Ontspanning

Blogs

Ontspanning

Gepubliceerd op: 17-06-2019 15:59

Door: Minne Warmerdam

Het lijkt tegenwoordig meer dan normaal te zijn om je leven rennend en vliegend door te brengen. Vaak sta je hier niet eens bij stil. Tijdens een intake wordt bij ons naast het eet- en beweegpatroon ook nagevraagd of er sprake is van stress, of je goed slaapt en of er voldoende tijd is voor ontspanning. Waarom? Dat lees je hier.

Ontspanning, wat is dat nou eigenlijk? Antwoord geven op die vraag is niet simpel, het is namelijk voor iedereen anders. Voldoende ontspanning is erg belangrijk voor een goede gezondheid. De definitie van ontspanning luidt: lichamelijk en geestelijk tot rust komen. Oké, hoe dan? Er zijn vier dingen waar je aan kunt denken.

Reflecteren
Dit houdt in dat je af en toe eens stilstaat bij hoe het met je gaat en of je daarover tevreden bent. Dat wil ook zeggen dat je in staat bent bepaalde dingen in perspectief te plaatsen. Is het nou echt zo rampzalig dat je niet precies weet hoe je toekomst eruit ziet? Of dat je deze maand niet hebt gesport? Maar ook andersom, ben je in staat iets te veranderen aan de dingen waar je je zorgen over maakt? Belangrijk is het om je hierbij te realiseren dat we regelmatig teveel van onszelf verwachten.

Adem in, adem uit

Met je ademhaling kun je verschillende signalen aan je lichaam af geven. Een snelle ademhaling stimuleert of verergert stress, waarbij het hormoon cortisol meer wordt aangemaakt (lees hier meer over). Met een rustige gelijkmatige ademhaling geef je aan je lichaam het signaal dat alles in orde is. Neem af en toe eens een halve minuut om eens rustig in en uit te ademen (iets langer uit dan in).

Prioriteiten stellen
Het klinkt gek, maar je eigen gezondheid moet eigenlijk niet eens op nummer 1, maar zelfs boven je prioriteitenlijstje zweven. Het is niemand anders’ verantwoordelijkheid om je gezondheid te waarborgen behalve die van jezelf. Dit houdt in, goed eten, voldoende beweging en goed slapen. Zeg vaker ‘nee’ als je geen zin hebt. Je zegt nee op de vraag, niet op de persoon in kwestie. Motiveer jezelf daarnaast voldoende te investeren in je leefstijl, dit zal zich uitbetalen! 😉

Morgen? Gisteren? Nee, nu
Probeer zorgen over de toekomst of het verleden te beperken. Het levert vaak toch niet veel op. Als je deze zorgen niet los kunt laten je ook proberen ze op te schrijven, dan hoef je ze in ieder geval niet allemaal te onthouden. Probeer je te focussen op nu. Waar ben je nu mee bezig? Dit kan variëren van het drinken van een kopje koffie, je kinderen uit school halen, het koken van de avondmaaltijd of het lezen van een boek. Het geheim zit hem om hier de tijd voor te nemen en er natuurlijk, bovenal, van te genieten.
Cookies Contact en afspraak