Kom je snel aan of moet je juist je best doen om niet te dun te worden?

Blogs

Kom je snel aan of moet je juist je best doen om niet te dun te worden?

Gepubliceerd op: 02-02-2016 13:45

Door: Irene Wassink, diëtist Amsterdam

Je lichaamsbouw zegt een heleboel over hoe makkelijk je afvalt/ aankomt. We onderscheiden in deze blog 3 lichaamstypes: ectomorf, mesomorf en endomorf. De meesten mensen hebben een lichaam met een mix van deze types. Elk type heeft zijn kenmerken waardoor je beter begrijpt waardoor voor de één afvallen moeilijk gaat en voor de ander juist aankomen het probleem is.
 

Ectomorf

Als je op dit type lijkt heb je moeite met op gewicht blijven/ aankomen. Je hebt een tenger postuur, smalle schouders, dunne benen en armen. Je vecht om er een kilo bij te krijgen, merkt weinig resultaat met sporten in het opbouwen van spiermassa. Ook al eet je veel, je gewicht blijft laag. Het voordeel is vooral dat je ook moeilijk vetmassa aanmaakt, dit is natuurlijk prettig voor je gezondheid.
 

Mesomorf

Dit type zit tussen de ectomorf en endomorf in. De mesomorf heeft juist wel veel spiermassa en merkt ook dat hij sneller spieren aanmaakt bij het sporten dan het ectomorf type. Daarnaast heeft de mesomorf ook meer vetmassa. De mesomorf kenmerkt zich door een bouw met brede schouders/smalle taille, een gespierd lichaam. De heupen zijn minder breed dan de schouders. Wel moet de mesomorf erop letten dat hij/zij niet te snel groeit. De mesomorf kan makkelijk afvallen, maar ook makkelijk aankomen. Het gewicht schommelt.
 

Endomorf

Als je op het endomorf type lijkt heb je veel vetmassa en in verhouding weinig spiermassa. Je bent het voluptueuze of corpulente type. Je schouders zijn net zo breed als de heupen, armen, benen zijn rond. Voor dit type is het moeilijk om af te vallen, doordat je weinig spiermassa hebt, ligt je energie verbruik laag.
 


Voedingsadvies per type

Ectomorf
Let erop dat je veel calorieën binnen krijgt en vooral in de vorm van koolhydraten. Om dit te kunnen halen kun je het beste zes tot zeven keer per dag eten, drie hoofdmaaltijden en drie a vier keer een tussendoortje. Kies voor volle producten om goed te voorzien ook in eiwitten en vetten. Wil je aankomen? Kies dan voornamelijk voor krachttraining, van cardio training val je juist weer makkelijk af. Veel mensen met een ectomorf type lichaam houden juist van cardio: het hardlopen gaat ze gemakkelijk af met hun slanke postuur!
Mesomorf
Zorg ervoor dat je voeding ongeveer voor de helft uit koolhydraten bestaat. Neem 3 maaltijden per dag en een a twee keer een tussendoortje als er lange tijd (> 3 uur) tussen de maaltijden zit. Een geschikte workout bestaat uit 50% cardio en 50% krachttraining. 
Endomorf
Let erop dat je niet te veel koolhydraten binnen krijgt. Laat niet meer dan 40% van je voeding uit koolhydraten bestaan. Neem drie maaltijden per dag en een a twee keer een tussendoortje. Zorg ervoor dat je stofwisseling goed op gang blijft door veel groente/rauwkost te eten (lekker veel vezels). Iets meer eiwitten (noten/vis/ kip/ magere zuivel/ eieren) zorgen voor een verzadigd gevoel, neem dit als tussendoortje. Zorg voor cardio training: stevig wandelen, fietsen, zwemmen zijn goed voor het endomorfe lijf! 

Cookies Contact en afspraak