Ja, ik geef mijn zoon van 1,5 nog borstvoeding

Blogs

Ja, ik geef mijn zoon van 1,5 nog borstvoeding

Gepubliceerd op: 11-12-2013 19:59

Door: Irene Wassink, diëtist Amsterdam

Gééf jij nog borstvoeding????

Nou ja, ik schaam me er bijna voor! Mijn kind is nu bijna 1,5 en ik geef hem nog borstvoeding. En ja… hij heeft tanden! Kiezen zijn er zelfs al doorgekomen. Maar nee, het bijten heb ik hem zo snel mogelijk afgeleerd!

En ja, hij kan staan, lopen zelfs, oftewel, ik hoef hem niet eens op schoot te nemen om te voeden, maar dat doe ik natuurlijk wel, hè, dan lijkt het nog een beetje wat…
Ik vond het ook allemaal hartstikke geitewollensokkerig, je kind nog borstvoeding geven als hij al zijn eerste kaarsje heeft uitblazen… en helemaal als het kind kan lopen en praten: dat ziet er toch niet uit?!! En zo heb ik altijd geroepen naar mijn familie en vrienden: jongens ik stop echt als hij één is, want ja, dan wordt het tijd voor onafhankelijkheid!

In het begin kost het verrekte veel moeite, die borstvoeding. Wat een gedoe met het eerst afkolven om de borstvoeding op gang te brengen en als het eenmaal lekker loopt zit je op je werk.. Overdag tekort gekolfd, elke avond bijkolven.. pfftt.. maar dat had ik er allemaal voor over. De beste voeding voor het eerste jaar is borstvoeding! Daarna kan het met de pot mee eten en is gewone melk ook prima.

Met 9 maanden werd het makkelijk: ik hóefde niet meer te kolven. Op de niet-werkdagen had ik genoeg melk. Ook zat ik niet meer met op-hoogspanning-staan van mijn borstenprobleem, want de productie stopt op het moment dat ik niet geef en komt op gang op het moment dat mijn zoon gaat drinken: ideaal! Zo floot ik prima naar zijn eerste verjaardag toe.
Stoppen met borstvoeding…! Eindelijk kan ik weer een glaasje drinken zonder af te wachten of zoonlief nog wakker zou worden en een slokje zou willen, gewoon weggaan zonder wat achter te laten..

Dat ging mooi niet door, mijn zoontje zette het op een krijsen als ik de borst weigerde en tja toen ging ik er over nadenken. Waarom móét ik eigenlijk stoppen? En dat was toch vanwege de oordelen ('wat ráár', 'geitenwollensok', 'ziet er niet uit') van anderen als ik eerlijk tegen mezelf was.

De borstvoeding zit bóórdevol afweerstoffen, vitaminen, mineralen om zijn afweersysteem geweldig mooi in balans te brengen, oftewel: het is gezond, goedkoop en troost. Kijk dat ik hem laat krijsen als ik een koekje weiger, a lá.. maar om een strijd te leveren voor iets wat hem veel goeds brengt? Nee! Daarnaast zegt de World Health Organization: 2 jaar is de borstvoeding de beste melk om het afweersysteem op te bouwen, daarna kan het kind dit goed zelf.

Dus… nog een (half) jaartje erbij! En kan mij het schelen wat anderen er van vinden, ik weet dat ik er goed aan doe, tenslotte ben ik de diëtist en belangrijker nog.... zijn moeder!

Door Irene Wassink


 
Cookies Contact en afspraak