Overgewicht en toch ondervoed?
Blogs
Overgewicht en toch ondervoed?
Gepubliceerd op: 28-08-2016 11:02
Door: Warda Mohammad
Ondervoeding is een begrip dat vaak wordt geassocieerd met mager en dun zijn. Maar wist je dat mensen die overgewicht hebben ook ondervoed kunnen raken?
Ondervoeding hoeft niet te betekenen dat iemand te weinig eet. Mensen met obesitas kunnen ondervoed raken terwijl hij/zij veel eet maar niet genoeg gezonde voedingsstoffen binnenkrijgen. Denk bijvoorbeeld aan een overmatige consumptie van suiker en zout met als gevolg tekorten creëren aan andere voedingsstoffen. Ondervoeding ontstaat als iemand voor een langere tijd te weinig energie en/of te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt.
modules nodig zijn ter ondersteuning. In zeer ernstige gevallen zal de diëtist met de arts overleggen of sondevoeding overwogen moet worden. Je kunt terecht op onze praktijklocaties in Amsterdam, Zaandam, Den Haag, Leiden, Utrecht, Huizen, Den Bosch en Zutphen. Huisbezoeken zijn mogelijk.
Overgewicht èn ondervoed
Ondervoeding hoeft niet te betekenen dat iemand te weinig eet. Mensen met obesitas kunnen ondervoed raken terwijl hij/zij veel eet maar niet genoeg gezonde voedingsstoffen binnenkrijgen. Denk bijvoorbeeld aan een overmatige consumptie van suiker en zout met als gevolg tekorten creëren aan andere voedingsstoffen. Ondervoeding ontstaat als iemand voor een langere tijd te weinig energie en/of te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt.Wanneer is er sprake van ondervoeding?
In het algemeen wordt er gesproken over aan ziekte gerelateerde ondervoeding wanneer er bij ziekte sprake is van onbedoeld gewichtsverlies van meer dan 10% in de laatste 6 maanden of meer dan 5% in de laatste maand. Dat geldt dus ook voor mensen die lijden aan overgewicht. Je krijgt dan een tekort aan eiwitten, vitamines, mineralen en essentiële vetzuren. Dit kan vervelende gevolgen met zich mee brengen, denk bijvoorbeeld aan het slechter functioneren van het lichaam, vatbaar voor griep en verkoudheid, en een verhoogde kans op ziekenhuisopname.Herkenning van ondervoeding bij een te hoog gewicht
Ondervoeding bij mensen met overgewicht wordt vaak niet herkend en is daardoor heel verraderlijk. Patiënten zelf -maar ook de omgeving en soms artsen- denken dat zij deze kilo’s makkelijk kunnen missen. Toch heeft dit gewichtsverlies ook voor hen ernstige gevolgen voor de gezondheid. In het geval van ziekte verandert er namelijk iets in het metabolisme waardoor niet zozeer de vetmassa verloren gaat, maar met name de spieren. Deze spierafbraak gaat samen met verlies van kracht, mobiliteit en zelfredzaamheid. Het lichaam komt in een toestand terecht die het genezingsproces niet bevordert. Hierdoor wordt de persoon minder actief en daardoor (nog) ongezonder.Belangrijke adviezen bij ondervoeding
Naast calorieën zijn ook eiwitten van belang om ondervoeding tegen te gaan. Eiwitten zijn de bouwstoffen van de lichaamscellen en nodig voor de opbouw, het onderhoud en herstel van lichaamsweefsel, zoals spieren en huid. Het is dus belangrijk om met ondervoeding en ongewenst gewichtsverlies bij overgewicht de juiste voedingsmiddelen en voedingskeuzes te maken om weer aan te sterken en/of te verbeteren in gewicht. Begeleiding en ondersteuning zorgt voor beter resultaat en het advies is maatwerk.Hoe kan de dietist helpen bij ondervoeding bij overgewicht?
De diëtisten van DieetPlaneet ondersteunen en streven er naar dat de voedingsinname voldoet aan de energie- en eiwitbehoefte van de cliënt wanneer sprake is van ondervoeding. Er wordt gekeken naar eventuele belemmeringen die er zijn (bijv. kauw- en slikproblemen, veranderde smaak) en stelt vervolgens een op maat gemaakt voedingsplan op. De diëtist kan bepalen of drinkvoeding/modules nodig zijn ter ondersteuning. In zeer ernstige gevallen zal de diëtist met de arts overleggen of sondevoeding overwogen moet worden. Je kunt terecht op onze praktijklocaties in Amsterdam, Zaandam, Den Haag, Leiden, Utrecht, Huizen, Den Bosch en Zutphen. Huisbezoeken zijn mogelijk.