Niet aankomen op vakantie

Blogs

Niet aankomen op vakantie

Gepubliceerd op: 23-12-2014 11:16

Heerlijk, de feestdagen komen eraan en misschien ga jij ook wel op vakantie? Lekker ontspannen de sleur achter je laten. Bij vakantie hoort een ander, héérlijk ritme en een ander eetpatroon. Ik denk aan lekker uitslapen, leuke dingen doen en eten in de lokale restaurantjes. Een hele uitdaging om dat niet aan te komen! Hieronder lees je hoe ik op gewicht blijf tijdens een vakantie. 
 

Geen controle? 

Het is alleen niet altijd even makkelijk om tijdens de vakantie gezonde keuzes te maken, doordat je niet altijd in de hand hebt wat je eet. Zoals bijvoorbeeld tijdens een excursie waar het eten verzorgd wordt of tijdens een all inclusive resort. Dat is ook zo en je zult het moeten doen met wat er is. Maak voor zovel mogelijk de beste keuzes en iets waarop je altijd invloed hebt: de hoeveelheid die je eet! 
 

Reëel blijven 

Maak het niet té ingewikkeld voor jezelf! Blijf realistisch; stabiel blijven tijdens je vakantie is perfect! Het helpt om een beetje een ritme aan te houden; ontbijt, lunch en diner en eventueel wat fruit tussendoor. Als je van alles gaat doen maar je eet urenlang niet dan kun je ervan uitgaan dat je 'los' gaat bij het buffet. Drink vooral water, dat scheelt onwijs veel calorieen. 
 

Leer van je fouten 

Bedenk hoe het op je vorige vakanties is gegaan. Waar lagen de valkuilen? En hoe voelde je als je te veel gegeten had? Hoe voelde je je tijdens en – ná je vakantie? Wat heb je ervan geleerd? Blijf ook op vakantie bewust van je keuzes en ga na of je wel echt trek of zin in iets hebt voordat je gaat eten. Dit zodat je geen keuzes maakt waar je later spijt van krijgt. Wat ook goed helpt zijn afspraken over welke extraatjes je neemt en hoeveel, dit om jezelf te helpen met mate te houden. Maak zulke afspraken met jezelf over bijvoorbeeld ijsjes en toetjes. 
 

Buffet met teveel keuzes 

Bestaat de maaltijd uit een buffet? Maak keuzes! Kies waar je het meest trek in hebt en overdrijf niet met je portie (of het moet groenten zijn, dit kun je naar hartenlust eten :-) ). Belangrijk is om naar je lichaam te luisteren. Voor je lichaam is genoeg écht genoeg! Iets wat ik mijzelf heb aangeleerd is om de maaltijd te beginnen met een lekkere salade vol groenten. Daardoor stil ik de ergste trek en lukt het me beter gezond te kiezen en maat te houden. Een klein bord kan ook helpen om minder te eten omdat er gewoon minder oppast en je voor je idee wel een vol bord hebt gegeten.
 

Ben je in beweging tijdens je vakantie? 

Zoals eerder genoemd ziet je eetpatroon er op vakantie vaak anders uit, denk aan lekkere ijsjes of uit eten gaan. Met beweging kun je dit compenseren. Maak een lekkere wandeling of een fietstocht en zie hierdoor meteen de omgeving! Ik vind het altijd erg lekker om de dag te beginnen met een flinke wandeling, bijvoorbeeld langs het strand. Plan tijd voor beweging in tijdens je vakantie!
 

Geniet!

En als laatste het belangrijkste; ontspan en geniet. Ontspanning is namelijk supergezond voor je. Ikzelf heb een fijne balans gevonden tussen een lekkere vakantie met lekker eten maar ook  ook een ontspannen gevoel als ik thuis weer op de weegschaal sta. Ik wens iedereen hetzelfde toe! 

En nu ... ga ik mijn koffers pakken :-)
Cookies Contact en afspraak