Ontbijten, variatie is the key

Blogs

Ontbijten, variatie is the key

Gepubliceerd op: 10-02-2017 11:08

Door: Bianca Rakhorst, diëtist Zutphen

Variëren in je ontbijt maakt van elk ontbijt een feestje. Hierdoor wordt je ontbijt niet eentonig en is de kans op overslaan kleiner. Bovendien zorgt variatie er voor dat je elke dag verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt. Wat kun je dan allemaal ontbijten?


Ontbijtvariaties

  • (Geroosterde) volkorenboterhammen met gezond beleg*
  • (Overnight) havermoutpap of pap op basis van andere granen: speltvlokken, tarwevlokken, roggevlokken, quinoavlokken, amaranthvlokken of boekweitvlokken. Vul de pap aan met fruit en eventueel wat noten en zaden of cacaopoeder
  • Graanontbijt van bijvoorbeeld volkoren couscous, quinoa, amaranth of gierst, zowel hartig als zoet en aan te vullen met noten en/of zaden
  • Zelfgemaakt drinkontbijt/smoothiebowl van granen, fruit, zuivel en eventueel noten en/of zaden.
  • Kwark/yoghurt met muesli (zonder toegevoegd suiker) en fruit
  • Een groenteomelet
  • Ontbijtmuffins/-pannenkoekjes, zowel hartig als zoet
  • Ontbijtwraps, zowel hartig als zoet
* Hummus, groentenspread, ½ avocado met plakjes tomaat, 30+ kaas, mager vlees/vis/kip (ongezouten) (kipfilet, kalkoenfilet, ham, rookvlees, zelfgemaakte vissalade: tonijn, paprika, komkommer, citroensap), olijventapenade, gekookt ei, pindakaas en notenpasta van 100% noten zonder suiker en zout, jam zonder suiker, appelstroop, groenten geraspt of in plakjes (cherrytomaatjes, wortel, bleekselderij, zuurkool, komkommer, paprika, radijs, alfalfa etc.) of fruit geraspt of in plakjes (appel, banaan, peer, aardbei)


Groenten bij je ontbijt? Ja, graag!

Wist je dat groenten ook prima verwerkt kunnen worden in je ontbijt? Naast dat je groenten op je boterham kan doen, kun je ze ook in andere ontbijtjes toepassen. Hieronder 7 tips.
  • In een pap. Wat geraspte wortel of pompoen maakt van je havermout een heerlijke gezond ‘carrotcake of pumpkinpie’ ontbijtje of voeg eens wat geraspte courgette, zoete aardappel of biet toe.
  • Graanontbijt: maak van je graanontbijt een ontbijtsalade aangevuld met diverse groenten.
  • In je drinkontbijt/smoothiebowl. Voeg een handje spinazie, boerenkool, veldsla of gekookte wortel, pompoen, zoete aardappel of biet toe.
  • Groene omelet: pureer door het ei een handje spinazie, boerenkool of veldsla. Voeg vervolgens tijdens het bakken andere groenten toe.
  • Scrambled veggies: Bak een flinke hoeveelheid groenten en voeg aan het einde een ei toe om we een scramble van te maken.
  • Ontbijtmuffins/-pannenkoekjes: Belg de pannenkoekjes met groenten of maak het beslag groen (zie tip 3), voeg geraspte groenten aan je muffins of maak hartige groente muffins
  • Ontbijtwraps: Vul een volkorenwrap met groenten naar keuze.
Contact en afspraak