Moet je als sporter supplementen slikken?

Blogs

Moet je als sporter supplementen slikken?

Gepubliceerd op: 22-04-2015 10:27

Door: Daniëlle van der Meulen

Een vitaminetekort leidt tot een mindere prestatie. Je wilt dus wel alles binnekrijgen. Moet je als sporter supplementen slikken?


Veel sporten = veel eten

Als triathlete eet ik zo volwaardig mogelijk om optimaal te kunnen presteren. Mensen kunnen mij soms heel verbaasd aankijken als ze zien hoe ik broodje nummer 9 of fruitje nummer 4 zit weg te werken. Maar wie meer verbrandt, moet ook meer eten. Logisch. En eet je meer, dan krijg je vanzelf ook meer vitaminen en mineralen binnen! Uit onderzoeken blijkt dat wanneer je als sporter voldoende en gevarieerd eet je met gemak alles wat je nodig hebt binnenkrijgt. 


IJzer

Sporters hebben een hoger risico op ijzertekort. Zeker als je naast sporter ook nog vegetariër bent en/ of menstrueert. Veel sporters (vooral vrouwen) krijgen daarnaast te weinig ijzer via hun voeding binnen. IJzer is dus een aandachtspuntje.


Calcium en vitamine D 

Dit duo wordt nog weleens vergeten, maar zijn belangrijk voor sterke botten en spieren. Best nuttig bij het sporten dus :-) Vooral vrouwelijke sporters blijken nog weleens te weinig calcium binnen te krijgen: zuivelproducten, bladgroenten en vlees. En laat dat brood (besmeerd met boter) vooral ook niet staan! Een vitamine D supplement, vooral in de winter, is aan te bevelen. Vitamine D wordt door de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. En daar is in de winter nu eenmaal te weinig van.


Magnesium

Magnesium wordt tegen spierkramp gebruikt of om meer energie te krijgen. Grappig om in mijn boeken te vinden dat er bizar weinig aanwijzingen dat magnesium de échte veroorzaker is van spierkramp. Dat vind ik grappig want spierkramp en magnesium wordt vaak in een adem genoemd. Vaker is kramp te wijten aan andere oorzaken zoals moeheid of te veel alcohol. Door tekort aan magnesium kun je last krijgen van zenuwachtigheid, depressie en slapeloosheid. En als je sport verlies je meer magnesium via zweten, dus fanatieke sporters lopen een verhoogd risico op een magnesiumtekort.


Anti-oxidanten

Zwaar trainen leidt tot spierschade. Maar gelukkig zijn er stofjes; anti-oxidanten genoemd, die je lijf beschermen tegen deze schade. Voorbeelden van anti-oxidanten zijn vitamine C en en E. Deze haal je uit je voeding. Ben je gewend om op vaste momenten te trainen? Dan kan jouw lichaam zélf de schade beperkt houden. Knap toch? Suppleren van de anti-oxidanten, vitamine C en E is in dat geval niet nodig. Zorg daarom dat je voldoende fruit, groenten, aardappelen en gezonde vetten binnenkrijgt!


Samengevat

Als je intensief sport, heb je een hoger riscio op tekorten op ijzer, magnesium, calcium en vitamine D. Ben je daarnaast een menstruerende vrouw? Dan loop je extra risico! als je genoeg en volwaardig eet, dan is een supplement niet persé nodig.Twijfel je of je wel volwaardig en/ of genoeg eet? Dan kan een supplement raadzaam zijn. 

Door: Danielle van der Meulen
Cookies Contact en afspraak