Overal eten - dietist Sarah over de Ramadan

Blogs

Overal eten - dietist Sarah over de Ramadan

Gepubliceerd op: 27-06-2016 15:00

Door: Sarah Chorho, diëtist Amsterdam

Een dag uit week drie van de Ramadan

11:00 Het lijkt heel laat, maar uitgerekend heb ik 7,5 uur geslapen. Want uit angst om de suhoor te missen sliep ik de afgelopen nacht pas om half vier. Ik kijk op mijn telefoon en bedenk ondertussen wat ik vandaag ga doen. De vakantie staat voor de deur. Tijd om weer wat nieuwe zomerkleding te scoren. Volgens mijn moeder springt alles de kast uit en kan er zowat niets meer bij, maar daar denk ik heel anders over. Ik bel mijn vriendin (lees: shopmaatje) op en vraag haar om ons dagje in Hoofddorp door te brengen. In de trein begon het eigenlijk al. Twee meiden die voor ons neus van een grote zak frietes met lekkere mayo aan het genieten zijn. Sarah, niet kijken. Niet kijken! Eén van de meiden bood uit het niets haar excuses aan omdat ze naast ons aan het eten was. We zeiden dat het niet erg is. Ze stonden toch op en zeiden vriendelijk dat ze niet kunnen eten terwijl er twee vastende staan toe te kijken. Het eten was uit zicht, maar de geur hing nog in de lucht. Drie stations verder ben ik eindelijk verlost van die verleideling. Of toch niet? In het centrum werd het alleen maar erger. Softijs, slush, pizza en nog veel meer verleidingen op deze warme dag. Eigenlijk wil ik zo snel mogelijk naar huis om mezelf af te sluiten van al het lekkers. De afgelopen drie weken heb ik mezelf goed kunnen weerstaan van verleidingen tijdens het koken. Op werk was het een ander verhaal. Kinderen die tijdens de pauze hun broodje kaas met moeite naar binnen werken, terwijl ik er kwijlend naar kijk. Zelfs een peer, wat voor mij een uitzondering is op gebied van fruitkeuzes, snak ik op dit moment naar. Maar ik ben in controle, want ik heb geen keus. Drie uur lang slenteren we door de stad, totdat ik een dorstgevoel krijg. Omdat we toch niet kunnen eten, wat gewoonlijk een standaard onderdeel is van ons shopdagje, nemen we de trein terug naar huis. Ondertussen appte mijn moeder me dat we vandaag bij tante zijn uitgenodigd voor de Iftar. Super leuk, maar ik ben wel eerst toe aan een dutje. Thuis aangekomen plof ik op bed en weg ben ik. Om zeven uur voel ik een hand op mijn schouder. Sarah, opstaan! We vertrekken zo. Met tegenzin rol ik mijn bed uit en neem ik een douche om goed wakker te worden. We gaan lekker wandelen, het is maar 20 minuutjes.

22:10 Wat een gezelligheid! Tantes, ooms, neven en nichten. Allemaal gezamenlijk aan tafel bij de iftar. Wij hebben het thuis ook gezellig met 7 personen, maar dit is toch wel extra sfeervol. En wat mijn tante allemaal wel niet heeft voorbereid. De tafel staat vol met hapjes: harira (maaltijdsoep), chebakia (honingkoekjes), baklava, kipsaté, loempia, salade en een fruitsmoothie. Ik raak nu wel even gedesoriënteerd. Om van alles wat te proeven en toch nog een beetje maat te kunnen houden, neem ik overal één stuk van. Ik heb me in de hele ramadan nooit zo vol gevoeld als vandaag! Dus echt maat houden was het niet.

01:30 We eten nog wat fruit en een toetje en gaan weer terug naar huis.


Reacties van de niet-vastende medemens

In Nederland word je continu geconfronteerd met eten, drinken en het feit dat alles gewoon doorgaat. Overal verleidingen. Van niet-moslims voel ik veel respect en bewondering. Zo hartverwarmend! Vaak krijg ik de vraag hoe ik de ramadan ervaar en vooral de vraag: hoe houd je het vol? Ik houd het vol omdat ik erin geloof! Ramadan betekent voor mij een maand van bezinning, een innerlijke strijd. Het vasten traint je hoofd door verlangens te beheersen. Mijn geestelijke gezondheid staat in ieder geval op scherp. Daarom hoeven anderen geen rekening te houden met het feit dat ik vast. Ze mogen van mij voor me neus eten. Sterker nog: het is voor mij een uitdaging om me te onthouden van dat heerlijke en geurende zakje frites met mayo.
 


Mijn persoonlijke tips om de laatste dagen goed door te komen

  • Houd het simpel: neem bij de iftar 1 kom soep, max. 3 dadels (evt. met een schijf komkommer ertussen) en beperk de iftar tot 1 maaltijd; bij voorkeur met een salade erbij.
  • Eet gezond: groente, fruit, volkorenproducten en zuivelproducten. Vermijd suikerrijke, gebakken en vette voedingsmiddelen.
  • Eet gevarieerd: als je een lange tijd hetzelfde eet raak je het zat. Varieer daarom in de voeding. Plan bijvoorbeeld van te voren wat je deze week gaat eten. Maak een boodschappenlijst zodat je weet wat je gaat kopen.
  • Consumeer langzaam verterend voedsel bij de suhoor: neem een vezelrijk maaltijd, zoals brood en fruit. Dat geeft je langer een verzadigd gevoel. Vervang bijvoorbeeld witte deegwaren door de volkorenvariant (denk hierbij aan Marokkaanse lharsha en lemsemen)
  • Drink voldoende: neem gedurende de avond tussen de iftar en de suhoor 1,5 L vocht. Verdeel dit goed. Indien je naar de moskee gaat, neem een fles water mee.
  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging: Beweeg dagelijks minimaal 30 minuten. Maak bijvoorbeeld vlak voor de iftar een wandeling. Fietsen kan natuurlijk ook. Ga evt. na de iftar lopend naar de moskee.
  • Luister naar je lichaam: als je buiten de ramadan gewend bent te sporten en je wil dat aanhouden, beweeg dan minder intensief en luister naar je lichaam. Neem hierbij ook rustmomenten.
  • Meer tips voor eten en bewegen tijden de Ramadan lees je hier.
Cookies Contact en afspraak