Obsessed door de weegschaal?

Blogs

Obsessed door de weegschaal?

Gepubliceerd op: 30-12-2015 20:21

Door: Mara Looij

Met af en toe jezelf eens wegen is helemaal niets mis natuurlijk. Daarmee kan in de gaten houden of je gewicht stabiel blijft en op tijd ingrijpen als het verandert. Maar sta je ietsjes te vaak op de weegschaal? Zo vaak dat je er soms een beetje gek van wordt? 

Wegen

Maak met jezelf duidelijke afspraken m.b.t. het wegen. Liefst niet vaker dan 1 keer per week op hetzelfde moment, bijvoorbeeld elke zaterdagochtend. Zet de weegschaal verder uit het zicht. 

Focus op het juiste

Realiseer je dat je gewicht een gevolg is van je leefstijl en geen doel op zichzelf. Bij een gezonde leefstijl hoort een gezond gewicht. Met andere woorden: focus op de leefstijl, een gezond gewicht volgt daar op!

Gewichtschommelingen

Je gewicht schommelt wat, dat is normaal. Dit hoeft meteen te betekenen dat je bent aangekomen (in vetmassa). Het kan net zo goed zijn dat je even wat meer vocht vasthoudt. Wist je dat schommelingen van 1 a 2 kilo door vocht normaal zijn? Door zout of zoet eten houd je meer vocht vast. Ook heeft de menstruatiecyclus invloed op je vochtbalans. En als je net een maaltijd (van bijvoorbeeld 400 gram) en een glas drinken (van 200 gram) op hebt weeg je net daarna 600 gram meer dan voor het eten/ drinken. Logisch want het gewicht van dit eten en drinken zit in je lichaam, dit wordt nog verwerkt dus dit betekent niet meteen dat je bent aangekomen! Na elke hapje op de weegschaal springen heeft dan ook geen enkele, wij herhalen: geen enkele zin.

's Ochtends lichter

Ja klopt, in de ochtend ben je op je lichtst; ook logisch want je hebt dan urenlang niets gegeten of gedronken en wel geademend en getranspireerd (waardoor je vocht verliest). Prima als je dan weegt maar onthoudt: tegen de middag is de vochtbalans genormaliseerd. Je hebt dus niet ineens 's middags extra vetmassa opgebouwd. Het is dus een beetje zelfbedrog, dat wegen 's ochtends. 

Weg met dat ding

Vaak is het raadzaam om die weegschaal de deur helemaal uit te doen. Als de weegschaal je humeur beïnvloedt bijvoorbeeld. Of wanneer je steeds direct je eetpatroon aanpast aan elke gram verschil. 

Taille meten

Het meten van de taille is een andere manier om te meten maar vaak een stuk minder confronterend dan de weegschaal. Als je meet, doe dit dan steeds op hetzelfde punt (wij hanteren 1 cm boven de navel) en adem uit. Doe ook deze meting niet te vaak. Je voelt ook best aan je lichaam en hoe je kleding zit of je afvalt (of aankomt).

Cookies Contact en afspraak