Maak geen (goede) voornemens maar plannen
Gepubliceerd op: 08-01-2015 19:12
Door: Mara Looij
Het is bijna zover. We nemen afscheid van 2014 en gaan vol goede moed het nieuwe jaar 2015 in! Een nieuwe ronde, nieuwe kansen. Een schone lei en een nieuw begin. Heerlijk. Een nieuw jaar gaat bij veel mensen gepaard met goede voornemens. Veel genoemde goede voornemens zijn; in januari ga ik sporten/ niet meer snoepen/ gezond leven/ stoppen met roken/ afvallen. Of een combinatie hiervan. Klinkt dit bekend? Dan kan dit leerzaam worden!
Maak een plan
Goede voornemens. In principe is de insteek natuurlijk positief. Degene met goede voornemens wil iets doen om gezonder en/ of gelukkiger te worden. Maar helaas, het woord 'voornemen' voorspelt al weinig succes. Mijn voorstel is dan ook om voor 2015 geen voornemens - maar plannen te maken! Realistische en haalbare plannen! Een realistisch en haalbaar plan werkt namelijk wel top.
Wees realistisch
Wat is een realistisch plan en hoe maak je die? Een haalbaar en realistisch plan geeft een duidelijk beeld van wat er gaat gebeuren en hoe. Wat vaak vergeten wordt; je neemt altijd jezelf mee het nieuwe jaar in. Als sporten in 2014 niet lukte, waarom zou dat per 1 januari 2015 dan ineens anders zijn? Houd dus, bij het maken van het plan, rekening met valkuilen zoals tijdgebrek.
Concreet en leuk
'In januari ga ik afvallen' is duidelijk noch concreet. Doe het liever zo: 'voortaan ga ik op de fiets naar werk in plaats van met de auto op alle dagen dat het niet regent. Of: 'ik zet vanaf nu de wekker 15 minuten eerder om rustig te ontbijten'. Denk er ook over na wat er verder nodig is om het plan goed te kunnen uitvoeren. Misschien moeten er banden geplakt worden voordat er gefietst kan worden of is is het nodig om wat eerder naar bed te gaan omdat eerder opstaan anders niet goed lukt. En dan deze; 'vanaf januari ga ik niet meer snoepen'. Totaal niet reëel. Plan liever wat, wanneer en hoeveel er wél gesnoept gaat worden. Gezonder leven mag best leuk blijven hoor!
Overdrijf niet
Wat een doel realistisch maakt is, dat je de goede gewoonte vol kunt (en wilt!) houden op lange termijn. Twee keer per week sporten is in de praktijk haalbaarder dan vier keer in de week. Stel de doelen zó dat ze zijn vol te houden. Niet overdrijven dus!
Begin meteen
Is het inmiddels gelukt een idee te vormen van een haalbaar en realistisch plan? Één die vol te houden is op de lange termijn? Dan rest mij nog 1 vraag: waarom tot 1 januari wachten?