​Makkelijker, leuker en gezonder boodschappen doen.

Blogs

​Makkelijker, leuker en gezonder boodschappen doen.

Gepubliceerd op: 13-11-2014 12:30


Misschien herkenbaar? Nog even snel boodschappen doen na een drukke werk- of schooldag, waardoor je met trek in de supermarkt loopt en/of geen energie meer hebt om goed na te denken over je keuzes.De verleiding om voor makkelijke en (meestal) minder gezonde keuzes te maken ligt dan op de loer. In deze blog deel ik mijn tips om gezond boodschappen doen een beetje makkelijker te maken.


Verleiding

Gezond zijn en blijven begint bij het gezond boodschappen doen. Met gezonde opties in huis creeer je voor jezelf een gezonde omgeving. Ik geef toe dat dit een uitdaging is ,... door al die ongezonde verleidingen in (o.a.) de supermarkt. Maar zéker niet onmogelijk. Let maar op :-)
 

Ga niet met een lege maag boodschappen doen

Als je met trek de supermarkt in gaat is de kans groter dat je te veel koopt én minder gezonde keuzes maakt.Het is vrij logisch dat je, als je trek hebt, je sneller grijpt naar opties die makkelijk en snel (en helaas meestal ook ongezonder) zijn. Je lichaam wil immers snél die honger stillen. Dat gaat nu eenmaal beter met calorierijkere voeding. Zorg dus dat je even iets (gezonds (:-)) eet voordat je boodschappen gaat doen!
 

Doe boodschappen op vaste momenten

Het werkt goed om bijvoorbeeld 2 keer per week boodschappen te doen. Je laat je dan minder snel verleiden, je karretje zit immers al vol genoeg. 
 

Een planning

Het plannen van wát je gaat eten de komende dagen, voorkomt dat je jezelf na een drukke werkdag als een zombie ronddolend in de supermarkt terugvindt. Daar wordt namelijk niemand gelukkig van! Ook helpt het plannen van de maaltijden en tijdig in huis halen van de ingredienten, je voorkomen dat je na een drukke dag geen zin meer hebt om boodschappen te doen en voor een afhaal/ kant- en klaarmaaltijd gaat. 
 

Maak een boodschappenlijstje

Gezond eten komt kort samengevat neer op: plannen en organiseren. Door het maken van een boodschappenlijstje is het duidelijk wat je nodig hebt. Dit maakt het boodschappen doen een stuk efficienter. En je zult zien dat je met een winkelwagentje bij de kassa staat waar je trots op kunt zijn! Een boodschappenlijstje is een beetje een tovermiddel, dat zorgt voor een betere gezondheid en een vollere portomonee.
 

De buitenste paden

Ook de route die je loopt in de supermarkt beinvloedt je keuzes. Wat je niet ziet liggen in de winkel, zul je niet impulsief in je wagentje leggen en het dus niet in huis hebben en het dus ook niet opeten. Loop door de buitenste paden van de supermarkt en mijd het midden zo veel mogelijk. In de buitenst paden staan de basisproducten staan zoals groente en fruit, vlees en vis, zuivel. In het midden vindt je juist chips, koek en frisdrank. 

Door: Gail, dietist in opleiding
Cookies Contact en afspraak