachten (te) snel in verband worden gebracht met een allergie  of overgevoeligheden voor voedingsmiddelen. Artsen kunnen dit niet altijd (maar vaak ook wel) uitsluiten. Van allergieën of overgevoeligheden kán sprake zijn, maar het hoeft absoluut  niet.  Het is zo zonde, als je van alles weg gaat laten uit je voeding terwijl dát de oorzaak niet is.


Mevrouw M. 

In het geval van mw. M is te zien dat zij een zeer stressvolle baan heeft, als manager in de zorg. Gezien ze vroeg begint, slaat ze het ontbijt doorgaans over.  Daarnaast heeft ze zittend werk, en doet zij na het werk weinig meer aan beweging. De maaltijden van mw. M vinden meestal in rap tempo plaats tussen de bedrijven door, om over het drinken over de dag maar niet te spreken. Vaak komt ze met hoofdpijn thuis. Moet ze tijdens het werk naar het toilet, dan houd  ze dit meestal op totdat ze thuis zit, want poepen op het werk… dat doe je écht niet!


De juiste conclusies

Belangrijk met gevoelige darmen is om éérst jouw eetpatroon goed te beoordelen (en niemand kan dat beter dan een diëtist). Dus eet je genoeg groente en fruit? Genoeg volkorenbrood en zilvervliesrijst? Beweeg je genoeg en en drink je voldoende? Krijg je wel genoeg vet binnen? Kijk dan eens naar hóé je eet (langzaam of snel, zittend of staand, kant-en klaar of vers), en hoe jouw verdere bestaan eruit ziet. Slaap je lekker en genoeg, heb je veel stress? Pas als je bovenstaande vragen beantwoord hebt en de adviezen van diëtist ter harte hebt genomen en je hebt nog steeds last, dán kun je eens gaan denken aan een overgevoeligheid of allergie. Ik kan niet wachten met je aan de slag te gaan om de oorzaak te achterhalen en te zorgen dat jij van jouw darmklachten afkomt!


Mevrouw M. 

Hoe het met mw. M afliep? Nadat zij zich bewust werd van haar eetgewoonten en deze fanatiek aanpakte (door vooral vaker en veeeeel rustiger te gaan eten) verdwenen haar klachten als sneeuw voor de zon, voor haar een hele opLUCHTing!
Cookies Contact en afspraak