Lekker en gezond lunchen (met leuke tips!)

Blogs

Lekker en gezond lunchen (met leuke tips!)

Gepubliceerd op: 01-12-2014 14:44

Herken je dit? Je staat ’s ochtends in de keuken om je lunch klaar te maken. 
En je denkt: ‘wat moet ik nou weer meenemen’ of ‘niet wéér die boterhammen’ Dan heb ik heel goed nieuws voor je: zo hoeft het niet langer! In deze blog lees je mijn lekkere, gezonde en makkelijke lunchtips.
 

Voorbereiding

Een lekkere en gezonde lunch meenemen vraagt misschien iets meer planning vooraf. Wat moet je allemaal in huis halen, hoe neem je het mee en is het ook nog wel lekker na een tijd in je tas? Begin met het in huis halen van een stevige lunchbox met meerdere vakjes. Dit vind ik persoonlijk erg fijn meenemen! Zo heb ik bijvoorbeeld een vakje voor mijn boterhammen, mijn fruit, nootjes en ga zo maar door. Ik deel hem net zo in als het mij uitkomt. De volgende stap is het  in huis halen van de nodige producten, maar dan moet je natuurlijk eerst weten wat voor lunch je wilt meenemen...
 

Wat neem je mee?

Je hebt energie nodig om de dag door te komen zodat je, je de rest van de dag kan concentreren en goed werk kan afleveren, wat erg belangrijk is op je werk of school!! Je lunch moet dus voldoende energie leveren. Een lunch kan bestaan uit boterhammen, wraps of bijvoorbeeld een maaltijdsalade. Laten we beginnen met de boterhammen, leuk deze op door er wat rauwkost tussen te doen zoals sla, komkommer, paprika, tomaat. Bijvoorbeeld een lekker broodje kaas met tomaat en rucola, een broodje kipfilet met avocado en komkommer of een broodje humus met paprika. Door het toevoegen van de rauwkost kun je veel variaties maken en niet te vergeten; je krijgt al een portie van de groente binnen! 
 

Let's call it a wrap!

Een lekkere variatie is een wrap in plaats van een boterham. Vul de wrap met alles wat je lekker vindt (je kunt denken aan zalm en creamcheese of gerookte kip met avocado), rol hem op, snijd hem in stukken en doe hem in je lunchbox. Snel, makkelijk en gezond! Nog een andere variatie is de koolhdraatarme ‘omelet-wrap’. Kluts 2 eieren en bak deze in de pan, laat de omelet-wrap afkoelen en beleg met bijvoorbeeld veldsla, tomaat, komkommer en wat bieslook. Ook hierin kun je eindeloos variëren. Maak het precies zoals jij hem lekker vindt!
 

Maaltijdsalade 

Een andere lekkere en gezonde meeneem-lunch kan een maaltijdsalade zijn. Maak deze in de ochtend of de avond van te voren en doe hier bijvoorbeeld pasta of rijst in met verschillende soorten groenten. Voeg bijvoorbeeld ook wat kip, vis, peulvruchten of noten toe om de salade compleet te maken. Zoals deze goed vullende couscoussalade
 

Soep

Met dit koude weer is een warm soepje van gepureerde groenten ook erg lekker als lunch. Heb je een magnetron, fornuis of thermoskan (daarin blijft je soep ook úúúren warm) tot je beschikking? Dan is dit een erg geschikte lunch. Neem de soep in combinatie met bijvoorbeeld een boterham en probeer deze lekkere courgettesoep met pit eens uit. 
 

Left-overs

Een andere lekkere en makkelijke lunch is het meenemen van de restjes van de avond ervoor. Je zou zelf wat extra kunnen koken, zodat je wat overhoudt voor de dag erna. Stop het in een stevig bewaarbakje en je hoeft er alleen nog even aan te denken 's morgens dat je hem in je tas stopt! 


Door: Gail Spanjaard, dietist in opleiding
Cookies Contact en afspraak