Koolhydraatarmbrood vs volkorenbrood

Blogs

Koolhydraatarmbrood vs volkorenbrood

Gepubliceerd op: 24-03-2016 15:05

Door: Noor Struik

Koolhydraatarm brood bevat, zoals de naam al zegt, weinig koolhydraten vergeleken met 'gewoon' brood. Hoe is koolhydraatarmbrood samengesteld en is het eigenlijk wel een goede keuze?


Minder koolhydraten

Koolhydraten geven het lichaam energie, net als vetten en eiwitten. Koolhydraten zijn vooral belangrijk voor de hersenen en rode bloedcellen. Zo'n 40 tot 70% van je energie zou uit koolhydraten moeten bestaan om genoeg voedingsvezels, vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Het eten van volkorenproducten verlaagt daarnaast het risico op bepaalde hartziekten en diabetes type 2. Volkoren producten zijn, naast koolhydraten, een belangrijke bron van vezels, ijzer en B-vitaminen. 
 

Koolhydraatarm brood

Koolhydraatarm brood lijkt een uitkomst voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen. Koolhydraatarm brood bevat namelijk 30% minder koolhydraten dan gewoon brood. In koolhydraatarm brood wordt het tarwemeel voor een deel vervangen door sojameel, wat weinig koolhydraten bevat. Aan koolhydraatarm brood wordt vaak noten en zaden toegevoegd om de vezels aan te vullen. Dat lukt deels. Om de smaak en structuur te verbeteren wordt er aan koolhydraatarm brood extra olie, margarine, palmvet en/of geharde sojaolie toegevoegd. En dat zie je terug in de voedingswaarde.

Koolhydraatarm brood vs volkorenbrood

Tabel 1. Voedingswaarde brood per snee (35 g)

  Volkorenbrood Koolhydraatarm brood
Energie 82 kcal 84 kcal
Eiwit 3,9 g 6 g
Koolhydraten 13,6 g 7,4 g
Vet 0,8 g 3,1 g
Waarvan verzadigd 0,1 g 0,4 g
Vezels 2,3 g 1,3 g
IJzer 0,7 mg 0,7 mg
Magnesium 23 mg 22 mg
Vitamine B1 0,04 mg 0,04 mg
Vitamine B6 0,04 mg 0,03 mg
  

Conclusie

Volgens ons, van DieetPlaneet, is onbewerkte voeding over het algemeen de beste keuze. Onbewerkte producten bevatten over het algemeen de meeste voedingsstoffen en de minste toevoegingen. Wat ons betreft kies je voor brood zoals brood al eeuwenlang gemaakt wordt: (volkoren)graan, water, gist en een beetje zout. Volkorenbrood is een van de hoofdleveranciers van vezels. Deze zitten een stuk minder in koolhydraatarm brood. Minder koolhydraten is voor veel mensen een goed idee; kies voor meer groente, ei, noten, zaden, zuivel en vis. Deze producten bevatten van nature weinig koolhydraten. Beleg je volkorenbrood bijvoorbeeld met een gekookt eitje of een stukje vis en rauwkost. Of eet een groentesoep als lunch met een sneetje volkorenbrood erbij. Je koolhydraten matigen èn heerlijk volkorenbrood eten kan prima tegelijkertijd! 
 
Cookies Contact en afspraak