Móet je ontbijten 's ochtends?

Blogs

Móet je ontbijten 's ochtends?

Gepubliceerd op: 03-09-2019 13:45

Door: Laura van der Meijden, diëtist Beesd, diëtist Leerdam, diëtist Tilburg

Ben je zo iemand die tijdens het in slaap vallen al fantaseert over je ontbijtje de volgende ochtend? Of blijf je liever zo lang mogelijk snoozen, heb je sowieso geen tijd en krijg je uberhaupt geen hap door je keel 's ochtends? Oftewel: kan ontbijt je gestolen worden? Hoe het ook zij, lees verder. Wij hebben voor alle types advies :)


Pleit voor ontbijt

Eet/ snoep/ snack je vooral later op de dag en in de avond? Wel/ niet ontbijten kan je eetgedrag de rest van de dag beinvloeden. Wanneer je ’s ochtends wakker wordt, heb je (waarschijnlijk) urenlang niks gegeten. Je kunt dus wel wat nieuwe energie gebruiken. Met een goed ontbijt breng je je spijsvertering weer op gang, geef je jezelf een lekkere portie voedingsstoffen én creeer je een duidelijk eetmoment. Ontbijt je niet (goed)? Dan zijn waarschijnlijk de verleidingen later op de dag moeilijker te weerstaan en vind je jezelf misschien wel terug met een kitkat achter je bureau, een kaassouflé op het station of een zak chips vóór het eten achter de kiezen. Uit onderzoek blijkt dat er een mogelijk verband bestaat tussen de gezondheid en de regelmaat in ons eetpatroon (tijdstip van eten, aantal eetmomenten per dag, maaltijden overslaan). Regelmaat in het eetpatroon verlaagt mogelijk het risico op kanker, overgewicht, hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Wij pleiten dan ook voor een zekere regelmaat (al zijn er altijd meerdere manieren om gezond te leven).

12 tips - ontbijten

  1. Weet je van jezelf wat de reden is van niet (goed) ontbijten? Tijdgebrek of geen eetlust? Of beide? Als je dit weet kan je op zoek naar de oplossing!
  2. Het kan handig zijn deze richtlijn aan te houden: eet binnen een uur nadat je bent opgestaan.
  3. Bij weinig eetlust in de ochtend kun je verschillende soorten ontbijtjes gaan testen. Misschien ben je geen brood-mens, maar lust je wel graag smoothies, crackers of yoghurt met fruit. Handig om te weten: als je eetlust niet optimaal is gaat vloeibaar (yoghurt, pap, smoothie) vaak stukken makkelijker!
  4. Begin, als het eten moeizaam gaat, met een paar hapjes en breid dat steeds verder uit. Geef jezelf de tijd om te wennen aan je nieuwe eetmoment. Het duurt vaak een tijdje (dagen/ weken) voordat je lichaam een hongerprikkel gaat afgeven in de ochtend. Wanneer dit gebeurt, gaat het ontbijten ook makkelijker.
  5. Zorg ervoor dat is huis hebt wat jij lekker vindt, zodat je in de ochtend de keuze hebt.
  6. Is tijd(nood) in de ochtend het probleem? Waar komt dat door? Ga je te laat naar bed of slaap je slecht waardoor je moeilijk op kunt staan? Eerder gaan slapen kan dé oplossing zijn! Ben je voor iedereen aan het zorgen behalve voor jezelf? Je kinderen hun eigen brood laten smeren kan jou kostbare tijd opleveren ;)
  7. Smeer dan je ontbijt de avond van tevoren. Leg het klaar in de koelkast en bespaar daarmee tijd in de ochtend. Nog meer tijd besparen? Belegd brood kan je ook prima in de vriezer bewaren (smeer in 1 x voor de hele week). Of maak 's avonds een lekkere portie overnight oats die je zó kunt pakken morgenochtend.
  8. Lukt het écht niet om te eten binnen een uur na het opstaan? Eet dan in elk geval zo snel mogelijk iets. Zorg dat je een lekker broodje of yoghurt met vers fruit en muesli bij je hebt voor als je maagje wél gaat knorren. 
  9. Kies gezonde recepten die je vooruit kan bakken. Bijvoorbeeld bananenbrood, kwarkbrood en ontbijtmuffins zijn gezonde keuzes waar je meerdere dagen van kan eten. Ook zijn deze goed te bewaren in de vriezer.
  10. Poets je tanden ruim voor (of een half uurtje ná) het eten. Dan heb je geen last hebt van de frisse mintsmaak die je smaak en daarmee misschien ook je eetlust (tijdelijk) verpest. Je kunt bijvoorbeeld opstaan, tandenpoetsen, douchen en daarna eten.
  11. Hopelijk rook je niet. Maar indien wel, dan is het goed te weten dat roken (+ koffie) de eetlust vermindert. Eet, voordat je je eerste saffie opsteekt (of stop met roken!). En wacht ook even met je eerste bak koffie totdat je gegeten hebt. 
  12. Je ontbijt mag best elke dag hetzelfde zijn, als je dat prettig vindt. Wil je toch wat meer variatie? Ga los met onze  verrassende ontbijtrecepten.
  13. Maak van ontbijten een gewoonte. Een vaste routine laat een nieuwe gewoonte steeds meer 'vanzelf' gaan (min of meer) en je kunt ook trek gaan ervaren 's ochtends.

Kortom

Volkorenproducten die je bij het ontbijt kunt eten zoals boterhammen, crackers of havermout leveren flink wat vezels en kaas, (soja) melk en yoghurt, calcium en eiwitten. Helemaal top is het als je iets van fruit (of groente) en daarmee vitamines, aan je bordje toevoegd. Gezond ontbijten is een goede gewoonte, voor je voedingsstoffen en om je eetritme een stevige basis te geven. Maar, hoe gezond je leeft hangt bijvoorbeeld ook af van wat en hoeveel je eet. Je gewicht. Of je genoeg beweegt, slaapt en ontspant. En geluk met je genen. Lang verhaal kort: een gezond ontbijt is vaak een hele goede ondersteuning om gezond(er) te (gaan) eten (maar neem de andere factoren ook mee)!
Cookies Contact en afspraak