Mijn leven als vegetarier - vroeger vs nu

Blogs

Mijn leven als vegetarier - vroeger vs nu

Gepubliceerd op: 01-04-2014 20:31

Door: Irene Wassink, diëtist Amsterdam

Hip
Vegetarisch eten is nú hip & happening. En gelukkig maar. Want vegetarisch eten is goed. Voor het klimaat, de dieren én onze gezondheid. Maar óóit lang, lang geleden op een eiland niet ver hier vandaan (ik kom van Texel) en ik nog een klein meisje was, was vegetarisch eten helemaal niet zo hip. Integendeel...

Geitenwollen sok
Vegetarisch eten? Dat deden alleen de geitenwollensokken-types. Die types die bewust geen auto hadden, geen vliegtuigreizen maakten en zoveel mogelijk tijd in de natuur doorbrachten. En laten mijn ouders nou net zulke types zijn. En dus niet alleen omdat ze daadwerkelijk geitenwollensokken droegen. Nee, mijn ouders waren niet hip. Dus ik vond het lastig. Knap lastig, toendertijd. 

Gortdroge haverkoek
Leuk, een vriendinnetje die bleef eten? Nou ik schaamde me rot! Wat zou mijn vriendin wel niet denken van die gortdroge haverkoek (mijn ouders noemde het 'koek' om het wat aantrekkelijker voor ons te maken) bij de bloemkool. In plaats van een gehaktbal? Natuurlijk wist mijn vader ook wel dat wij als enigen op het hele eiland haverkoeken bij de bloemkool aten. Mijn vader maakte er een enorme show van om de arme vriendinnetjes toch te laten proeven. Maar of ze ooit nog kwamen eten …? 

Ongeruste tantes
Nee hip was het niet. En ook mijn familie maakte zich ongerust. Ik kom namelijk uit een boerenfamilie. Zij zijn er van overtuigd dat je zonder vlees niet groot en sterk kunt worden. Allemaal vonden ze het vreselijk zielig en zelfs schandalig dat ik geen vlees kreeg! Als ik dan uit logeren gingen bij mijn oom en tante, namen ze wraak en stopten ze mij helemaal vol met worst, spek, ham. De hele mikmak! 

Stinkende, maar toch lekkere sojabrokjes
Gelukkig ging ik thuis moeiteloos terug naar de rode bieten met notensaus, macaroni met champignonprutje en ei. Moeiteloos omdat er genoeg variatie was en de meeste gerechten ook echt wel prima te pruimen waren! Mijn favoriete gerecht was de vegetarische Indische rijsttafel met sojabrokjes. Deze sojabrokjes stonden zo’n hele dag gaar te koken. Tijdens de lunch rook ik de doordringende weeïge geur (of de stank) en verheugde ik mij al op de avond wanneer de rijsttafel opgediend zou worden.  

Iedereen vleesloos
En nu is vegetarisch eten hip! In elke wijk vind je een biologische winkel met een enorm aanbod 'vleesvervangers'. Soja producten zijn niet aan te slepen en de vegetarische slager heeft een assortiment waar je 'u' tegen zegt!  Wat een verandering in 30 jaar tijd. Wil jij ook (vaker) vegetarisch gaan eten?  Begin vandaag nog, kijk op de website voor onze vega recepten. Ook de haverkoek is hier binnenkort te vinden. Het oude recept inmiddels verbeterd tot heerlijke hartige haverballetjes!
 
Cookies Contact en afspraak