Jodium in je voeding

Blogs

Jodium in je voeding

Gepubliceerd op: 29-01-2018 12:13

Door: Shari Groot, diëtist Amsterdam

Jodium is een mineraal dat belangrijk is voor de productie van schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling.


Waar zit jodium in?

Producten waar jodium van nature inzitten zijn zeewier, zeevis, zuivel en eieren. Verder wordt jodium toegevoegd aan gejodeerd keuken-, tafel- en dieetzout, bakkerszout, brood dat gebakken is met bakkerszout en sommige vleeswaren. Bakkers en vleeswarenproducenten zijn overigens niet verplicht om bakkerszout of gejodeerd nirtietpekelzout te gebruiken. Check het etiket of vraag je bakker om helemaal zeker te zijn!


Tekort aan jodium

Een jodiumtekort merk je pas na enkele jaren omdat de schildklier normaal een grote voorraad aan jodium heeft opgeslagen. Bij een tekort gaat de schildklier trager werken en opzwellen. Dit wordt ook wel struma of krop genoemd. Bij kinderen leidt dit tot een groeiachterstand, een verminderd leervermogen en bij een groot tekort tot dwerggroei. De meeste Nederlanders krijgen door het eten van brood genoeg jodium binnen.


Overschot aan jodium

Een teveel aan jodium in de voeding kunnen de meeste mensen zonder problemen verdragen. Bij mensen met een jodiumtekort of een schildklierafwijking kan een te hoge jodiuminname de werking van de schildklier verstoren. Een te hoge inname komt bij hoge uitzondering voor (bij kustvolkeren die veel zeewier eten).


Aanbevolen hoeveelheid jodium per dag

Categorie/leeftijd In microgram
Kinderen
6-11 maanden
1-2 jaar
2-5 jaar
6-9 jaar
>9 jaar

50
70
90
120
150

 
Mannen
>18 jaar

150
 
Vrouwen
>18 jaar
Zwangere vrouwen
Vrouwen die borstvoeding geven

150
175
200

 


Jodium tijdens zwangerschap en borstvoeding

Vrouwen hebben extra jodium nodig tijdens de zwangerschap en wanneer ze borstvoeding geven. Onvoldoende jodium inname tijdens de zwangerschap kan leiden tot hersenafwijkingen van het ongeboren kind waardoor het iq van het kind gemiddeld met 10 tot 12 punten kan achterblijven. Daarom is extra aandacht hiervoor nodig.   


Weetjes over jodium

 • In een portie (15 gram) zeewier zit het meeste jodium, namelijk 1130 microgram!
 • In zeezout zit nauwelijks jodium.
 • Zes sneetjes brood met 1,2% bakkerszout bevat ongeveer 150 microgram jodium.
 • In één groot gekookt ei (maat L) zit evenveel jodium als in 1 snee brood.
 • Als je een portie (100-150 gram) witvis (kabeljauw, koolvis, schelvis, rode mul) neemt, krijg je ook voldoende jodium binnen.
 • Als je twee keer in de week een portie van 150 gram vis (waarvan 1 vette vissoort zoals makreel, zalm, haring) eet, dan krijg je tussen de 100 en 480 microgram jodium binnen.
 • Een snufje (0,5 gram) gejodeerd zout bevat 10 microgram jodium.
 • Als je dagelijks een schaal magere naturel kwark neemt, krijg je ongeveer een derde van je dagelijkse hoeveelheid jodium binnen.
 • Voor een goed werkende schildklier heb je naast jodium ook het mineraal selenium nodig.
 • Als je dagelijks 6 sneetjes brood met 1,2% bakkerszout eet, krijg je wel voldoende jodium binnen maar niet voldoende selenium.
 • Je hebt dagelijks 60 microgram selenium nodig. Dit zit bijvoorbeeld in één handje noten (waarvan 1 paranoot). Verder zit selenium ook in vis, vlees en in plantaardige producten zoals brood, graanproducten en groenten.   


 
Cookies Contact en afspraak