Plantaardige vervangers in recepten voor melk, kaas, eieren

Blogs

Plantaardige vervangers in recepten voor melk, kaas, eieren

Gepubliceerd op: 15-05-2017 16:37

Door: Bianca Rakhorst

Veel recepten waarin dierlijke producten worden gebruikt, zijn uitstekend vervangbaar. In deze blog geef ik je de plantaardige alternatieven.
 

Eieren

1 ei vervang je door:
  • 3 eetlepels warm water + 1 eetlepel gebroken lijnzaad. Laat 10-15 minuten staan en gebruik tijdens het bakken zoals je een ei normaal gesproken zou gebruiken
  • 6 eetlepels warm water + 1 eetlepel chiazaad. Laat 10-15 minuten staan en gebruik tijdens het bakken zoals je een ei normaal gesproken zou gebruiken.
  • 2 eetlepels water + 3 eetlepels pindakaas/tahin (sesampasta)
  • 1 eetlepel water + 2 eetlepels maïzena
  • ½ rijpe geprakte banaan
  • 50 gram ongezoete appelmoes
  • 65 gram silken tofu
  • 60 ml ongezoete plantaardige yoghurt
Gebruik voor een lichter resultaat bij het bakken van een cake ½ theelepel bakpoeder extra. Ook is er een kant- en klare eiwitvervanger te verkrijgen. Te gebruiken in zowel hartige als zoete gerechten.


Eiwit

De enige vervanger van eiwit (die ik ken) is kikkererwtenvocht. Ik heb het zelf nog niet uitgeprobeerd, maar door het op te kloppen met suiker kun je hier meringues van maken.
 

Boter en margarine

Plantaardige boter, margarine en olie zijn prima te gebruiken ter vervanging in hartige en zoete gerechten. Gebruik in plaats boter dezelfde hoeveelheid vaste kokosolie, plantaardige boter of margarine. Of gebruik in plaats van de aangegeven gesmolten boter, 2/3 plantaardige olie, zoals zonnebloem-, rijst of koolzaadolie.
 

Melk en yoghurt

Melk en yoghurt kun je 1 op 1 vervangen door plantaardige drinks en yoghurt. Gebruik altijd de ongezoete variant. Wel zit er een variatie in structuur en smaak tussen de verschillende plantaardige drinks.
Sojadrink/yoghurt
- Heeft een romige structuur
- Kan in allerlei gerechten worden gebruikt, zowel hartig als zoet
- Schuimt goed op, daardoor ideaal voor bijvoorbeeld in de koffie
Amandeldrink/yoghurt
- Heeft een nootachtige, romige structuur
- Kan in allerlei gerechten worden gebruikt, zowel hartig als zoet
- Schuimt niet goed op, maar kan wel in de koffie worden gebruikt
Haverdrink
- Heeft een licht romige, waterige structuur en is vrij zoet van smaak
- Geschikt voor ontbijtgranen, smoothies, koffie, pannenkoeken, cakes, taarten, hartige gerechten, en desserts
Rijstmelk
- heeft een waterige structuur en is licht zoet van smaak
- Is vrij ‘licht’ waardoor je er ideaal mee kunt bakken en koken
- Geschikt voor ontbijtgranen, smoothies, pannenkoeken, cakes, taarten en desserts
- Schift in de koffie
Kokosdrink/ melk/ yoghurt
- Kokosdrink heeft een licht romige, waterige structuur met een lichte kokossmaak
- Geschikt voor ontbijtgranen, smoothies, cakes, taarten, curry’s of soepen en desserts
- Kokosmelk uit blik is vrij vet en vol van smaak en is geschikt om mee te koken en bakken, zoals in curry’s of soepen, cake, taarten en desserts of om slagroom mee te maken
 

Karnemelk/ zure yoghurt

Een vervanger voor yoghurt karnemelk kan je maken door aan 250 ml ongezoete plantaardige drink/yoghurt 1 eetlepel azijn en eventueel 1 eetlepel citroensap toe te voegen en dit 10-15 minuten te laten staan.
 

Kaas

Er zijn veel soorten plantaardige kazen te verkrijgen, in blokken, plakken en geraspt. Voor een kazig smaakje aan een gerecht kun je ook edelgistvlokken gebruiken, bijvoorbeeld als topping op je boterham, op je tosti, door scrambled tofu, door en over je stamppot, sauzen, pasta en salade.
 

Room en slagroom

Plantaardige room en slagroom zijn prima 1 op 1 te gebruiken ter vervanging in zowel hartige als zoete gerechten. Plantaardige slagroom kun je ook zelf maken van kokosmelk: Zet een blik kokosmelk een nacht in de koelkast. Op deze manier kan het water en de room zich in het blik gaan scheiden. Schud het blikje daarom ook niet. Haal het blik uit de koelkast en maak open. De room bevindt zich nu bovenop. Lepel vervolgens voorzichtig al de room in een kom en klop op. Voeg een zoetmaker of vanillepoeder naar smaak toe.


Gelatine

Gelatine in een recept kun je vervangen door agar-agarpoeder. Agar-agar is een smaak- en reukloze stof, afkomstig uit verschillende soorten roodwieren. Het is een natuurlijk bindmiddel en zorgt voor een gel-achtige structuur. Agar-agar heeft een grotere bindkracht dan gelatine. Vervang 1 theelepel gelatinepoeder door 1 theelepel agar-agarpoeder die je eerst oplost in een hete vloeistof volgens de gebruiksaanwijzing of vervang 10 blaadjes gelatine door ongeveer 4 gram agar-agar op 1 liter vloeistof.
 

Honing

Vervang honing door plantaardige zoetmakers, zoals ahornsiroop, agavesiroop, rijststroop, speltstroop, dadelstroop of kokosbloesemsiroop. Elke stroop heeft een andere smaak. Deze zoetmakers kun je even laten inkoken voor een dikkere structuur.
 
 
Cookies Contact en afspraak