Meer over transvet

Blogs

Meer over transvet

Gepubliceerd op: 23-10-2015 17:16

Door: Roosmarijn van der Stelt

In onze blog over roomboter vs. margarine hadden we het al even over transvet, het onverzadigde vet met de slechte naam. In deze blog meer hierover.


Twee soorten transvet

Er zijn twee soorten transvet te onderscheiden:
1. Dierlijk transvet, dat van nature voorkomt in melk en vlees van herkauwers zoals koeien en schapen. Melkproducten als kaas en roomboter bevatten dus dit type transvet.
2. Industrieel transvet; dat ontstaat bij het harden van (plantaardige) vetten. Dit wordt gedaan om het vet steviger te maken (zoals bij margarine), waarbij van plantaardige olie smeerbaar vet gemaakt wordt. Een andere fuctie die transvet heeft, is het vergroten van de houdbaarheid. 


Dierlijk transvet vs industrieel transvet

Dierlijke transvetten lijken minder nadelige effecten te hebben op de gezondheid dan industrieel transvet. Verschillende wetenschappelijke studies suggereren dat vooral industrieel vet het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Het lijkt er zelfs op dat dierlijk transvet geen nadelig gezondheidseffect heeft. Sterker nog: een hoge inname van dierlijk transvet uit zuivel ging tijdens deze studies zelfs gepaard met een significant verlaagd risico op diabetes type 2. Meer onderzoek zal moeten uitwijzen wat de voor- en nadelen zijn op langere termijn. 


Transvet en je gezondheid

Transvetten zijn moeilijk te verwerken door je lichaam. Dat komt door de ingewikkelde structuur. Transvet verhoogt het slechte cholesterol in je bloed. Bovendien verlaagt transvet het goede cholesterol (HDL). Een lose-lose situatie dus!


In welke producten zitten transvetten en hoe herken je ze?

Transvetten worden voornamelijk gebruikt bij het bereiden van snoep, koekjes, gebak, snacks, hard frituurvet en gefrituurde snacks. De fabrikant is niet verplicht transvet op het etiket te vermelden. Je kunt transvet herkennen aan termen als: 'plantaardig vet, gedeeltelijk gehard' of 'gehydrogeneerd vet' of het woord 'transvet.’ 


Steeds minder transvet

De hoeveelheid transvetten in onze voeding is de laatste jaren enorm gedaald doordat steeds meer mensen zich bewust zijn van voeding. Maar ook door de opkomst van vloeibaar frituurvet en de komst van Airfryers.


Advies

  • Kies vooral voor vloeibare onverzadigde (koudgeperste) vetten zoals extra vierge olijolie. 
  • Neem niet te veel (transvetbevattende) snacks, koek, gebak en kant- en klaarmaaltijden. Kortom; kies vooral onbewerkt, gezond en vers. 
  • Zorg ervoor dat je sowieso niet meer dan 2 gram (industrieel) transvet per dag binnenkrijgt. 
  • Let bij het bakken in olie er op dat de olie niet te hoog verhit wordt. Door verhitting van (meervoudig) onverzadigde vetten kunnen ook transvetten ontstaan!
  • Lees de etiketten om te weten wat je in je mond stopt. 
Cookies Contact en afspraak